Început de mai cu super-atracţii turistice

Articolul a fost vizualizat de 1,808 ori

Anul acesta, luaţi-vă gândul de la un 1 Mai muncitoresc şi pariaţi pe un supertur turistic. Administraţiile locale, dar şi multe cluburi sportive organizează o suită de evenimente minunate, în judeţ şi împrejurimi. Sunt Serbările Devei, Hunedoara găzduieşte Târgul European al Castelelor şi Festivalul Dracula, Ghelariul devine capitală moto, în timp ce, la Alba Iulia, iubitorii de istorie sunt chemaţi să participe la Festivalul Roman Apullum.

“Târgul Castelelor” şi “Dracula Festival” vor atrage mii de turişti la Hunedoara, în acest sfârşit de săptămână

“Târgul Castelelor” şi “Dracula Festival” vor atrage mii de turişti la Hunedoara, în acest sfârşit de săptămână

Prima ediţie a Târgului European al Castelelor ocupă întregul week-end de 1-3 mai şi se desfăşoară la Castelul Corvinilor. În cadrul acestui târg, expozanţii îşi vor putea face cunoscută oferta turistică şi îşi vor putea prezenta principalele elemente de atracţie turistică şi istorică: “Avem înscrise 21 de castele, în condiţiile în care un institut din Cehia reprezintă mai multe asemenea monumente în târg. România vine la noi cu aproape toate castelele şi cetăţile care vor avea standuri în Sala Dietei”, spune Dan Bera, administratorul la Muzeul Castelul Corvinilor. El spune că la această primă ediţie sunt reprezentate alte cinci ţări europene: Spania, Ungaria, Cehia, Bulgaria şi chiar Macedonia. Dracula Festival începe pe 2 mai, când urmaşul celebrului Bram Stoker, Dacre Stoker, vine la Hunedoara să îşi lanseze volumul “Dracula mortul viu”, cartea care a devenit deja bestseller în Statele Unite. “Spre seară, avem proiecţia filmului «Vlad Voievod Drăculea», documentar filmat în mai multe locaţii din ţară, producţie care spune povestea adevărată şi neromanţată a lui Vlad Ţepeş”, detaliază Dan Bera.

Ziua de 3 mai este dedicată spectacolelor şi luptelor în diferite ordine cavalereşti, care vor avea loc în curtea exterioară a monumentului. “Eu mă aştept să avem circa 10.000 de turişti în total, în cele trei zile, mai ales că locurile de cazare sunt ocupate 100%”. Până şi Cetatea Alba Carolina participă la Târgul European al Castelelor, deşi este gazda unui festival de reenactment în aceeaşi perioadă. Turiştii vor beneficia de toate aceste evenimente în preţul obişnuit al biletului de intrare. Tot în cadrul târgului, vineri, turiştii sunt chemaţi la vernisarea „Hărţii panoramice a Castelului Corvinilor”, un proiect de grafică inedit, care va aduce plus de valoare materialelor informative existente ce promovează turismul cultural şi istoric al oraşului Hunedoara. În plus, pentru comunitatea maghiară din judeţ, începe ediţia a VI-a a “Zilelor Maghiare din Judeţul Hunedoara”, care se desfăşoară în perioada 1-10 mai în municipiile Hunedoara, Deva şi în alte 20 de localităţi din judeţul Hunedoara.

Serbări pline de culoare

Colegul nostru vã aºteaptã la o nouã expoziþie foto. Nici mãcar nouã nu ne-a arãtat vreo lucrare mai nouã, aºa cã ne-a oferit spre publicare o fotografie de la  o expoziþie mai veche

Colegul nostru vã aºteaptã la o nouã expoziþie foto. Nici mãcar nouã nu ne-a arãtat vreo lucrare mai nouã, aºa cã ne-a oferit spre publicare o fotografie de la o expoziþie mai veche

La Deva, serbările oraşului încep încă de joi, 30 aprilie, la Centrul Cultural “Drăgan Muntean”, când are loc o ediţie specială a atelierului de fotografie – de fapt, o expoziţie cu fotografie de presă. Artistul pricipal este Remus Suciu: “Un bun fotoreporter se exprimă prin imagine. Fotografia de presă reprezintă o suită de imagini care exprimă realitatea, indiferent de cât de crudă este, sau paradisiacă. Toţi fotoreporterii care expunem am căutat să arătăm cititorilor ziarelor noastre că se poate face presă foarte bine şi la nivel local. Imaginile noastre surprind momentul, nu e nimic contrafăcut, nu e nimic regizat. Ceea ce am văzut, aia v-am arătat”, spune colegul nostru. Sunt expuse zeci de fotografii care surprind zone uimitoare ale judeţului, dar şi din timpul protestelor sau portrete ale personalităţilor, spune fotoreporterul săptămânalului REPLICA:

“O fotografie bună cere timp – deplasarea la locul evenimentului –, dar şi atenţie: dacă te fură peisajul sau acţiunea şi nu te uiţi în jur prin ochiul obiectivului, ai pierdut poza. Cineva mi-a spus: nu mă interesează ce faci când se produce evenimentul – tu trebuie să faci fotografia, indiferent cum te simţi. Asta mi-a rămas în minte”. La Deva, ziua de 1 Mai este dedicată muzicii populare la Pădurea Bejan, dar şi muzicii uşoare: pe scena din Piaţa Unirii urcă cunoscuta cântăreaţă Delia, după un concert Arhaica: “Cred că este una dintre cele mai bine realizate ediţii ale Zilelor Devei. Arhaica va urca pe scenă cu o nouă membră a trupei, Mădălina Cuşlea, o să venim şi cu piese noi faţă de ultima apariţie, am investit un pic şi în partea de spectacol şi vom avea alte costume faţă de anul trecut, când a fost un an experimental”, spune Radu Barb, de la Arhaica, iar solista trupei, Nicoleta Maşniţă, îl completează: “Piesa mea preferată se numeşte «Eu». Nu a fost auzită niciunde până acum – am cântat-o o singura dată, dar într-un cadru restrâns. Eu cred că este piesa care mă pune în valoare”. Sâmbătă, pe lângă solişti locali şi Trupa Quas, de buna dispoziţie se ocupă Compact şi Smiley. În 3 mai, se deschid porţile Aeroclubului Deva, iar iubitorii de folclor sunt chemaţi la scenă de la ora 17 pentru cântece şi dansuri populare.

La Deva, cros şi ciclism

“Cei de la Centrul Cultural se ocupă de partea de spectacol, iar noi avem de furcă cu altceva: sunt, de exemplu, foarte multe tronsoane de străzi cu circulaţie închisă, aşa că, începând de joi, Deva va fi blocată într-o oarecare măsură. Anul acesta serbările sunt caracterizate de o mare diversitate, multe cluburi au venit alături de noi cu propriile competiţii. E de lucru la un asemenea eveniment pentru care pregătirile încep din iarnă”, spune Melania Iscru, de la Primăria Deva. Aşa că, în acest an, Serbările Devei nu înseamnă doar spectacole, parade şi concerte, ci şi competiţii sportive. Prima ediţie a Crosului Devei ia startul în ziua de 2 Mai, de la ora 11, din centrul Devei, vis-a vis de Poşta Veche, iar sosirea va fi în Piaţa Unirii, în faţa scenei amplasate pentru Serbările Devei. „Am pus la dispoziţia doritorilor o hartă a traselui, pentru ca iubitorii de mişcare care vor să participe să vadă că nu este ceva ieşit din comun. E un traseu gândit astfel încât să nu incomodeze foarte tare circulaţia auto prin oraş, am vrut să fie şi un pic variat, să nu avem doar suprafaţă plană şi atunci am ales şi două zone cu pantă – una lungă, alta scurtă şi abruptă – pentru schimbare de nivel. E un traseu frumos, unul care te provoacă. Culmea este că cei mai mulţi concurenţi sunt din afara Devei, chiar şi din Valea Jiului, Sibiu sau Alba Iulia”, spune Adi Velu Căluşer, de la Clubul Pretorienii Deva, iniţiatorii şi organizatorii evenimentului, care dă adunarea alergătorilor din întreg judeţul. “Am venit în întâmpinarea celor care vor să facă sport şi să practice cea mai simplă formă de mişcare, care este alergarea. Ne-am propus să facem prima ediţie a Crosului Devei, o ediţie uşoară, de 3,8 kilometri. Motto-ul acestei acţiuni este “Fă primul pas de schimbare prin mişcare”, iar sportivii Clubului Pretorienii Deva îi vor susţine pe toţi cei care vor avea nevoie de ajutor de-a lungul traseului. Crosul poate fi punctul de plecare pentru fiecare într-o activitate sportivă”, adaugă iniţiatorul. Duminică, de la ora 11, vine rândul cicliştilor să se întreacă la ediţia a III-a a Turului Ciclist al Devei. “Aşteptăm profesionişti – sunt 80 de kilometri care trebuie parcurşi în două ore şi nivelul este destul de ridicat. Competiţia presupune parcurgerea a două tururi pe un circuit de şosea în condiţii de trafic închis”, spune Mihai Panaitescu, de la Clubul Sportiv Făerag. Organizatorii au anunţat şi traseul: B-dul 1 Decembrie, B-dul 22 Decembrie, DN 7, DJ 687 Sântuhalm-intersecţie DJ 708E, Cristur, Almaşu Mic, Popeşti, Cârjiţi, Almaşu Sec, DJ 708E – intersecţie cu DJ 687 Deva, Str. Iosif Vulcan, Str. Mihai Eminescu, Str. Gheorghe Bariţiu. P-ţa
Episcop Tordai Şandor Andras, Str. Lucian Blaga, Str. Aurel Vlaicu, DJ 707J Deva, Cabana Căprioara, DN 7, Str. Horea, B-dul Decebal, P-ţa Arras, B-dul 22 Decembrie, B-dul 1 Decembrie. “De 3 mai, organizăm chiar şi un concurs foto, cu două secţiuni, una pentru amatori şi alta pentru profesionişti. Va fi o competiţie importantă cel puţin pentru ţara noastră”, spune Mihai Panaitescu. Fotografiile reuşite vor fi expuse în foaierul Teatrului de Artă Deva, iar cele mai bune vor fi premiate.

Ziua Muncii, pe motoare

Între 1 şi 3 mai, Ţinutul Pădurenilor va fi invadat de motoare. Startul să dă, ca de obicei, vineri, la Ghelari

Între 1 şi 3 mai, Ţinutul Pădurenilor va fi invadat de motoare. Startul să dă, ca de obicei, vineri, la Ghelari

Ţara Pădurenilor devine ţinutul invadat de motociclişti străini – între 1 şi 3 Mai, la EnduroPanora 2015, sunt aşteptaţi în jur de 250 de rideri, însoţiţi de echipe tehnice şi membri ai familiei: “La EnduroPanora, motocicliştii străini vin cu caravană, aşa că ne aşteptăm ca numărul lor să depăşească 600. Dacă până acum participanţii se înscriau la “profi” şi “hobby”, în acest an, pentru prima dată, avem trei clase – am introdus clasa “expert”, unde s-au şi înscris cei mai mulţi. Deocamdată”, spune Paul Grecu, de la Moto Club Haita Deva. Nu e singura schimbare – prima zi, 1 Mai, este zi de concurs, nu prolog: “Sunt 30 de kilometri de străbătut pentru endurişti, iar traseul claselor se desparte de cinci ori. Sâmbătă şi duminică, se merge pe 90 de kilometri şi traseul se desparte de zece ori. În mare, se urmează căile din anii trecuţi, plus surprizele. Anul acesta am schimbat genul concursului, am crescut un pic nivelul şi ca preţ, dar şi la greutate. La noi, nici la hobby nu este uşor. De exemplu, cine se dă, în România, doar două-trei ore pe săptămână nu va reuşi să ajungă la finalul cursei”, adaugă Paul Grecu. Şeful Clubului Haita consideră că acesta este unul dintre motivele pentru care în concurs sunt foarte mulţi turişti străini.

„Chiar 98% sunt străini! Cum aşa?! Păi, românii au pădurile şi munţii la îndemână, străinii în schimb fac mii de kilometri ca să stea trei zile în şa şi să dea de greu în concursul nostru. Vin la Ghelari de peste tot din Europa! Pot să vă spun că din Australia şi Africa nu avem pe nimeni, în rest avem aproape toate ţările”, glumeşte Felix Predescu, directorul de concurs. Secretariatul competiţiei este stabilit la Pensiunea Panorama din Ghelari, unde este amenajată şi tabăra organizatorilor şi parcul moto păzit, unde concurenţii îşi pot lăsa motocicletele la întoarcerea de pe traseu. Pentru clasa A, “profi”, numerele vor fi de la 1 la 100; pentru clasa B, “experţi”, numerele vor fi de la 101 la 300, iar la clasa C, “hobby”, numerele vor fi de la 301 la 400. Startul competiţiei se dă vineri, 1 Mai, de la ora 14,30, iar organizatorii apreciază că ziua de concurs va dura până la trei ore. Sâmbătă şi duminică, startul se dă dimineaţa, de la ora 9, iar timpul maxim de concurs este de opt ore. Festivitatea de premiere va avea loc duminică, 3 Mai, de la ora 16, când se împart premiile şi înmânează trofeele. “Terenul e în stare bună, spre uscat, dacă plouă, bine şi aşa! Dar cei care vin la noi sunt obişnuiţi şi cu noroaie şi cu vreme mai rea, chiar dacă noi sperăm să fie bine. Am comandat vreme caldă şi voie bună”, spune Felix Predescu, directorului competiţiei, care vă provoacă să luaţi alături de rideri o doză zdravănă de adrenalină.

Alba petrece cu Festivalul Roman

La Alba Iulia, are loc în zilele de 2 şi 3 Mai, ediţia a III-a Festivalului Roman Apullum. Cele patru trupe de reenactment – Lupii Apoulonului, Legiunea a XIII-a Gemina, gladiatorii şi dansatoarele care reprezintă oraşul în festival, dar şi la alte evenimente şi funcţionează sub patronajul Muzeului National al Unirii – au pus la punct un program menit să atragă turiştii din toată ţara.

daci

“Evenimentul are loc chiar în Cetatea Alba Carolina, chiar în faţa platoului catedralei Romano-catolice, unde vor fi demonstraţiile militare şi bătăliile, iar tabăra şi atelierele vor fi la circa 40 de metri de locaţia de bază”, spune Liviu Sgârciu. Festivitatea de deschidere are loc sâmbătă, de la ora 11, şi coincide cu deschiderea unui nou obiectiv turistic, Muzeul Principia, locaţia unde a stat conducătorul Legiunii a XIII-a Gemina, chiar în centrul cetăţii. Urmează parada şi deschiderea atelierelor, iar după-amiază au loc demonstraţiile militare, unde participă şi o trupă din Bulgaria, venită sub stindardul Legiunii a XIV-a Gemina. Se continuă cu luptele de gladiatori şi dansurile nimfelor, cu o echipă de arcaşi şi cu cei de la Terra Dacica Aeterna, dar şi cu “Amicii Muzeelor” de la Zalău. Vor fi aproape 200 de reenactori, care vor asigura spectacolul şi buna desfăşurare a festivalului: “Grosul va fi la ateliere, care au şi rol educativ. Vor fi ateliere de pielărie, de tir cu arcul, de fierărie şi vom avea, în premieră, şi un atelier de monetărie, inclusiv de bătut celebra monedă koson. Va fi aici partea interesantă, interactivă, unde se poate învaţa să faci obiecte”, spune Emanuel Bezeriţă. Tabăra este deschisă de la ora 12, până la ora 19. Detalii despre programul complet şi fotografii se găsesc pe site-ul www.festivalulromanapulllum.ro.

Tags:

About Laura Oană