Hunedorenii aflaţi în căutarea unui loc de muncă au şansa de a-şi găsi unul mâine, la prima bursă a locurilor de muncă din acest an. Până ieri, la eveniment fuseseră anunţate 345 de locuri de muncă vacante, dintre care numai două pentru absolvenţii de studii superioare şi 60 de angajatori participanţi la bursă, direct sau indirect.
Bursa locurilor de muncă se va desfăşura la toate cele 11 sedii ale Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din judeţ: la Deva, Hunedoara, Călan, Haţeg, Simeria, Orăştie, Petroşani, Lupeni, Petrila şi Vulcan. Cea mai recentă bursă a locurilor de muncă a fost organizată la cererea conducerii Arcelor Mittal Hunedoara şi Arcelor Mittal Galaţi, în 23 februarie. A fost vorba despre o bursă specială a locurilor de muncă, care s-a desfăşurat în Hunedoara şi în Deva. La eveniment au participat 320 de hunedoreni aflaţi în căutarea unui loc de muncă, din care 250 – la Hunedoara şi 70 – la Deva.
Potrivit reprezentanţilor AJOFM Hunedoara, în urma acestei Burse au fost selectate în vederea încadrării în muncă 136 de persoane, dintre care la Hunedoara 120 de persoane, iar la Deva – doar 16. Pe parcursul anilor trecuţi, în judeţul Hunedoara se organizau, în fiecare lună, burse ale locurilor de muncă. „Aceasta a fost decizia fostei conduceri, însă de acum înainte vom organiza burse în paralel cu evenimentele organizate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă”, explică directoarea instituţiei judeţene, Rodica Mariana Peter.
Ea a adăugat că, pentru perioada următoare, Hidroconstrucţia a anunţat că va face noi disponibilizări, însă nu a putut să precizeze cu exactitate numărul hunedorenilor care îşi vor pierde locurile de muncă. Potrivit statisticilor AJOFM Hunedoara, rata şomajului în judeţul nostru era, la sfârşitul lunii februarie, de 6,63 la sută. În cursul lunii februarie au fost înregistraţi peste 2.200 şomeri, dintre care mai bine de 350 au provenit din disponibilizări curente de personal. Numărul total al şomerilor în judeţul Hunedoara este, în acest moment, de aproape 12.900, dintre care peste 4.000 primesc ajutor financiar de la stat.
Angajare cu cardul
Mai nou, însă, şomerii hunedoreni doresc să obţină cardurile profesionale europene. Aproape 3.000 de persoane din judeţ au cerut eliberarea unui card, în speranţa că acestea le vor servi nu doar la angajarea în judeţul Hunedoara, ci şi în ţările Uniunii Europene. Eliberarea cardurilor profesionale europene a început în august 2013, în baza proiectului naţional „Cardul profesional european – soluţie europeană în căutarea unui loc de muncă”. Proiectul a vizat modernizarea Serviciului Public de Ocupare prin introducerea unui sistem informatic complex, ce are la bază cardul, ca instrument de autentificare. Pe parcursul anului trecut, cele 11 puncte de lucru ale Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Hunedoara au fost dotate cu cititoare de carduri, însă pentru a putea avea acces la CV-ul electronic al potenţialilor angajaţi şi firmele au nevoie să implementeze acelaşi sistem. Totuşi, autorităţile publice responsabile nu deţin date referitoare la acest aspect din mediul privat. Cardul profesional este, pentru şomeri, o modalitate mai simplă şi eficientă în găsirea unui loc de muncă. Acesta are rolul de a stoca toate informaţiile profesionale ale oricărei persoane, ţinând locul unui CV clasic.
Placa turnantă pentru angajare: ADSPO
Cardul include toate datele legate de experienţa profesională şi locurile de muncă anterioare, iar hunedorenii aflaţi în căutarea unui loc de muncă, precum şi cei care sunt înregistraţi în evidenţele AJOFM Hunedoara pot intra în posesia cardului printr-o solicitare făcută către instituţie. Cardurile se emit gratuit. De asemenea, peste 3.000 de şomeri şi persoane în căutarea unui loc de muncă, precum şi câteva sute de angajatori din judeţul Hunedoara s-au înscris pe platforma informatică ADSPO. Baza de date electronică cu regim închis cuprinde peste 140.000 de dosare de şomaj şi peste 8.500 de documente interne. Accesul pe platforma informatică este permis doar beneficiarilor – persoane fizice (şomeri şi persoane în căutarea unui loc de muncă) şi juridice (angajatori) – înscrise în baza de date a AJOFM Hunedoara pe baza unei cereri individuale de acces pe portal.
Facilităţi pentru angajatori
Din acest an, administratorii firmelor din judeţul Hunedoara care vor angaja tineri cu vârsta până în 24 de ani vor primi 200 de euro şi 500 de lei, lunar, pentru fiecare angajat, timp de un an, având obligaţia de a păstra locul de muncă al acestuia cel puţin 18 luni. Facilitatea a fost anunţată de Ministerul Muncii, în cadrul programului „Garanţia pentru tineret”, program de care se estimează că vor beneficia peste 440.000 de tineri, cu vârste între 16 şi 24 de ani. Programul beneficiază, începând din acest an, de o finanţare europeană de 343 de milioane de euro, restul până la 470 de milioane euro fiind finanţat de statul român. Sprijinul pentru tineri include consiliere, înregistrare şi angajare, finanţarea uceniciei şi a stagiilor pentru viitorii angajaţi, finanţarea prin prime de mobilitate şi prime de instalare, dar şi subvenţii acordate angajatorului. De asemenea, vor fi alocate fonduri pentru dezvoltarea de start-up-uri (afaceri nou înfiinţate), prin pachete de până la 30.000 de euro.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.