Autostrada Deva-Lugoj, realizată în procente scrise cu o singură cifră

Articolul a fost vizualizat de 242 ori

Construim greu autostrăzi. Mai ales spre Vest. Şi suntem în coada Europei la acest capitol important al infrastructurii. În momentul de faţă în România se lucrează la aproape 215 km de autostradă, iar Compania de Autostrăzi speră să deschidă traficul pe abia 37,5 km până la finalul lui 2015, bifând o contraperformanţă mai mare ca în 2014 când s-au deschis doar 50 de kilometri de autostradă, potrivit statisticii oficiale.

autostradaDacă totul merge conform planurilor, atunci în următoarea perioadă se va inaugura întreaga autostradă Arad – Nădlac, împreună cu punctul de trecere al frontierei cu Ungaria, iar până la finele anului va fi deschisă şi Timişoara – Lugoj, Lot 2, făcând ca întreaga distanţă de la Lugoj până la graniţa cu vecinii maghiari să fie pe autostradă.

Cum rămâne cu hunedorenii

E drept că hunedorenii pot merge pe autostradă până la Sibiu, dar marea întrebarea rămâne când vor putea ei să iasă din ţară, spre Vest, pe autostradă. Din păcate, veştile nu sunt foarte bune privitor la stadiul lucrărilor de pe tronsonul de autostradă Lugoj-Deva. Datele publice sunt descurajante. Astfel, Lotul 2 al autostrăzii Lugoj-Deva este realizat doar în procent de 8,68 la sută. El are o lungime de 28,75 de kilometri, costă 562, 73 milioane de lei şi are ca termen de finalizare luna mai 2016. Lotul 3 din acelaşi tronson de autostradă lung de 21,14 kilometri este realizat în acest moment în proporţie de 14,32 la sută, termenul de finalizare fiind similar cu cel stabilit la Lotul 2. Ceva mai bine se stă la Lotul 4 din acest tronson de autostradă, lung de 22,14 kilometri. Aici lucrările sunt realizate într-o proporţie de aproape 30 la sută, iar data limită de finalizare este tot luna mai a anului viitor.

Ce se va inaugura, totuşi, în acest an

autostrada Lugoj Deva map

Practic, inaugurările de autostradă din acest an vor permite locuitorilor de la Lugoj înspre Vest să iasă din ţară pe autostradă. Prin urmare, în acest an, autorităţile vor inaugura următoarele tronsoane de autostradă: A1 Nădlac – Arad şi Drum de Legătură, lot 1, km 0+000 – km 22+218 – Sectorul I de la km 0+000 până la km 1+800, inclusiv Punctul de Control la Trecerea Frontierei; A1 Nădlac – Arad şi Drum de Legătura, Lot 2, pentru remedierea lucrărilor existente şi finalizarea lucrărilor rămase de executat – km 28+740 – km 38+882 şi A1 Autostrada Timişoara – Lugoj, Lot 2, km 54+000 – km 79+625.

About Adrian Sălăgean