Guvernul a decis să legifereze bacşişul, care va fi evidenţiat pe un bon fiscal separat şi va fi taxat cu 16%, decizia fiind luată prin ordonanţă de urgenţă, urmând să fie aplicată de la data publicării actului în Monitorul Oficial.
Ce este bacşişul?
Prin bacşiş se înţelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici, precum şi restul dat de vânzător clientului şi nepreluat de acesta în mod voluntar. Bacşişul nu poate fi asimilat unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii, se arată în proiectul de ordonanţă de urgenţă a Guvernului.
Chelnerii trebuie să declare banii la intrarea în tură
Pentru a fi impozitat bacşişul, firmele vor trebui să achiziţioneze două noi registre: unul pentru casa de marcat şi unul în care să treacă câţi bani au angajaţii, când intră în tură. Dacă nu îi declară, ei riscă o amendă între 1000 şi 1500 lei. Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, a menţionat că, în cazul unui control al Fiscului, angajaţii vor fi percheziţionaţi, ca să se afle câţi bani au.
Cum se taxează
Impozitarea propusă vizează taxarea bacşişului ca profit al operatorului economic în cazul în care acesta nu se distribuie salariaţilor, respectiv cu 16% pe profit sau 3% pe venit în cazul microîntreprinderilor, bacşişul nefiind cuprins în sfera TVA. Dacă se decide repartizarea către salariaţi, se impozitează veniturile angajatului din alte surse cu 16%, prin reţinere la sursă. Sumele suplimentare nu sunt cuprinse în baza de impozitare a contribuţiilor sociale şi a contribuţiilor sociale de sănătate.
Cum va trăi Guvernul Ponta din bacşişuri?
Guvernul estimează că va colecta la bugetul de stat, în urma fiscalizării bacşişului, 154 de milioane de lei în acest an, 300 de milioane de lei anul viitor, 319 milioane de lei în 2017 şi 338 de milioane de lei în 2018, respectiv 1,11 miliarde lei în circa trei ani şi jumătate.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.