Liga naţională de handbal feminin – play-out: La trei minute de dezastru

Articolul a fost vizualizat de 1,556 ori

După trei înfrângeri consecutive, ultima rundă a “play-out”-lui devenea decisivă pentru Cetate Deva. handbalGruparea de pe Mureş nu avea decât varianta victoriei în faţa echipei vizitatoare, U. Alexandrion Cluj, orice alt rezultat fiind sinonim cu retrogradarea imediată în liga secundă. Lucru greu de crezut la începutul acestui mini turneu de 10 etape, Deva pornind de pe primul loc, cu 20 de puncte acumulate în campionatul regulat, în faţa celorlalte adversare, Unirea Slobozia (18p), HCM Rm. Vâlcea (17p), Neptun Constanţa (16p), U. Alexandrion Cluj (16p) şi deja retrogradata Mureşul Tg. Mureş, fără niciun punct. Cele cinci puncte pierdute însă pe propriul teren, după egalul cu Slobozia şi eşecul cu Rm. Vâlcea, aveau să schimbe total datele problemei, echipa patronată de Marian Muntean ajungând înaintea ultimului meci pe un neverosimil loc 5, sinonim cu retrogradarea.

Starea de tensiune din tabăra gazdelor a fost vizibilă încă înainte de startul partidei cu handbalistele clujence, antrenorul Cosmin Hendrea primind medicaţie de la echipajul de pe ”ambulanţă”, pentru a-i estompa tensiunea şi pulsul crescut. Emoţii care mai mult ca sigur s-au transmis şi pe terenul de joc, în rândul handbalistelor pe care le pregăteşte de ceva vreme. Nu acelaşi lucru se putea spune despre echipa vizitatoare, care venea complet relaxată, evoluţia foarte bună din “play-out” asigurându-i deja rămânerea în liga naţională. Era, cum se spune, un simplu act de prezenţă sau un meci de vacanţă pentru Cluj, dar realitatea din teren avea să fie cu totul alta.

Dominate de adversare

Aveam să asistăm la un meci atipic pentru handbalul feminin, dacă este să mă refer la numărul neverosimil de goluri, 69, care aveau să se înscrie la capătul celor 60 de minute de joc. Un joc în care cele două combatante au fost deopotrivă “repetente” la faza defensivă, pe care au tratat-o cu o suficienţă imposibil de înţeles. Dacă acest lucru îl înţelegem cumva la fetele lui Carmen Amariei, preocupate mai mult de faza de atac, ne este greu să pricepem felul în care s-a tratat această fază a jocului de Cetate. O “gaură” imensă în centrul defensivei, acolo unde “interul” Popa şi experimentatul “pivot” Chintoan au profitat din plin, dovadă fiind cele 19 goluri pe care cele două le-au marcat. De altfel, Popa avea să marcheze primul gol al meciului în secunda 45, egalarea venind în minutul 2, prin “interul” stâng, Marcela Malac. Oaspetele s-au aflat în avantaj până în minutul 6 (3-4), când reuşitele lui Senocico şi Din (de pe extrema stângă) au adus Cetate pentru prima dată în avantaj pe tabela de marcaj, 5-4 (min. 8). După 7-7 (min. 12), Simion şi Carmen Cartaş (în revenire de formă) au fixat diferenţa la două “lungimi”, 9-7 (min. 14) şi credeam că lucrurile vor evolua în continuare pozitiv. Fals, pentru că au urmat patru minute de “rătăcire“ ale gazdelor, speculate la maximum de oaspete, care au înscris de patru ori consecutiv, prin Petruş şi Boian (ambele cu câte două reuşite), şi s-a ajuns la 9-11, iar lucrurile se complicau din nou.
Experienţa ex-clujencei Ani Senocico şi-a spus însă cuvântul şi egalitatea a fost restabilită în minutul 24, 15-15, după care, aceleaşi Petruş şi Boian (pe contraatac) şi-au readus echipierele în avantaj, 15-17 (min. 26). Avea să se intre însă la vestiare la egalitate perfectă, 17-17, Senocico (din aruncare de la “7” metri) şi Simion (în superioritate numerică) înscriind ultimele două goluri ale primei reprize.

Pe “muchie” de cuţit

La reluare, principalele “guri de foc” ale Clujului, Chintoan şi Popa, şi-au menţinut echipa în avantaj, 17-18, 18-19, dar handbalistele de la care aşteptam cel mai mult, Cartaş şi Senocico, vor marca pentru 20-19 (min. 35). După 20-20 (min. 35), am sesizat o uşoară relaxare în jocul handbalistelor de pe Someş, care au părut că “ies” din joc. Cartaş şi-a făcut din nou datoria, înscriind de două ori consecutiv pentru 22-20 (min. 37) şi tot ea a mărit “ecartul” la trei, transformând o aruncare de la 7 metri, 24-21 (min. 40). Vor fi chiar şi patru goluri diferenţă, nu atât datorită jocului bun al gazdelor, cât mai ales “sincopelor” clujene, 26-22 (min. 43), 29-25 (min. 48), două dintre golurile din această perioadă de timp fiind “opera” lui Şovar, care la începutul celui de-al doilea “mitan” a fost trecută de pe extrema stângă pe post de “pivot” în locul lui Din, “pedepsită” astfel pentru ratările nepermise din prima repriză. La acest scor era greu de anticipat ce va urma însă. Vigoarea devencelor a început să scadă, au reapărut greşelile “neforţate”, iar fetele lui Amariei au reînceput să “strângă” din diferenţa de pe tabela de marcaj, în principal, datorită lui Chintoan. Şi astfel s-a ajuns la 31-30 (min. 54) şi 32-31 (min. 55). Goluri extrem de multe, cu două apărări inexistente. Simion a făcut 33-31 (min. 55). Au venit însă cele două goluri ale exasperantei Chintoan şi la 33-33 (min. 57) Cetate era deja în liga secundă. Arbitrii au dictat “7” metri pentru gazde, dar Cartaş a ratat incredibil şi totul părea pierdut. În minutul 58 şi şase secunde, Boian a fost eliminată pentru două minute, iar Krnic şi aceeaşi Cartaş au profitat din plin, ducând scorul la 35-33 (min. 60) şi nimic nu se mai putea întâmpla, chiar dacă ultimul gol l-am contabilizat la clujence, tânăra şi talentata Laslo transformând cu siguranţă o aruncare de la “7” metri.

Ce va urma?

O victorie la limită, obţinută cu “forcepsul”, care menţine echipa lui Marian Muntean (extenuat şi el la finalul jocului) încă în viaţă. Cu acest succes, Cetate a evitat o retrogradare directă, extrem de ruşinoasă, la capătul unui sezon compromis, dacă este să ne gândim la obiectivele asumate la startul acestei ediţii de campionat, acela de a se califica în “play-off”. Este însă nevoie în continuare de multă concentrare şi linişte. Pentru ca să nu se scufunde complet “corabia”, handbalistele de la Cetate, dintre care multe vor pleca, au datoria să lupte până la capăt. Vor urma meciurile de “baraj”, care vor asigura supravieţuirea sau nu, pe prima scenă a handbalului feminin. Probabil că aceste tunee se vor disputa în perioada 12-14 iunie. La ora când scriu aceste rânduri nu cunosc încă locaţiile pe care le va stabili Federaţia Română de Handbal.

Cert este că vor participa şase echipe, care vor fi împărţite în două grupe de câte trei. Vor participa Unirea Slobozia şi Cetate Deva (clasate pe locurile 3 şi 4 în “play-out” şi care nu vor evolua în aceeaşi grupă). De asemenea, locurile doi şi trei din cele două serii ale Diviziei “A”, respectiv Ştiinţa Bucureşti, CSHM Buzău (din prima serie), Măgura Cisnădie şi CSM Slatina (care a ocupat locul 4, dar ocupanta locului 3, Naţional Rm. Vâlcea nu are drept de participare). Federaţia de specialitate va stabili prin tragere la sorţi componenţa celor două grupe. Se va juca în sistem “fiecare cu fiecare”, câştigătoarele celor două grupe câştigându-şi dreptul de a participa în Liga Naţională în ediţia 2015-2016. Să sperăm că printre ele va fi şi Cetate Deva.

Tags: , ,

About Ion Bădin