Săptămâna economică nr. 644

Articolul a fost vizualizat de 666 ori

Scumpiri în lanţ

Benzina şi motorina s-au scumpit de trei ori în ultimele trei săptămâni. Preţul unui litru de benzină a crescut cu aproape 30 de bani faţă de acum o lună. Şoferii din România plătesc mai mult pentru un litru de benzină faţă de cei din Austria sau din Luxemburg. În zece ţări din UE, benzina este mai ieftină decât în România. Cel mai mic preţ îl găsim în Cehia, unde un şofer plăteşte pentru un litru 1,17 euro.

La privat

Aproape 70% din populaţia României are vârstă de muncă, însă doar 60,8% este ocupată şi, din cei angajaţi, 83,6% lucrează în mediul privat, rezultă din Ancheta asupra forţei de muncă în gospodării, transmisă de Institutul Naţional de Statistică (INS) de 1 Mai. Analiza distribuţiei pe grupe de vârstă a populaţiei ocupate indică faptul că ponderea cea mai mare este deţinută de persoanele în vârstă de 35 – 44 de ani (29 la sută), urmate de cele din grupa 25-34 de ani (24,1 la sută), iar tinerii au reprezentat 5,9 la sută din populaţia ocupată. Din populaţia ocupată, 52,8 la sută erau absolvenţi ai învăţământului liceal şi profesional, 18,7 la sută erau persoane cu studii universitare şi 24,9 la sută, persoane cu nivel de instruire gimnazial, primar şi fără şcoală absolvită.

Boicot la alune

Agenţia rusă pentru Agricultură a decis interzicerea importurilor de alune din Statele Unite, începând de la 1 mai, informează site-ul agenţiei TASS. Decizia pare a fi o reacţie faţă de sancţiunile economice impuse de Uniunea Europeană şi Statele Unite Rusiei, pe fondul crizei din Ucraina. Moscova a interzis aproape toate importurile de produse din Occident.

Servicii la export

Exporturile de servicii ale României au ajuns anul trecut la valoarea de 15 miliarde de euro, în creştere cu 12% faţă de anul 2013 şi la un nivel dublu faţă de anul 2005, arată datele Băncii Naţionale. Transportul, serviciile pentru afaceri, cele de prelucrare a bunurilor şi cele de IT&C sunt principalele categorii mari de exporturi de servicii, reprezentând împreună peste 80% din totalul exporturilor de servicii (adică 12,5 mld. euro). În total, România a avut în 2014 exporturi de bunuri şi servicii în cuantum de 67,5 miliarde de euro, din care bunurile au reprezentat 53,5 mld. euro.

About Adrian Sălăgean