Cât se va oglindi în preţul hranei reducerea TVA-ului

Articolul a fost vizualizat de 1,238 ori

Scăderea TVA-ului la alimente, de la 1 iunie, naşte o grijă nouă pentru autorităţi: aceea ca efectul scăderii taxei de la 24 la 9 la sută să nu se reflecte decât foarte puţin în preţurile la raft pe care supermarket-urile le vor oferi clienţilor. Deja sunt semnale din piaţă că anumiţi retaileri au majorat “pe şest” preţurile înainte de reducerea TVA, astfel încât, după aplicarea noii taxe, preţul să revină ca urmare a “ieftinirii” la valoarea iniţială. Adică, asta ar însemna un venit crescut pentru comerciant cu aproximativ 15 la sută, diferenţa între vechiul şi noul TVA.

supermarketAşa că reprezentanţii Ministerului Agriculturii, Ministerului Finanţelor Publice, ANPC, ANSV şi Consiliului Concurenţei încearcă să prevină aceasta. Una din soluţii, neagreate însă de toţi retailerii, este ca de la 1 iunie, în supermarket-uri să fie afişat atât preţul cu TVA redus la alimente, cât şi preţul vechi, cu TVA-ul de 24 la sută, astfel încât clienţii să vadă diferenţa.

În acelaşi timp, sarcina Consiliului Concurenţei, ANPC, Ministerul de Finanţe şi ANSV este de a monitoriza permanent piaţa pentru a depista practici care să eludeze după “ieftinirea” TVA-ului scăderea preţului la client. Deja reţeaua Profi a redus TVA la o serie de alimente, fiind primul retailer care aplică măsura obligatorie de la 1 iunie.

Tags:

About Adrian Sălăgean