Un număr nesperat de mare de turişti s-a înregistrat în judeţul Hunedoara la finele săptămânii trecute: 95.000 de pelerini la Prislop, peste 11.000 la Castelul Corvinilor, 3800 la Cetatea Devei, 3.200 la Aqualand-ul din reşedinţa de judeţ şi peste 2.500 la Sarmizegetusa Regia. Pe scurt, în mini-vacanţa de 1 mai judeţul Hunedoara a atras de patru ori mai mulţi turişti decât întreg Litoralul Românesc în aceeaşi perioadă. Dacă istoria se repetă anul acesta şi anul viitor (şi e de dorit să se repete cât mai des) se impun măsuri rapide din partea autorităţilor centrale, judeţene şi locale, mai ales în ceea ce priveşte infrastructura de drumuri.
99.000 de români au ales să-şi petreacă mini-vacanţa de 1 mai departe de casă, în staţiunile din ţară (dintre care 24.000 pe Litoral) conform comunicatelor făcute de asociaţiile patronale din domeniul turismului. Şi mai mulţi au venit în judeţul Hunedoara. Inspectoratul Judeţean de Jandarmi (instituţie recunoscută pentru acurateţea cu care evaluează numărul participanţilor la un eveniment) a anunţat duminică seara o cifră-şoc: 95.000 de oameni au venit în zilele de 1, 2 şi 3 mai să se închine la mormântul părintelui Arsenie Boca. Misiunea jandarmilor şi poliţiştilor nu a fost deloc uşoară: acelaşi drum îngust care a trebuit să facă faţă sutelor de autocare şi miilor de autoturisme, aceiaşi comercianţi aşezaţi care-ncotro cu tarabe, de anul acesta, e drept, amplasate mai departe de mănăstire, dar situate tot în marginea drumului. Primarul oraşului Haţeg, Marcel Goia, spune că niciun comerciant din acea zonă nu are autorizaţie de funcţionare, iar zecile de amenzi aplicate în ultima vreme nu au efect: “Terenul din zonă e al composesoratului local din Silvaş (sat aparţinător oraşului amintit-n.red.). Sunt două variante: ori concesionează Primăria două hectare şi amenajează două parcări mari, cu sute de locuri, de o parte şi de cealaltă a drumului, ori face această investiţie composesoratul local. Pe marginile parcărilor trebuie amplasate căsuţe care să arate la fel şi care să fie închiriate comercianţilor. Dacă am avea acum terenul, o primă parcare cred c-am putea s-o finalizăm anul acesta. Le-am dat termen celor de la composesorat să rezolve problemele legate de întabulări şi plan urbanistic zonal în termen de două luni”.
La Castel – foarte bine, la Regia – un mic dezastru
Cei peste 11.000 de turişti care au venit în week-end la Castelul Corvinilor nu au mai creat ambuteiajele obişnuite pentru zona Centrului Vechi. Majoritatea au înţeles că trebuie să folosească parcarea privată (cu un tarif neinspirat perceput pentru 24 de ore, idee care creează automat respingere în mintea clientului). Poliţia municipală şi cea locală au avut însă destul de lucru în zonă, dar au reuşit să menţină căile de acces libere. Numărul turiştilor de la castel a depăşit cu mult aşteptările.
La fel s-a întâmplat şi la Sarmizegetusa Regia, unde, pe 1,2 şi 3 mai au fost peste 2500 de turişti, cu 1000 mai mulţi decât în perioada similară a anului trecut. Drumul se prezintă însă şi mai prost decât în 2014. Mai rău, compania de electricitate face acum lucrări de montare a liniei subterane de curent electric aşa că un şanţ săpat de-a lungul drumului (când pe stânga, când pe mijloc, când pe dreapta). Unii turişti au ajuns atât de supăraţi sus, la poarta Sarmizegetusei Regia încât nu au mai vrut să plătească 5 lei cât costă biletul de intrare.
“Au fost două doamne a căror maşină s-a stricat din cauza drumului şi, în semn de protest, au intrat fără bilet, motiv pentru care au fost sancţionate de jandarmi. De marţi şi până duminică doar eu am numărat nouă maşini ale căror băi de ulei s-au spart pe drumul spre Regia. Regretăm situaţia, dar avem toate motivele să sperăm că, din toamnă, va fi asfalt până sus”, spune administratorul obiectivului istoric, Vladimir Brilinsky. Licitaţia pentru modernizarea drumului spre capitala Daciei Libere se află pe ultima sută de metri. Consiliul Judeţean evaluează acum cele 10 oferte depuse de tot atâtea firme, ori asocieri de firme, şi va comunica numele câştigătoarei până la finele lunii mai. În cazul în care rezultatul nu va fi contestat, lucrările ar putea fi terminate până pe 31 decembrie, astfel încât să nu se piardă sume din finanţarea europeană de 7 milioane de euro câştigată de CJ pe ultima sută de metri a sesiunii 2007 – 2013.
“Ne gândim la tot felul de variante pentru ca lucrările să nu afecteze foarte tare accesul turiştilor spre Regia în acceastă vară.
Soluţiile le vom putea discuta la modul mai concret abia după ce va fi desemnat executantul lucrării”, adaugă Brilinsky.
Recorduri şi la Deva
Se pare că, înainte ca autorităţile în domeniu şi agenţiile de turism “să se mişte” în ce priveşte crearea unor circuite turistice, acestea apar de la sine. Parte dintre turiştii de la Prislop au trecut şi pe la Castel şi pe la Cetatea Devei dar şi pe la Sarmizegetusa Regia, lucru recunoscut de administratorii monumentelor “laice”. Mono-liner-ul de pe Dealul Cetăţii a funcţionat fără oprire, trei zile la rând, de la opt dimineaţa la nouă seara, transportând în total 3800 de turişti plătitori. Cifra reprezintă un nou record pentru această perioadă a anului, după cum spune administratorul “telecabinei” Cosmin Magyari. Anul trecut, edilii Devei anunţau că sunt în căutarea unei soluţii eficiente şi ieftine pentru dublarea capacităţii “telecabinei”. Ascensorul pe şine poate transporta maximul 1.200 de kilograme şi nu face faţă numărului mare de turişti din mini-vacanţe sau din sezonul estival.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.