Cash-ul, pe cale de dispariţie în lumea ultra-civilizată

Articolul a fost vizualizat de 1,103 ori

Bancnotele şi monedele sunt pe cale de dispariţie. Este opinia unui expert care este membru al Consiliului German de Experţi Economici, organism care consiliază guvernul şi parlamentul german pe teme economice. Expertul crede că eliminarea banului fizic ar reprezenta o lovitură mortală pentru piaţa drogurilor, terorismului, evaziunea fiscală, piaţa neagră, spălarea de bani, falsificarea lor, ar reduce numărul de jafuri şi în plus, ar face mai uşor pentru băncile centrale să-şi aplice politicile monetare. Expertul în economie a cerut guvernului de la Berlin să promoveze la nivel internaţional abolirea cashului.

În Danemarca, cardul a devenit demodat

cashuri copyÎn Danemarca, cel mai mare lanţ local de supermarketuri, Dansk Supermarked, lucrează la un mecanism care să permită plata fără bani a cumpărăturilor folosind un sistem mobil de transfer de bani. “Clienţii vor scana alimentele cu telefonul mobil, vor apăsa pe «accept» când s-au hotărât că vor să cumpere şi gata, pot pleca”, spune Mark Wraa-Hansen, de la Danske Bank. Costurile tranzacţiilor vor fi aceleaşi cu cele ale plăţilor cu cardul.

Lepădarea de cash

Franţa, una dintre cele mai mari economii europene, va introduce în curând o lege care reduce limita plăţilor cu bani lichizi de la 3.000 de euro la 1.000 de euro. În România, firmele nu pot încasa bani în numerar de la persoane fizice, reprezentând cesiuni de creante, primiri de împrumuturi sau alte finanţări, precum şi contravaloarea unor livrări de bunuri sau a unor prestări de servicii, decât în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei (2.250 euro) de la o persoană. În Stockholm, vânzătorilor ambulanţi li se poate plăti cu cardul. În Copenhaga, cafeaua se poate cumpăra cu telefonul mobil. În Helsinki poţi pleca la cumpărături fără portofel. De altfel, Scandinavia este, de mult timp, economia care depinde cel mai puţin de cash, scrie The Guardian. Însă Danemarca merge şi mai departe, Camera de Comerţ recomandând ca magazinele şi furnizorii de servicii să poată refuza orice plată cu bani în numerar. Dacă este aprobată de parlament, propunerea poate deveni lege din ianuarie 2016.

Tags: ,

About Adrian Sălăgean