Legea vânătorii pune ciobanii în situaţii de risc

Articolul a fost vizualizat de 4,279 ori

O prevedere cel puţin discutabilă afectează crescătorii de animale din judeţul Hunedoara: potrivit Legii Vânătorii, un cioban poate avea, la o stână, cel mult trei câini. Fermierii acuză că legea le aduce numai pagube şi, din nefericire, îi favorizează tocmai pe braconieri, care s-ar fi înmulţit, în ultimul timp. Mai mult, ciobanii spun că, deşi anual înregistrează pierderi însemnate din cauza animalelor sălbatice, pe ei nimeni nu îi despăgubeşte, nici chiar în cazul în care ajung desfiguraţi şi schilodiţi, în urma atacurilor sălbăticiunilor.

Oierii aşteaptă modificarea Legii Vânătorii şi renunţarea la articolul care restricţionează numărul de animale de pază la stână

Oierii aşteaptă modificarea Legii Vânătorii şi renunţarea la articolul care restricţionează numărul de animale de pază la stână

Legea prevede că, în zona de munte, ciobanii pot ţine la stână numai trei câini. La deal, numărul legal al câinilor care pot fi folosiţi de ciobanii de la o stână este doi, în timp ce oierii de la câmpie au voie să se folosească, în activitatea lor, de un singur câine. Potrivit legii, câinii în plus pot fi împuşcaţi de vânători, fără ca aceştia să fie sancţionaţi. Reprezentanţii asociaţiilor de vânătoare spun că prevederea a fost stabilită prin lege pentru a proteja animalele sălbatice, pe considerentul că acestea pot fi speriate sau chiar ucise de câinii oierilor, punând în pericol supravieţuirea lor în sălbăticie.

Totuşi, ciobanii spun că prevederea din legea vânătorii este imposibil de explicat raţional şi adaugă că au fost stupefiaţi încă de când au auzit care le sunt obligaţiile: „Prevederea aceasta e o mare porcărie. La mijloc sunt, probabil, nişte interese, în condiţiile în care, în ultima vreme s-au înmulţit foarte mult vânătorii şi braconierii, aşa că vânatul este tot mai puţin. Cât priveşte câinii noştri, ei nu sunt periculoşi. Mai periculoşi sunt câinii care poartă puşti, asta spun majoritatea crescătorilor de oi din judeţ. În plus, ce facem dacă ne atacă ursul? Cine ne despăgubeşte pe noi? Avem caz concret, anul trecut, când un cioban a fost rănit de urs în Retezat şi a ajuns sfârtecat la spitalul din Târgu Mureş. L-a despăgubit cineva? Nimeni. Şi, până la urmă ajungem şi noi să ne întrebăm, ce e mai important: viaţa unui om şi zeci de animale care produc lapte, brânză şi lână sau viaţa unui singur animal sălbatic? Din păcate, în România sunt importanţi câinii vagabonzi şi orice alte cauze, însă mai puţin animalele care produc hrană pentru noi toţi şi sunt folositoare în multe domenii şi în multe scopuri”, declară, cu năduf, preşedintele Asociaţiei Zonale a Crescătorilor de Ovine Retezatul – Haţeg, membru în consiliul director al Federaţiei Oierilor de Munte din România, Pavel Iovăneasă.

Şi-au pierdut, deja, o parte din animale

Ciobanii din judeţ adaugă că este imposibil ca, la o stână unde cresc câteva sute de oi, acestea să fie păzite de un singur câine şi spun că nu poţi stabili cu exactitate câţi câini sunt necesari. Siuaţia diferă de la caz la caz, în funcţie de numărul de animale, dar şi de dibăcia şi sprinteneala câinilor, trăsături care pot fi dobândite, dar sunt şi moştenite genetic. Mai mult, ciobanii de la munte se confruntă în fiecare sezon cu atacuri ale animalelor sălbatice, aşa că crescătorii de animale nu se feresc să recunoască faptul că, deşi legea le permite să deţină doar trei câini pentru paza şi „întorsul” oilor, aceştia sunt obligaţi să încalce legea şi să ţină mai mulţi câini pe lângă stână. Unii oieri spun că, din cauza legii, şi-au pierdut unii dintre cei mai buni paznici ai turmelor, după ce aceştia au fost împuşcaţi. Ei adaugă că nu ştiu cu exactitate cine le-a împuşcat animalele de pază, dacă a fost vorba despre vânători din asociaţiile de vânătoare legal constituite sau despre braconieri. Ciobanii adaugă că pagubele nu se limitează numai la oile sfârtecate de animalele sălbatice, pentru că acestea din urmă (porcii mistreţi, spre exemplu) sunt capabile să distrugă zeci de hectare de cuturi, porumb, cereale sau nutreţ, într-o singură noapte.

O soluţie ar fi despăgubirile

Ciobanii adaugă că o stână trebuie să aibă nu unu, doi sau trei câini, ci exact atâtea animale de pază câte are stâna nevoie. Mai mult, oierii explică şi faptul că între câinele care face pază la stână şi cel care „întoarce” turma este o mare diferenţă, iar rolurile nu pot fi inversate şi nici suprapuse. Ciobanii susţin că un câine care apără stâna permanent de animalele sălbatice trebuie să fie mare, greoi şi bătăios, în timp ce câinii „de întors” sunt agili, mai uşori şi foarte pricepuţi la „manevrarea” animalelor de turmă, fiind, de asemenea, şi foarte atenţi la stăpân, dar şi foarte ascultători. De curând, fostul secretar de stat MADR, Liviu Bumbu, actualmente senator, a făcut o propunere legislativă prin care nu se mai limitează numărul de câini care pot fi la o stână. Acesta a propus şi un sistem de plată a despăgubirilor. Totuşi, propunerea nu a trecut de Senat, fiind respinsă din cauza unei greşeli de fond. Până la o eventuală modifiare a legii, o soluţie ar fi aceea ca administratorii fondurilor de vânătoare să facă eforturi să asigure hrana animalelor sălbatice în arealul lor, astfel încât sălbăticiunile să nu fie tentate să vină în exterior, în condiţiile în care, anual, ciobanii raportează zeci de pagube făcute mai ales de lupi, dar mai nou şi de urşi, în zonele montane. Oierii de la munte spun că se întâmplă ca în fieare an turmele lor să fie urmărite de lupi şi de urşi, întâlnirea cu fiarele nefiind pentru ciobani o experienţă ieşită din comun.

Un cioban a fost desfigurat de urs

Anul trecut, în luna august, un cioban care se afla cu oile pe munte, în apropierea Lacului Zănoaga din Masivul Retezat, a fost atacat de un urs care l-a muşcat de faţă, de mâini şi de picioare, rupându-i, în cele din urmă, un picior. Incidentul s-a întâmplat după ce, în urmă cu o lună, urşii au provocat moartea a aproape 400 de oi care au căzut într-o râpă, speriate, în încercarea lor de a scăpa de atacul urşilor. Ciobanul, în vârstă de 54 de ani, se afla cu turma în zona alpină de deasupra Lacului Zănoaga, la peste 2.000 de metri altitudine, când a fost atacat de urs. Bărbatul a fost muşcat de faţă, dar s-a ales şi cu un umăr dislocat şi un picior rupt. În urma atacului, oierii au alergat până la refugiul Salvamont din zona Lacului Zănoaga pentru a cere ajutor. Au ajuns în jurul orei 1:30 dimineaţa, la câteva ore după atacul ursului, iar salvamontiştii au anunţat evenimentul la Serviciul de Urgenţă 112 şi au pornit imediat spre locul în care se afla ciobanul, pentru a-l coborî de pe munte. Câteva ore mai târziu, salvamontiştii şi jandarmii montani l-a preluat pe cioban în stare foarte gravă şi l-au transportat la refugiul din zona Lacului Zănoaga, iar apoi, cu un elicopter, bărbatul a fost transportat la spitalul din Târgu-Mureş.

About Ada Beraru