Firmele hunedorene riscă amenzi de până la 50.000 de lei

Articolul a fost vizualizat de 1,051 ori

Angajatorii care nu au depus “Registrul general de evidenţă a salariaţilor” (REVISAL) riscă să fie sancţionaţi cu amenzi care pot ajunge până la 50.000 de lei. Data limită pentru depunere a fost iniţial 31 octombrie, dar Guvernul a decis să prelungească acest termen, până la 15 decembrie 2011, din cauză că numai şapte angajatori din zece transmiseseră până la acea dată informaţii pentru înscrierea în REVISAL.

Potrivit legii, fiecare angajator din judeţul Hunedoara are obligaţia de a înfiinţa şi transmite la Inspectoratul Teritorial de Muncă aplicaţia electronică “Registrul general de evidenţă a salariaţilor” şi de a-l prezenta inspectorilor de muncă, la solicitarea acestora. Executivul a prelungit acest termen, prin HG 1105/2011, până la 15 decembrie 2011, având în vedere că, la nivel naţional, puţin peste 70 la sută dintre angajatori transmiseseră până la termenul limită datele neceare pentru înscrierea în REVISAL.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă, Sorin Istrate, spune că, la nivelul judeţului Hunedoara, nu se cunoaşte cu exactitate câţi dintre angajatori şi-au îndeplinit obligaţia de a înfiinţa registrul amintit, pentru că toate datele se centralizează la Bucureşti, însă apreciază că majoritatea firmelor s-au conformat şi au făcut, deja, acest lucru. Istrate mai spune că este recomandabil ca angajatorii să intre în legalitate, pentru că, în momentul controalelor pe care inspectorii de muncă le vor face pe teren, cei care nu au înfiinţat “Registrul general de evidenţă a salariaţilor” şi nu au transmis datele la zi riscă amenzi consistente.

Amenzi de 10.000 de lei pentru fiecare angajat

Cea mai mare amendă pe care o riscă administratorii sau responsabilii resurse umane pentru netransmiterea Registrului general de evidenţă a salariaţilor este amenda în valoare de 10.000 de lei, pentru fiecare persoană primită la muncă fără transmiterea completă a informaţiilor la Inspectoratul Teritorial de Muncă, în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii, fără ca amenda totală cumulată să depăşească suma de 50.000 de lei. Versiunea actualizată a REVISAL permite introducerea şi actualizarea sporurilor salariale, inclusiv în valoare procentuală, aşa cum sunt prevăzute în contractul individual de muncă, preluarea datelor aferente registrului din versiunea anterioară a aplicaţiei Revisal 5.0.6, actualizarea nomenclatorului Codul Ocupaţiilor din România, generarea registrului ce urmează a fi transmis către Inspectoratul Teritorial de Muncă şi validarea registrului generat din aplicaţii proprii de gestiune a salariaţilor.

Legea care stabileşte care sunt aspectele privind drepturile salariale (şi anume salariul de bază lunar brut şi sporurile, aşa cum sunt prevăzute în contractul individual de muncă) care se completează în Registrul de evidenţa a salariaţilor este HG 1105/2011. În 6 decembrie a fost publicat pe site-ul Inspecţiei Muncii (www.inspectiamuncii.ro) varianta actualizată a Revisal (5.0.8), în concordanţă cu modificările aduse şi noua clasificare a ocupaţiilor.

Tags:

About Ada Beraru