Devoratorul de cuvinte. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 830 ori

Un hunedorean aflat în căutare de om serios s-a gândit să nu dea anunţ la ziar, nici pe Internet, ci să îl scrie pe o hârtie şi să-l lipească pe un afişier, că poate are noroc. Aşa că s-a pus pe scris: “CAUT OM SERIOS…”. Stai aşa, că poate fi şi o familie, deci să scriu: “s-au familie”. O fi bine? “Sau” ăsta se scrie legat sau despărţit?

caut om serios s-au familie

“Dealul Cetăţii din Deva este, de ceva timp, locul unde, câteva persoane fără adăpost îşi fac veacul”, scrie Andrei Faur, în Glasul Hunedoarei. Tot e ceva că nu a pus o virgulă şi înainte şi după “fără adăpost”. Ceea ce vreau să spun este că uneori nu e nevoie de trei virgule într-o frază de 17 cuvinte. Virgulele nu se pun “ochiometric”, ci doar acolo unde sunt necesare.

dealul cu virgule

În Glasul Hunedoarei, îmi atrage atenţia titlul: “Ulpia Traiana Sarmizegetusa va fi reconstituită 3D, cu ajutorul unei drone” şi cum mi se pare interesantă ideea reconstituirii unui monument cu o dronă (!), citesc mai mult, poate mă lămuresc. Dar aici m-am înşelat, textul m-a zăpăcit de tot. În şapou suntem informaţi că “O echipă de specialişti români şi italieni de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca şi de la Centrul Naţional de Cercetare din Roma derulează un proiect de reconstituire 3D a oraşului Ulpia Traiana Sarmizegetusa, cu ajutorul unor aparate moderne. Proiectul se desfăşoară în premieră, iar reconstituirea se va realiza chiar cu o dronă”, dar imediat mai jos ni se spune că “Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei – Cluj-Napoca, Universitatea «Babeş-Bolyai» – Cluj-Napoca şi Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva au lansat, în urmă cu aproximativ două luni, proiectul «Când viaţa cotidiană antică devine patrimoniu UNESCO. Scanarea, restaurarea digitală şi contextualizarea artefactelor dacice din Munţii Orăştiei». Principalul obiectiv al proiectului este reconstituirea 3D a oraşului roman Ulpia Traiana Sarmizegetusa pe baza măsurătorilor geo-fizice non invazive”. Deci aşa – totuşi, cine reconstituie Ulpia Traiana Sarmizegetusa? Şi, mai important, cum e posibil ca în cadrul unui proiect care se referă la Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei, principalul obiectiv să fie reconstituirea oraşului roman Sarmizegetusa? Desigur, în mintea Ralucăi Stroia, autoarea articolului, orice e posibil, inclusiv să îşi dezinformeze cititorii (sau poate doar le-a testat vigilenţa).

reconstituite cu drona

Digi24 informa, săptămâna trecută, că prea multe teme strică. Ironia face ca oamenii să fi pus o virgulă în plus tocmai în titlu, ceea ce le contrazice ideea. Nu strică prea multe teme, la fel cum nici prea multă şcoală n-a omorât pe nimeni.

prea multe teme, strica

Atenţie la ceea ce beţi! Pe pagina de Facebook a unui producător de whiskey scria: “Cosumă alcool responsabil”. Altfel ajungi să mănânci litere, ca noi, ar fi venit continuarea.

cosuma alcool

Un anunţ dintr-o comună hunedoreană zice: “VAND SAMANTA LUCERNA”. Înţeleg că în mediul rural nu au prea pătruns diacriticele, dar de unde ştiu eu că omul vinde seminţe de lucernă şi nu o vinde de-a dreptul pe vreo vecină cu numele Samanta?

vand samanta lucerna

Să corectaţi bine!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'