În a doua jumătate a lunii ianuarie, preşedinţii asociaţiilor de proprietari din municipiul Hunedoara vor fi consultaţi referitor la situaţia câinilor vagabonzi, nelipsiţi de pe străzile oraşului. Primarul Hunedoarei, Ovidiu Hada, precizează că preşedinţii de asociaţii vor primi tabele şi formulare, pe care vor trebui să le completeze, vizitând fiecare familie din asociaţiile pe care le reprezintă. Există doar două opţiuni: fie construirea de adăposturi şi îngrijirea câinilor, prin aplicarea unei taxe suplimentare care va fi plătită de fiecare hunedorean, fie eutanasierea câinilor.
Primarul Hunedoarei, Ovidiu Hada, se arată nemulţumit de decizia prin care autorităţile locale au fost desemnate să rezolve, în funcţie de opţiunea cetăţenilor, problema câinilor vagabonzi, spunând că ar fi fost necesară o soluţie unică, aplicabilă la nivel naţional. Edilul spune că, având în vedere că nu poate lua singur o decizie în ceea ce priveşte câinii fără stăpân, în cea de-a doua jumătate a lunii ianuarie va iniţia o consultare publică, realizată cu ajutorul celor peste 150 de preşedinţi ai asociaţiilor de proprietari din municipiul Hunedoara. Aceştia vor primi formulare şi vor avea la dispoziţie tabele cu numele locatarilor, urmând să bată din uşă în uşă şi să-i întrebe pe hunedoreni ce variantă aleg: plata unui impozit suplimentar, necesar pentru construirea de adăposturi şi pentru îngrijirea (hrană şi tratament) câinilor vagabonzi, sau eutanasierea animalelor de care nimeni nu răspunde. Decizia majorităţii va fi cea aplicată de autorităţi.
“Apelăm la această variantă, pentru că nu avem o sală unde ar putea să vină la consultări 7.000 de oameni – să zicem – şi, chiar dacă am avea, s-ar crea un haos total, iar un referendum ne-ar costa foarte mult. Opţiunile vor fi: eutanasierea câinilor sau ridicarea taxelor şi impozitelor. Adăpostul care este în construcţie, dar pe care nu l-am finalizat din lipsă de fonduri, ar urma să aibă doar 200 de locuri, dar, dacă fiecare hunedorean ar plăti 300 de lei, atunci am putea să facem un adăpost pentru 2.000 de câini. Cetăţenii sunt, însă, cei care vor decide. Nu îmi permit eu să hotărăsc în numele lor”, explică Ovidiu Hada.
Primarul Hunedoarei mai spune că nu ştie, cu exactitate, care este numărul hunedorenilor atacaţi sau muşcaţi de câinii vagabonzi: “Lumea care a fost atacată sau muşcată doar superficial, din nefericire, nu ne mai face nouă o adresă. Se bucură că a scăpat ieftin şi atât. Dacă ar face o reclamaţie toţi cei care au fost atacaţi sau muşcaţi, am avea o evidenţă clară, dar asta nu se întâmplă”, susţine Ovidiu Hada.
Peste 2.000 de animale sterilizate
Cea mai recentă campanie de sterilizare a câinilor vagabonzi a avut loc, în municipiul Hunedoara, în intervalul 8-27 martie 2010. Reprezentanţii Vier Pfoten (o echipă alcătuită din cinci persoane, printre care un medic, un tehnician şi trei lucrători pe teren, care s-au ocupat de prinderea maidanezilor) au venit pentru a cincea oară la Hunedoara, estimând că ar putea steriliza, deparazita şi vaccina antirabic în medie 30-35 de animale zilnic, însă au reuşit să se ocupe numai de aproximativ 360 de exemplare fără stăpân. Specialiştii spun că acţiunile de sterilizare trebuie reluate periodic, iar reprezentanţii Vier Pfoten nu mai fuseseră la Hunedoara din august 2008. Primăria Hunedoara i-a asigurat echipei de hingheri şi veterinari cazare şi masă, în timp ce cheltuielile cu intervenţiile chirurgicale, dar şi cele cu substanţele necesare pentru deparazitare şi vaccinuri au fost suportate de fundaţie, costurile tratamentului aplicat unui animal ridicându-se la aproximativ 12 euro. Serviciul oferit de Vier Pfoten în incinta Grădinii Zoologice a fost disponibil, gratuit, inclusiv hunedorenilor care au adoptat câini maidanezi şi au vrut să îi sterilizeze. Veterinarii Vier Pfoten au fost dispuşi să facă aceste intervenţii chirurgicale cu condiţia ca animalele să nu fie de rasă. În schimbul acestor servicii, autorităţile locale au garantat faptul că nu vor iniţia acţiuni de ucidere, maltratare sau otrăvire a câinilor fără stăpân.
Nimeni nu ştie câţi câini vagabonzi sunt, în acest moment, pe străzile din muncipiul Hunedoara, dar estimările vehiculate de presă arată că animalele fără stăpân sunt în număr de aproximativ 4.000, în condiţiile în care peste 2.000 de exemplare au fost sterilizate şi crotaliate de reprezentanţii Vier Pfoten din 2005 şi până în prezent, iar apoi returnate în cartierul de provenienţă, dar, anual, printre blocuri apar noi căţeluşi. De asemenea, până acum autorităţile nu au putut controla fenomenul prin care zeci de câini sunt prinşi într-o localitate, transportaţi cu dubiţe şi abandonaţi pe dealurile din apropierea oraşelor sau satelor, ori chiar în localităţile învecinate din judeţ, unde, înfometate, ajung să terorizeze animalele din gospodăriile din mediul rural sau stânele de oi.
O victimă pe zi
Purtătorul de cuvânt al Spitalului Municipal “Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara, medicul Constantin Blaj, spune că, în acest an, peste 400 de hunedoreni au fost muşcaţi de animale şi au ajuns la spital. În urma consultaţiei în Urgenţă se decide dacă este necesară administrarea vaccinului antirabic, în funcţie de simptomatologia pacientului. Potrivit cadrelor medicale, dacă un tratament standard costă în jur de 230 de lei, pentru cazurile mai grave (muşcături profunde, în zone sensibile, cum ar fi zona feţei) costurile cu tratamentul de urgenţă pot ajunge până la aproximativ 400 de lei pentru un singur pacient.
Deşi iubitorii patrupedelor aciuate pe lângă blocuri sau chioşcuri le oferă acestora hrană în fiecare zi, în cazul în care un copil sau un adult este muşcat, nimeni nu îşi asumă responsabilitatea, astfel încât victima să poată primi despăgubiri pentru suferinţa pricinuită şi pentru timpul pierdut prin spitale pentru a i se aplica seria de cinci vaccinări, necesare în astfel de cazuri. Unii dintre hunedorenii muşcaţi de câini, speriaţi şi indignaţi de faptul că nimeni nu îi protejează, spun că se gândesc să circule pe străzi având asupra lor bâte sau spray-uri paralizante, pentru a putea face faţă atacurilor câinilor fără stăpân, care, nu o dată, adoptă comportamente specifice animalelor sălbatice care trăiesc în haită şi încearcă să îşi apere “teritoriile” de intruşi.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.