La firul ierbii: Se relansează campionatul?

Articolul a fost vizualizat de 886 ori

La sfârşitul turului, aproape nimeni nu se îndoia că actuala campioană Steaua nu va avea nicio emoţie pentru a-şi aconta un nou titlu. Elevii lui Gîlcă aveau un avantaj considerat destul de liniştitor faţă de principalele urmăritoare, la 9 puncte de CFR Cluj, 10 de Petrolul Ploieşti, respectiv 13 faţă de Astra Giurgiu şi ASA Tg. Mureş. Cu totul altfel stau însă lucrurile acum, când au trecut 9 etape din retur. Gruparea din Gruia a fost penalizată cu nu mai puţin de 24 de puncte şi mai mult ca sigur va retrograda la finalul actualei ediţii de campionat, în timp ce Petrolul şi Astra au probleme mari la nivelul “finanţatorilor”, fraţii Capră şi Ioan Niculae fiind “reţinuţi” în arest preventiv sau condamnaţi definitiv.

Acest lucru şi-a pus amprenta şi asupra rezultatelor celor două echipe, care nu au mai constituit o ameninţare pentru gruparea din Ghencea. Numai că, atunci când eşti prea sigur pe tine, intervine reversul când începi să îţi dai cu “stângul în dreptul”.

Cu patronul Gigi Becali aflat în iarnă încă în închisoare, dar în libertate de puţin timp, Steaua a pierdut trei “piese” extrem de importante în angrenajul echipei: fundaşul polonez Szukala, mijlocaşul Lucian Sînmărtean şi atacantul Keseru, toţi trei transferaţi în Orient. Se credea că nu va fi nicio problemă şi că lucrurile vor merge bine. Iată însă că rezultatele din acest retur infirmă acest lucru, iar echipa campioană nu se regăşeşte, pierzând două meciuri pe propriul teren (0-1 cu Rapid şi Petrolul), pe fondul unor evoluţii neconvingătoare.

Şi de unde se vedeau deja cu un nou titlu în buzunar, “roş-albaştrii” au început să aibă fiori în faţa celei mai mari surprize, nou promovate ASA Tg. Mureş. Mureşenii, care nu au un lot formidabil, doar cu doi fotbalişti mai bine cotaţi, Zicu (care în ultimele etape pare că a renăscut) şi NDoye, au avut până acum un retur aproape perfect, reuşind să obţină nu mai puţin de 25 de puncte din cele 27 puse în joc. Şi uşor-uşor s-au apropiat la doar două puncte de Steaua, elevii lui Liviu Ciobotariu începând să viseze cu ochii deschişi la ceea ce se părea a fi imposibil. I-am văzut pe târgumureşeni în ultimul meci, cel cu CSU Craiova, echipă care la rândul ei era pe “val”, nefiind învinsă de nu mai puţin de 19 jocuri. Mureşenii, care au evoluat în propriul “fief”, s-au impus cu 2-1, cu două goluri spectaculoase marcate de “vedetele” lor, Zicu şi NDoye.

Oltenii au contestat arbitajul, reclamând neacordarea unui penalty în minutele de prelungire. Şi pentru că a venit vorba de arbitraje, statisticile spun că cei de la ASA au avut până acum 10 decizii în favoarea lor şi niciuna împotrivă, pe când Steaua a avut 5 favorabile şi 9 contra. Sunt însă simple speculaţii şi statistici, dar ele vin pe fondul unei evoluţii neconvingătoare a campioanei en-titre în ultima perioadă, dovadă că, în ultimele două meciuri, Steaua nu a reuşit să înscrie. Nu am rămas însă impresionat nici de jocul noii promovate, dar jucătorii arată multă determinare şi unitate pe terenul de joc. Faptul că cei de la ASA au ajuns să lupte pentru titlu, fără a le minimaliza meritele, îmi întăreşte convingerea că avem un campionat “mediocru”, iar prezenţa echipelor noastre de club în viitoarele competiţii europene va avea mult de suferit dacă nu vom reuşi să revitalizăm fotbalul intern. Greu de crezut atâta timp cât la conducerea forului de specialitate se află un “habarnist”, pe numele lui Răzvan Burleanu.

Au mai rămas de disputat opt “runde” din actuala ediţie de campionat, iar confruntarea directă de pe data de 29 aprilie poate lămuri multe dintre necunoscutele din lupta la “vârf”. Atunci, Steaua va primi replica celor de la ASA Tg. Mureş la Bucureşti, cel mai probabil pe “Naţional Arena”. În mod normal, ţinând cont totuşi de valoarea celor două loturi, de faptul că evoluează acasă , dar şi de faptul că, totuşi, suporterii vor reveni la sentimente mai bune, Steaua are obligaţia de a se impune, mai ales că are de luat şi o revanşă după eşecul din tur, când Rusescu şi Keseru au suferit accidentări foarte serioase. Însă, până atunci, elevii lui Costel Gîlcă, care are zilele numărate pe banca tehnică, trebuie să-şi regăsească pofta de joc de altădată, în caz contrar putând fi martorii celei mai mari surprize şi răsturnări de situaţie din fotbalul românesc.

About Ion Bădin