Editorial – DILEMA PARTIDELOR: restauraţie sau decapitarea politică a coruptului?

Articolul a fost vizualizat de 763 ori

Nu ştiu dacă aţi băgat de seamă, stimaţi alegători, dar dumneavoastră aţi trimis în Parlamentul României o colecţie de deşucheaţi cu pedigree. Poate ei nu vă spun atunci când se pendulează la tribune prin teritoriu, dar întreaga lor energie, atenţie şi preocupare reală caută cum să vă spolieze şi pe mai departe fără să fie pedepsiţi.

editorial3De când DNA-ul şi Justiţia au primit cătuşe, arest şi celule de corupţi, asta este ecuaţia politică căreia i se caută rezolvare. De aceea, dacă aţi observat, majoritatea votaţilor dumneavoastră – ăia cu tinichele prinse de coadă – par tot mai absenţi sau nerăbdători când le povestiţi de nevoi şi necazuri. Păi ce, se compară că nu aveţi dumneavostră slujbă, abecedar la copil, autostrăzi sau bani de analize medicale cu scheleţii ţinuţi în dulap de aleşii comunităţii? Aia grijă, doamnelor şi domnilor!

Dar staţi liniştiţi! Se lucrează! Iar cei mai neobosiţi rămân parlamentarii. Ei au pâinea şi cuţitul legii. Dacă vor, pot vota ca baştanii reţinuţi pentru corupţie să fie transportaţi la arest în maşini Rolls Royce. Sau, de ce nu, celulele să fie amenajate la mezanin la Marriott cinci stele şi room-service.

Dar până acolo mai e. Pe moment, domnii parlamentari vor să rupă din dinţii abia crescuţi ai organelor de anchetă. Fiecare propunere de modificare la Codul Penal sau cel de Procedură Penală depusă la Comisia Juridică de la Camera Deputaţilor este ca o extracţie de canin pentru DNA. Vorbim, printre altele, de eliminarea cătuşelor pentru corupţi (se formează o clasă privilegiată între penali), arestarea preventivă „doar cu indicii temeinice” (greu de instrumentat în faza preliminară a oricărei anchete penale), puşcărie pentru procurorii care dau informaţii din dosare (intimidarea organului de anchetă), modificarea legii ANI (conflictul de interese devine o simplă obrăznicie în faţa legii). Cineva a numărat opt proiecte sinistre care curg în linişte şi subversiv spre aprobare tacită. Dacă vor trece şi vor deveni lege efectul va fi o Justiţie mai slabă, instrumentele de lucru ale procurorilor se diminuează şi puşcăriabilii de astăzi câştigă timp sau chiar scapă de corecţie.

Se lucrează la toate nivelele! Să nu vă mire că al doilea om în stat, ditamai şeful Senatului României, a ajuns avocatul corupţilor, deconspirându-se jalnic, la final de carieră, ca şi coadă de topor împotriva statului de drept. Pentru Dumnezeu, domnul Tăriceanu a fost şeful PNL şi prim-ministru al României!!! Văzându-i acum adevărata credinţă, înţeleg ce-a pus ţării ăsteia capac atâţia ani. Un fel de instinct fanariot excitat continuu la demnitarul român de toleranţa Justiţiei! Deficitul de Justiţie a permis ajungerea la maturitate infracţională a unui întreg leat de politicieni, din care face parte şi numitul Tăriceanu, oameni învăţaţi să se supună doar propriei lor lăcomii de bani şi putere. Pe moment, contextul s-a schimbat: se dau tunuri pe propria răspundere în faţa legii! A înţeles asta până la urmă şi domnul Geoană! Domnia sa, prezidenţiabilul de la seral, a predat autorităţilor cele trei ceasuri de lux primite de la onorabilul domn Vanghelie. Iaca, un cadou de vreo 60 de mii de euro. Trei ceasuri rele! Aşa s-a scris istoria noastră postdecembristă, împărţită între şpaga mare şi şpaga mică: viloaie, milioane de euro, X5, tablouri, ceasuri Rolex, la vârf şi mici, bere, şlapi în găleţi de plastic, la talpa ţării.

Acum DNA-ul dărâmă această lume. Cei care au de pierdut vor lupta cu riscul de a-şi frânge gâtul ca să-şi păstreze privilegiile. Paradoxal, ei au toate mijloacele legale de a-şi atinge scopul: imunitatea în faţa legii.

Mai multe „marţea neagră” ca cele amintite şi, într-o săptămână, ne întoarcem la timpurile corupţiei fără griji! Pe de altă parte, primul partid care-şi execută fără drept de apel elita coruptă va culege cu siguranţă laurii în scrutinul de anul viitor. Aici se balansează societatea românească în acest moment: între tentaţia restauraţiei şi execuţia politică a corupţilor. Deocamdată, tot ce ne propun parlamentarii este o „Marţea neagră” în
fiecare zi!

About Adrian Sălăgean