Câteva zeci de cazuri au fost depistate şi în judeţul Hunedoara, iar medicii ne reamintesc că “boala cu o mie de feţe” poate duce chiar la paralizii, aşa că ar trebui să intervenim în regim de urgenţă, în cazul înţepăturilor de căpuşă. Asta mai ales în condiţiile în care testele arată că o treime dintre hunedorenii cărora li se recoltează analize pentru confirmarea sau infirmarea prezenţei spirochetului care produce boala Lyme sunt, într-adevăr, infectaţi.
În 2012, spitalele din judeţul Hunedoara au făcut 63 de teste pentru depistarea Borreliozei Lyme, iar 25 de probe au fost confirmate, în 2013 au fost recoltate 42 de probe, iar dintre acestea, 15 au fost confirmate, iar în 2014, din 56 de probe au fost confirmate 20. Asta înseamnă că mai bine de o treime dintre hunedorenii care sunt suspicionaţi de medici sau se bănuiesc singuri a fi infectaţi şi ajung la medic, sunt, într-adevăr, purtătorii periculosului spirochet, care poate produce encefalita de căpuşe. Boala apare cel mai frecvent vara.
Folosiţi spray repelent sau insecticid!
“Având în vedere că se aşteaptă ca, din cauza încălzirii vremii, un număr mare de persone să dorească să petreacă mai mult timp în natură, la iarbă verde, considerăm util să transmitem către populaţie recomandări pentru a preveni înţepăturile de căpuşe şi consecinţele neplăcute şi uneori grave ale acestora. Astfel, recomandăm evitarea, pe cât posibil, a zonelor infestate cu căpuşe. Dacă, totuşi, ieşim în parc sau în spaţii deschise, este bine să purtăm haine de culori deschise care să protejeze braţele şi picioarele. Culoarea deschisă ajută, prin contrast, la identificarea uşoară a căpuşelor. Se recomandă, de asemenea, purtarea pantalonilor lungi, tricouri, bluze sau cămăşi cu mâneci lungi şi este indicat ca încălţămintea să nu fie prevăzută cu decupaje. De asemenea, recomandăm aplicarea repetată la cel mult trei ore a unui spray repelent pentru insecte (cu dietiltoluamidă) pe pielea expusă (mâini, braţe, antebraţe, ceafă) sau a unui insecticid (cu permetrin) pe pantaloni, manşete, ciorapi şi pe mâneci”, explică purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara, Cecilia Birău.
În cazul unei activităţi lucrative sau recreative într-o zonă cu risc (cu animale care pot fi parazitate de căpuşe şi cu arbuşti şi vegetaţie bogată), medicii ne recomandă examinarea la câteva ore a întregii suprafeţe a corpului, fără a neglija zonele cu păr, pentru a observa căpuşe ataşate de piele sau păr. Căpuşele se pot ataşa şi fixa oriunde pentru a se hrăni cu sânge, fără a provoca disconfort la ataşarea de piele sau în timpul hrănirii.
Scoateţi căpuşa cât mai repede!
Pentru îndepărtarea căpuşelor este recomandat să mergem la un cabinet medical. Căpuşele trebuie scoase fără întârziere, evitând strivirea acestora. Asta deoarece pentru a dezvolta boala Lyme trebuie să fi fost înţepaţi de o căpuşă contaminată cu bacteria Borrelia, iar aceasta să rămână ataşată de corp cel puţin 17 ore, timpul necesar migrării bacteriilor din intestinul căpuşei către glandele salivare ale acesteia, de aici fiind introduse, odata cu saliva, la locul înţepăturii. Astfel, o căpuşă îndepărtată imediat după înţepătură scade substanţial riscul de a dezvolta boala! De regulă căpuşele sunt foarte mici, fiind în stadiul de larvă sau de nimfă. Ele se scot trăgând uşor cu o pensetă aplicată cât mai aproape de piele, astfel încât să se evite rămânerea de părţi ale aparatului bucal al căpuşei în piele. Când se îndepărtează căpuşele, mâinile trebuie protejate cu mănuşi, ori cu părţi din îmbrăcăminte, cu o pânză sau tifon. De asemenea, spălaţi imediat zona afectată după extragerea căpuşei cu apă şi săpun şi dezinfectaţi zona cu alcool sanitar (spirt). Se poate aplica şi un unguent cu antibiotic cu spectru larg. În cazul apariţiei unei pete sau induraţii de culoare roşie de peste 5 centimetri diametru, care se extinde în inele concentrice, cu stare de rău, dureri musculare, febră, dureri de cap, senzaţie de ceafă şi gât înţepenit, dureri la nivelul articulaţiilor, trebuie să vă adresaţi imediat medicului, pentru că s-ar putea să aveţi boala Lyme.
Cum se transmite encefalita de căpuşe
Aceasta mai este cunoscută şi sub denumirea de Borrelioză şi este cauzată de spirochetul Borrelia burgdorferi, care are mai multe serotipuri. Infecţia apare prin înţepătura căpuşelor infectate, adulte sau nimfe, din genul Ixodes. Principalele gazde ale spirochetului Borrelia burdogferi sunt rozătoarele mici, omul fiind gazdă accidentală. Animalele mari sunt şi ele gazde de hrănire a căpuşelor, dar nu joacă rol în menţinerea virusului. Transmiterea lui se face pe cale cutanată, prin muşcătura de căpuşă infectată, pe cale digestivă prin consum de lapte şi produse lactate neprelucrate termic provenite de la animale parazitate de căpuşe infectate sau pe cale respiratorie sau digestivă, prin inhalarea sau ingestia accidentală a prafului cu dejectele sau resturile uscate ale căpuşelor infectate. Transmiterea infecţiei de la omul infectat la noi gazde sau transmiterea interumană este neobişnuită, dar poate fi posibilă transmiterea de la mamă la făt. Cele mai multe infecţii la oameni apar prin înţepătura nimfelor. Multe specii de mamifere pot fi infectate, iar cerbii şi oile reprezintă un rezervor de infecţie important. Dacă aţi descoperit căpuşe pe îmbrăcăminte, acordaţi şi acesteia importanţa cuvenită: dezinfectaţi, înmuiaţi, spălaţi şi uscaţi rufele cu mare atenţie.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.