Veteranii de război, celebraţi la Hunedoara

Articolul a fost vizualizat de 1,214 ori

Aproape 30 de veterani de război din zona municipiului Hunedoara au fost celebraţi de comunitate şi au primit un „cadou” de la Consiliul Judeţean: 300 de lei pentru fiecare persoană. Reprezentanţii asociaţiilor veteranilor de război spun că aceştia nu sunt apreciaţi cum se cuvine: dacă în alte ţări un veteran de război poate primi o indemnizaţie de câteva mii sau chiar peste 10.000 de euro, la noi, un „bunic al războiului” are o indemnizaţie de câteva zeci sau chiar de o sută de ori mai mică!

Toţi veteranii de război din judeţul Hunedoara au primit sau urmează să primească diplome şi câte 300 de lei,  în urma unei hotărâri a consilierilor judeţeni

Toţi veteranii de război din judeţul Hunedoara au primit sau urmează să primească diplome şi câte 300 de lei, în urma unei hotărâri a consilierilor judeţeni

Stau cuminţi şi cu modestie pe scaune, în sala unde au fost invitaţi, la etajul al doilea din clădirea Bibliotecii Municipale din Hunedoara. Astăzi doar nişte bătrânei ca oricare, încercările de a găsi pe faţa lor „urmele” faptelor de vitejie, dar şi ale ororilor războiului, rămân inutile. „Îmi pare rău că nu mai pot şi… am ajuns să am nevoie de atâtea medicamente. Mă dor picioarele, mă dor toate… Altădată mai primeam medicamente, acuma trebuie să le plătim”, spune, cu o tristeţe resemnată în glas, unul dintre bunici, trecut de 90 de ani. Este printre puţinii care-au ajuns astăzi la evenimentul destinat celebrării lor. Alţii, deşi în viaţă, n-au putut să mai vină. Sunt prea bătrâni, abia se mai mişcă sau sunt complet imobilizaţi şi zac la pat. Au venit soţiile, copiii lor, nepoţii, ca să ridice diplomele şi cei 300 de lei. Bani care vor merge pe medicamente. Doi dintre cei 31 de veterani n-au venit nici astăzi şi, din nefericire, nu vor mai putea participa vreodată la astfel de evenimente. Deşi invitaţi, au trecut la cele veşnice chiar în zilele care au premers evenimentul.

Veteranii, condamnaţi la sărăcie

În 2015 se împlinesc 123 de ani de când în România a fost instituit titlul de veteran de război, iar în data de 29 aprilie este aniversată Ziua Veteranilor de Război, în timp ce în data de 9 mai se împlinesc 70 de ani de la terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa. Ziua Veteranilor de Război a fost fixată pentru data de 29 aprilie, printr-o hotărâre de Guvern din 2007, deoarece în 29 aprilie 1902 Regele Carol I a instituit, prin Înalt Decret, calitatea de veteran de război, pentru toţi cei care luptaseră în războiul din 1877-1878, pentru cucerirea Independenţei de Stat a României şi suravieţuiseră anilor care trecuseră de la acel eveniment istoric. La adoptarea de către rege a hotărârii s-au avut în vedere prevederile Convenţiei de la Geneva, din 1870, a statelor europene, potrivit căreia, cei chemaţi de patrie la luptă au dreptul să devină, după un sfert de veac, veterani. Şi, într-adevăr, la acea dată se împlinise sfertul de veac, pentru că în data de 29 aprilie 1877 se decretase mobilizarea, în vederea începerii luptei, împotriva Imperiului Otoman, care asuprise secole de-a rândul Ţările Române. Recunoaşterea calităţii de veteran de război nu a venit direct, nici de la rege, nici de la autorităţile vremii, ci în urma demersurilor unor bărbaţi curajoşi, foşti combatanţi pe redutele de la Griviţa, Plevna, Rahova, Smârdan şi Vidin, care nu mai puteau suporta mizeria şi sărăcia în care trăiau, aşa că s-au adresat regelui, care i-a chemat în audienţă la palat.

Trei sferturi dintre veterani s-au prăpădit

Ascultându-i cu atenţie şi considerând îndreptăţite cererile lor, Carol I nu numai că le-a acordat calitatea cuvenită, ci, printr-un decret special, le-a conferit şi unele drepturi: „Pentru ca fiecărui ostaş să i se asigure liniştea şi ocupaţiunea pentru tot restul de viaţă, i se pun la dispoziţie cele necesare în acest scop, ca stimulent pentru generaţiile viitoare”. Şi, pentru că istoria se repetă, declararea, pentru prima dată în România, a Zilei Veteranilor de Război în data de 29 aprilie a fost iniţiată tot de reprezentanţii veteranilor de război, prin Asociaţia Naţională care le apără drepturile. Pe lângă această dată, 2015 a fost declarat de Guvernul României Anul Veteranilor de Război. „În acest moment omagial trebuie spus că rândurile veteranilor de război din România s-au micşorat dramatic.
Dacă la înfiinţarea, cu 25 de ani în urmă, a Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, numărul membrilor era de circa 900.000, acum în toată ţara mai sunt aproximativ 30.000 de veterani şi invalizi de război, cu excepţia văduvelor şi a soţiilor supravieţuitoare. În judeţul Hunedoara, în urmă cu cinci ani erau 1.140 de veterani de război, în timp ce, în prezent, mai sunt doar 260. Ne bucură bătrâneţele veteranilor de război, dar şi gestul Consiliului Judeţean, care în anul 2013 a acordat tuturor veteranilor de război care-au luptat pentru apărarea patriei înaltul titlu de Cetăţean de Onoare al Judeţului Hunedoara şi o recompensă în bani.
De asemenea, evidenţiez aportul special al conducerii unităţilor şi instituţiilor militare de pe raza judeţului nostru şi al filialei «Cultul Eroilor».

Din nefericire, în ultima vreme, desigur, nu din vina autorităţilor locale, o serie de drepturi şi facilităţi au fost ciuntite, amânate sau, pur şi simplu, ignorate. Veteranii şi invalizii de război se simt din ce în ce mai neglijaţi, marginalizaţi şi uitaţi! Spunea un mare istoric, vai de ţara care nu-şi îngrijeşte eroii! De aceea, vă rog respectuos ca, la locurile dumneavoastră de muncă, în funcţiile de răspundere pe care le exercitaţi, să nu îi uitaţi! Sunt la apusul vieţii!”, a declarat colonelul Nicolae Losneanu, secretarul Asociaţiei Veteranilor de Război din judeţul Hunedoara.

Ziua veteranilor de război a fost marcată şi la Deva, în Sala Mare a Cercului Militar, ocazie cu care s-a sărbătorit şi împlinirea a 70 de ani de la terminarea celui de-al Doilea Război Mondial în Europa (9 mai 1945), dar şi 25 de ani de la înfiinţarea Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război. Din nefericire, statisticile recente, dar şi documentele străvechi demonstrează că, în ultimii 3.000 de ani, pe planetă nu a trecut nicio singură zi, fără ca undeva, pe glob, să nu se fi desfăşurat un conflict armat. Statele puternice ale lumii investesc sume tot mai importante de bani pentru cumpărarea şi dezvoltarea de armament, pe principiul: „Pentru a păstra pacea, pregăteşte-te de război”.

About Ada Beraru