O sumă de 1,038 milioane lei ar putea fi alocată din bugetul asigurărilor pentru şomaj pe anul 2015 pentru plata venitului lunar de completare destinat celor 695 de salariaţi ce vor fi disponibilizaţi de la Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului, conform unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Energiei.
Disponibilizare în două etape
Măsura concedierii colective va afecta un număr total de 695 salariaţi, conform Planului de disponibilizare aprobat. Planul de disponibilizare se va desfăşura în două etape: etapa I în termen de 90 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a Hotărârii de Guvern, estimat începând cu data de 1 iulie 2015, şi etapa a II-a în perioada octombrie – decembrie 2015.
Ce spune proiectul de Hotărâre?
“Prin proiectul de act normativ se propune aprobarea unei sume de 1.028 mii lei din bugetul asigurărilor pentru şomaj pe anul 2015, ce se va aloca pentru plata venitului lunar de completare pentru persoanele disponibilizate de la Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului SA. Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri are calitatea de minister de resort, în sensul prevederilor art. 2 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 36/2013 privind aplicarea în perioada 2013 – 2018 a unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare”, se menţionează în proiectul de act normativ. Programul de activitate al Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului pentru anul 2015 s-a întocmit în conformitate cu Planul de Închidere pentru accesarea ajutorului de stat necesar facilitării închiderii minelor de cărbune necompetitive, cu prevederile Deciziei Comisiei Europene nr. C (2012) 1.020 final şi bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 241/2015.
CEH, în pragul colapsului
Peste 6.000 de oameni lucrează în prezent în cadrul exploatărilor miniere din Valea Jiului, incluse în CEH, şi a celor două termocentrale hunedorene, de la Mintia şi Paroşeni. La sfârşitul anului 2014, CEH înregistra datorii de peste 890 de milioane de lei, dintre care peste 600 de milioane de lei au termen de scadenţă mai mic de un an, iar datoriile pentru care termenul de achitare este depăşit este de 364 de milioane de lei. Din acestea din urmă, 188 de milioane de lei sunt datorii faţă de bugetul de stat, iar restul sunt datorii faţă de furnizori.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.