Culturile sunt întârziate din cauza frigului

Articolul a fost vizualizat de 1,361 ori

Dacă apicultorii s-au bucurat că temperaturile scăzute le-au ţinut albinele în stupi, sperând că din aprilie vor avea parte de căldură fără ca stupinele să le fie lovite de valuri de frig, aşa cum s-a întâmplat anul trecut, unii agricultori încă sunt în faza de semănat, tot din cauza gerului. Prin comparaţie, în unele judeţe nu s-a putut semăna din cauza ploilor, în timp ce în altele (Arad, judeţ vecin, spre exemplu) e secetă.

Deşi unele culturi sunt în urmă, din cauza temperaturilor scăzute, care nu le-au permis să crească atât cât ar fi fost normal, până la 1 mai fermierii încă mai pot pune început bun culturilor din acest an

Deşi unele culturi sunt în urmă, din cauza temperaturilor scăzute, care nu le-au permis să crească atât cât ar fi fost normal, până la 1 mai fermierii încă mai pot pune început bun culturilor din acest an

Starea de vegetaţie a culturilor din judeţul Hunedoara este întârziată, mai ales la deal şi la munte, din cauza temperaturilor scăzute din acastă primăvară. Zilele acestea, agricultorii din judeţul Hunedoara se ocupă de semănatul culturilor care nu au putut fi încheiate în toamnă, mai ales în zonele deluroase şi montane, dar nu numai. Până acum, femierii hunedoreni au reuşit să însămânţeze 150 de hectare de porumb şi 250 de hectare de grâu de primăvară. Lucrările de semănat au mers bine la cultura cartofului de toamnă, fermierii plantând 3.000 de hectare, trifoi, lucernă şi plante furajere pentru vite (peste 3.600 de hectare), orzoaică de primăvară (mai bine de 1.200 de hectare) şi ovăz (2.100 de hectare).

Pe aroape 200 de hectare de teren arabil din judeţul nostru a fost plantată soia, în timp ce de pe 1.700 de hectare sunt aşteptate să dea rod legumele.

Practic, campania de primăvară este declanşată pe toate segmentele de culturi, iar pentru că unii fermieri, mai ales cei care au terenuri în zonele de luncă, au luat-o înaintea altora, lucrările „se suprapun”: unii abia acum sunt în faza de arat, alţii sunt în punctul semănatului sau de pregătire a patului germinativ (discuit). Cei care au început mai devreme sau pentru culturile de toamnă care au crescut în limitele aşteptate lucrările ar fi, acum, în faza erbicidării, tratamentelor şi a fertilizării. Culturile de primăvară care au mers bine vor necesita, în perioada imediat următoare, lucrări de aplicare a îngrăşămintelor.

Specialiştii din cadrul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Hunedoara (DADR) spun că rezerva de apă în sol pe terenurile agricole din judeţul nostru este, în acest moment, de aproximativ 70% şi 75% din necesar.

Seminţele încă pot fi plantate

“Mai este nevoie de ploi pentru completarea rezervei de apă din sol. Nu stăm foarte rău în comparaţie cu anii trecuţi, când a fost secetă, dar, în acest moment, datele ne arată că media pentru judeţul nostru la coeficientul de apă în sol este de 70-75%. Sperăm ca ploile să revină pe parcursul zilelor şi săptămânilor următoare”, afirmă directorul DADR Hunedoara, Ioan Furca. Dacă în judeţul nostru pământul încă ar mai avea nevoie de apă, sunt şi judeţe unde, dimpotrivă, tocmai cantitatea prea mare de apă din sol le-a făcut probleme fermierilor. Umiditatea excesivă a solului şi băltirile au făcut ca semănatul la porumb şi floarea soarelui să fie în întârziere în sudul ţării. Pe de altă parte, în judeţul vecin, Arad, fermierii ar mai avea nevoie de precipitaţii, pentru a-şi vedea culturile intrate pe rod. În cazul în care nivelul de apă din sol este prea ridicat, nu doar că utilajele agricole nu pot intra în teren ca să are, ci brazdele sunt compromise, se formează aşa-numitele „şleauri”, dar nici fertilizarea nu este posibilă. În ciuda temperaturilor scăzute, a secetei sau a umidităţii, specialiştii din cadrul direcţiei agricole spun, totuşi, că fermierii încă nu au ieşit din perioada considerată optimă pentru semănat: dacă la 1 Mai toate culturile vor fi însămânţate, atunci campania de primăvară poate fi considerată a se încheia cu succes.

Şi apicultorii ar putea să aibă probleme

Consiliul Internaţional al Cerealelor estimează că, anul acesta, producţia de grâu va scădea în tot bazinul Mării Negre. În acest areal, care cuprinde şi terenurile agricole ale României, majoritatea terenurilor de câmpie, considerate a genera cea mai mare parte a cerealelor necesare în panificaţie, sunt afectate de secetă, la fel ca şi judeţul Hunedoara. Analiza Consiliului arată că producţia de grâu va scădea în zonă cu 15-20 la sută, comparativ cu anul trecut, în timp ce la orz scăderea ar putea să fie chiar mai drastică: aproape 25 la sută mai puţin, în comparaţie cu anul 2014. Fermierii experimentaţi spun că orice modificări meteorologice duc, întotdeauna, la modificări în parametri calitativi ai recoltelor.

În această iarnă şi în primăvară, ca urmare a producţiei generoase a anului trecut, preţurile la cereale au scăzut cu aproximativ 40 la sută. Primii care au avut de profitat de pe urma acestui lucru au fost crescătorii de animale. În ciuda faptului că au avut la dispoziţie furaje ieftine, ciobanii spun că mieii destinaţi sărbătorilor pascale au fost destul de mici, atingând cu greutate 10 kilograme, limita minimă căutată de toţi cumpărătorii. Apicultorii, pe de altă parte, spun că se temeau mai mult de încălzirea timpurie a vremii, urmată de valuri de precipitaţii sau chiar îngheţ târziu. Cu toate acestea, în condiţiile în care până la sfârşitul lunii aprilie se anunţă ploi, în cele din urmă, şi albinele ar putea să aibă un start dificil în această primăvară.

About Ada Beraru