Tenis de câmp: Bunul simţ a învins aroganţa

Articolul a fost vizualizat de 682 ori

Întâlnirea dintre echipele de tenis de câmp ale Canadei şi României, decisivă pentru accederea în ”Grupa Mondială” a competiţiei ”FED Cup”, varianta feminină a ”Cupei Davis” la masculin, a iscat controverse şi a făcut ”valuri” încă înainte de a se fi desfăşurat, la sfârşitul săptămânii trecute. Primele reacţii au fost în România, referitoare la neparticiparea la acest decisiv meci a numărului 2 WTA, Simona Halep, care a declinat prezenţa la Montreal, preferând turneul pe zgură de la Stuttgart.

tenisCel mai vocal a fost marele nostru tenismen Ilie Năstase, care a declarat că, dacă el ar fi fost în locul lui Halep, nu ar fi stat niciun moment pe gânduri şi ar fi venit să apere ”culorile” României. Dacă ar fi să ducem patriotismul la extrem i-aş da şi eu dreptate, dar să nu uităm că Simona a făcut deja mult pentru tenisul din ţara noastră şi sunt convins că va face în continuare. Ea a judecat de data aceasta cu mintea şi mai puţin cu sufletul, preferând să rămână în Europa pentru a pregăti cât mai bine sezonul pe zgură, cu finalitate fiind Roland Garros, acolo unde anul trecut a disputat finala cu Maria Sharapova. Lipsa româncei în Canada nu părea un impediment, mai ales că, iniţial, Eugenie Bouchard (numărul 7 WTC) anunţase la rândul ei că nu va face parte din echipa Canadei. A intervenit ulterior şi ”boicotul” Monicăi Niculescu, pe motive medicale, şi se părea că lucrurile iau o altă întorsătură, după ce Bouchard a revenit şi a declarat că va juca la Montreal. În aceste condiţii, România le avea în lot pe Irina Begu (locul 33 WTA), Alexandra Dulgheru (69 WTA), Andreea Mitu (109 WTA) şi Raluca Olaru.

Un moment mai puţin dorit a apărut la tragerea la sorţi, atunci când Alexandra Dulgheru i-a întins mâna lui Bouchard, dar aceasta a refuzat acest minim gest de protocol. Lipsă de respect, de educaţie sau mai degrabă aroganţă din partea canadiencei. Gestul ei nu a trecut neobservat de ”media”, iar ceea ce avea să se întâmple pe teren în cele două partide ale ei avea să fie o revanşă cu vârf şi îndesat din partea fetelor noastre.

Au dat de-a “buşilea” cu Bouchard

Nu am urmărit la televizor prima zi a confruntării, dar, după cum arăta ”tabloul”, mizam pe o victorie a lui Begu în faţa lui Abanda, o jucătoare aflată dincolo de locul 250 şi o înfrângere a Alexandrei în faţa lui Eugenie. A fost însă pe dos. Irina a jucat cu probleme medicale în decisiv şi a pierdut, în schimb, Dulgheru a făcut un meci foarte bun şi s-a impus cu 2-0 în faţa celei care o refuzase la salutul protocolar. Problemele mari au apărut în ziua decisivă prin abandonul lui Begu, locul ei fiind luat de tânăra de 23 de ani Andreea Mitu, căreia nu îi dădeam nicio şansă în faţa lui Bouchard. Mai ales că pierduse primul set cu 4-6 şi era condusă în cel secund. Românca nu s-a speriat de faima adversarei, a remontat şi a câştigat cel de-al doilea set cu 6-4 şi în decisiv a dat de ”pământ” cu numărul 7 mondial, administrându-i un sec 6-1 şi realizând cea mai importantă victorie din cariera ei de până acum. Conduceam cu 2-1 la echipe, iar pe teren a intrat Dulgheru cu jucătoarea de culoare, Abanda. Canadianca a jucat peste aşteptări şi a luat primul set cu 6-4. Lucrurile păreau că nu stau deloc bine, dar Alexandra a ”tras” efectiv de ea şi a egalat, după un 7-5, iar în decisiv şi-a impus jocul, 6-2, iar ROMÂNIA, puternic susţinută din tribune de sute de români, realiza o performanţă de excepţie, promovând în grupa de ”elită”. Bravo, fetelor!

Tags: ,

About Ion Bădin