Guvernul estimează că va colecta la bugetul de stat, în urma fiscalizării bacşişului, 154 milioane lei în acest an, 300 milioane lei anul viitor, 319 milioane lei în 2017 şi 338 milioane lei în 2018, respectiv 1,11 miliarde lei în circa trei ani şi jumătate. Acest lucru înseamnă că guvernul a estimat piaţa bacşişului undeva la 1,8 miliarde de lei anual.
Industriile în care se primeşte „bacşiş“ („tip“) vor avea de ales între a socoti acest tip de venit extraordinar până acum nefiscalizat drept „venit al salariaţilor“ sau „profit al companiei“, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă a guvernului.
Prin urmare, dacă proiectul devine lege în această formă, bacşişul va fi evidenţiat pe un bon fiscal separat, fiind impozitat cu 16%, firma urmând să aleagă dacă sumele suplimentare vor fi contabilizate ca profit sau vor fi distribuite salariaţilor ca venit.
Prin bacşiş se înţelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici, precum şi restul dat de vânzător clientului şi nepreluat de acesta în mod voluntar. Bacşişul nu poate fi asimilat unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii, se arată în proiect.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.