La firul ierbii: Titlul şi retrogradarea se joacă

Articolul a fost vizualizat de 923 ori

Într-un campionat care nu impresionează deloc, şi mă refer aici la nivelul lui destul de scăzut din punct de vedere al spectacolului şi al realizărilor în plan tehnico-tactic, iubitorii fotbalului autohton rămân conectaţi datorită luptei la ”baionetă” care se dă , atât pentru stabilirea campioanei, dar şi a celor şase echipe care vor retrograda. 

La finalul turului, toată lumea credea că Steaua lui Gigi Becali va defila şi îşi va adjudeca un nou titlu fără nicio problemă. Campioana en-titre avea un avans liniştitor, 10 puncte faţă de Petrolul Ploieşti şi 13 de Astra Giurgiu şi ASA Tg. Mureş, ultima fiind o nou promovată care nu era băgată în seamă de nimeni. Ce avea să urmeze însă, se întâmplă probabil o dată la 20 de ani. ”Roş-albaştrii” au vândut în ”golf” trei jucători exponenţiali, fundaşul central Szukala, pe cel mai bun fotbalist român, mijlocaşul Lucian Sînmărtean şi pe golgeterul Keseru, crezând că nimic nu se mai poate întâmpla, mai ales că, atât Petrolul cât şi Astra au început să aibă necazuri, ”patronii” cluburilor, fraţii Capră şi Ioan Niculae având probleme cu justiţia.

ASA TG. MUREŞ SAU STEAUA?

Jocul elevilor lui Gîlcă nu a mai avut aceeaşi consistenţă, evoluţiile grupării din Ghencea au fost de cele mai multe ori extrem de modeste, iar rezultatele negative au început să curgă pe bandă rulantă. De la două înfrângeri cât acumulaseră în primele 17 etape, steliştii şi-au trecut în cont în cele 14 meciuri jucate în retur, nu mai puţin de 5 eşecuri, patru dintre acestea fiind înregistrate chiar în Bucureşti (0-1 cu Rapid, Petrolul şi ASA şi 1-2 cu Oţelul). De acest lucru au profitat mureşenii care, având un lot cu jucători experimentaţi, dar beneficiind şi de renaşterea lui Zicu şi NDoye, au sprintat pe culoar şi au început să ameninţe tot mai mult poziţia de lider a celor de la Steaua. Personal, am crezut că este doar o glumă şi că băieţii lui Liviu Ciobotariu nu vor putea duce ”trena”. M-am înşelat însă, pentru că, cei de la ASA au avut, până în prezent, un retur aproape perfect, singura ”sincopă” intervenind chiar în ultima rundă. În urmă cu două săptămâni, târg-mureşenii reuşiseră se detroneze liderul, chiar pe ”Naţional Arena”, golul lui Zicu fiind aducător de trei puncte de aur.

Cu două victorii, pentru că în tur a fost 2-1, Tg.Mureş demonstra că îşi merită locul întâi. Aflată în postura inedită şi devenită principala favorită la locul unu, era de urmărit dacă gruparea de pe Mureş va reuşi să gestioneze cum trebuie acest final de campionat. Aflat săptămâna trecută în judeţul Harghita, le spuneam la o şuetă unor amici din Tg. Mureş, că echipa lor favorită va înregistra prima înfrângere din acest retur la Mediaş, în faţa celor de la Gaz Metan, aflată într-o poziţie foarte delicată, în lupta pentru evitarea retrogradării. Şi aşa a fost, în urma unui joc foarte bun de ambele părţi, medieşenii impunându-se la limită , în chiar minutul 90. O gură mare de oxigen pentru Steaua, care pornea net favorită în faţa celor de la Concordia Chiajna şi puteau reveni pe primul loc. Dar ”militarii” au dezamăgit din nou şi abia au reuşit să smulgă un egal, după ce au fost conduşi cu 2-1. Ultimele trei etape vor fi decisive pentru ambele combatante, care au meciuri nu tocmai uşoare. ASA va juca acasă cu ocupanta locului 3, Petrolul şi deja retrogradata Oţelul, şi în deplasare cu Astra Giurgiu. Steaua se va deplasa la Braşov, care dacă pierde este şi ea în liga secundă, iar în ultima etapă la Iaşi, care a avut un retur excelent şi este ca şi salvată, şi va primi acasă pe cei de la FC Botoşani. Să vedem cine va avea nervii mai tari.

Cine retrogradează?

Deoarece, în ediţia următoare, pe prima scenă vor evolua doar 14 cluburi, la finalul actualului campionat, vor retrograda nu mai puţin de şase echipe. Ultima etapă a consfinţit deja faptul că Oţelul şi Ceahlăul sunt matematic retrogradate, iar CFR Cluj, dacă nu va primi înapoi cele 24 de puncte cu care a fost penalizată este şi ea tot mai sigur în liga secundă. Rămâne ca lupta pentru celelalte trei locuri retrogradabile să se dea între U.Cluj, FC Braşov, Rapid, Gaz Metan, Concordia şi chiar Pandurii Tg.Jiu. Mai mult ca sigur că atât titlul dar şi locurile retrogradabile se vor juca până în ultima secundă. Au mai rămas doar trei etape, pe care le vom urmări cu mare interes.

About Ion Bădin