Săptămâna economică nr. 647

Articolul a fost vizualizat de 1,003 ori

Export dublat de lemn brut

România trimite la export lemn neprelucrat în valoare de 900 de milioane de euro, nivel care s-a dublat în ultimii şase ani, o creştere la fel de puternică având şi livrările de cherestea, care s-au ridicat anul trecut la 700 de milioane de euro, acestea fiind principalele produse vizate de sistarea temporară a exporturilor pe care guvernul intenţionează să o implementeze. România, ţară unde gradul de împădurire este de 27%, cu 5 procente mai redus faţă de media europeană, a ajuns în situaţia de a trimite la export jumătate din lemnul exploatat legal şi care este destinat activităţii industriale. Cheresteaua este forma de export preferată datorită faptului că ajunge să se vândă cu 300-700 de euro metrul cub pe pieţele europene sau asiatice.

Preluare

Carrefour negociază preluarea supermarketurilor Billa din România. Pentru magazinele româneşti germanii care patronează Billa au purtat iniţial discuţii cu Mega Image. Însă nu au ajuns la o înţelegere. Negocierile au fost reluate apoi cu Carrefour, retailer care a început să cumpere tot mai multe supermarketuri în întreaga lume. Francezii se concentrează pe acest format mai mic, iar Billa pare un lanţ pretabil la acest concept. Francezii ar fi dispuşi să ofere între 70 şi 90 de milioane de euro.

Petrol

Producătorul de ţiţei şi gaze OMV Petrom a realizat, în cei 9 ani de la privatizarea sa, un profit net de 5,8 miliarde de euro, investiţii de 11,5 miliarde de euro şi a plătit taxe de 19 miliarde de euro, inclusiv TVA. Petrom a fost privatizată cu austriecii de la OMV în 2004. Preţul încasat de statul român pe pachetul majoritar de acţiuni al companiei a fost de 670 de milioane de euro.

Farma

Valoarea medicamentelor eliberate către pacienţii din România, în primul trimestru al anului, a fost de 3,27 miliarde de lei, la preţ de distribuţie, în creştere cu 10,7% faţă de 2014, potrivit rezultatelor studiului Pharma & Hospital Report, realizat de Cegedim. în privinţa evoluţiei principalelor grupe terapeutice, în ultimele 12 luni se evidenţiază creşteri în volum peste media pieţei în cazul medicamentelor pentru sistemul respirator (15,3%), pentru sânge şi organe hematopoietice (14,4%) şi pentru sistemul digestiv şi metabolism (11%).

Tags: ,

About Adrian Sălăgean