Carenţele sistemului de protecţie a copiilor

Articolul a fost vizualizat de 1,315 ori

Sute de hunedoreni apelează, anual, numărul gratuit de telefon 0800.110.203, pentru a semnala neglijenţă, abuzuri şi maltratare asupra copiilor din judeţul Hunedoara. Mai bine de jumătate dintre aceste cazuri se confirmă, iar reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) susţin că sistemul este eficient. Cu toate acestea, cei cinci copii ai familiei din Uricani sunt astăzi morţi, iar sistemul s-a dovedit a fi neputincios şi disfuncţional.

0800.110.203 este numărul de telefon care-i poate scăpa pe micuţi de calvar, dar este prea puţin cunoscut şi prea puţin folosit

0800.110.203 este numărul de telefon care-i poate scăpa pe micuţi de calvar, dar este prea puţin cunoscut şi prea puţin folosit

Săptămânalul REPLICA a încercat să afle care este motivul pentru care asistenţii sociali care au monitorizat familia din Uricani au fost incapabili să prevadă dezastrul: „În momentul în care faci evaluarea unei familii, şi vă spun asta şi din prisma purtătorului de cuvânt, dar şi din prisma specialistului, porneşti de la faptul că trebuie să cauţi şi să descoperi minimum de potenţial. Sunt foarte multe cazuri unde această strategie a funcţionat, unde copiii pentru care am avut sesizări, în colaborare cu autorităţile locale, au încetat să mai fie neglijaţi, şi-au îmbunătăţit prezenţa la şcoală, iar viaţa lor s-a schimbat semnificativ. Spun în colaborare cu autorităţile locale pentru că Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului nu poate fi omniprezentă: este nevoie de colaborarea profesorilor, a asistenţilor sociali din teritoriu sau, după caz, a poliţiştilor. Din octombrie a intrat sesizarea în atenţia noastră: faptul că sunt trei copii în posibil risc de neglijare, din cauza tuturor factorilor – lipsa veniturilor în familie, a mediului insecurizant din partea părinţilor, aşa că noi am făcut vizite în teren. Am mers, am discutat cu părinţii, iar cei doi au declarat că îşi doresc foarte mult ca micuţii să rămână cu ei”, afirrmă Ionela Lazăr, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara.

Venitul familiei: 520 de lei

Când asistenţii sociali ai DGASPC au constatat că familia Ardelean nu avea niciun venit, au anunţat Direcţia de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Uricani, astfel încât aceştia să beneficieze de venitul minim garantat şi alocaţia de susţinere. Din nefericire, totalul veniturilor familiei Ardelean a ajuns, în urma intervenţiei, la puţin peste 500 de lei. „Suma este minimă, din punct de vedere al nevoilor zilnice pe care le avem cu toţii, însă acestea sunt legile şi, atâta cât sunt, e normal să beneficieze de ele”, adaugă Ionela Lazăr. Reprezentanţii DGASPC spun că angajaţii Direcţiei au constatat, pe parcursul lunilor următoare, îmbunătăţiri în comportamentul copiilor, dar mai ales al adulţilor, care veneau şi se interesau de situaţia şcolară a acestora. „Copiii frecventau cursurile, aveau, din când în când pacheţel, deci se vedea că există acel minim potenţial pentru ca familia să se reabiliteze, iar viaţa lor să intre pe un făgaş normal. Potrivit legii, atâta timp cât există o şansă, trebuie să-i încurajăm pe aceşti părinţi să facă faţă şi să-şi crească proprii copii”, precizează Ionela Lazăr.

Crimele puteau fi un semnal de alarmă

Autorităţile recunosc că antecedentele anterioare, de fapt, crimele comise asupra primilor doi copii, puteau fi un semnal de alarmă, însă în contextul în care mama nu a fost implicată direct, iar acum avea un alt soţ şi o altă familie, specialiştii i-au acordat prezumţia de nevinovăţie, pe ideea de a da o a doua şansă şi o a treia şansă. „Din nefericire, mama nu a meritat această şansă, iar riscul nu a putut fi anticipat. Ultima vizită la familia Ardelean s-a făcut în 25 martie, dată la care s-a discutat cu ambii părinţi, iar lucrurile păreau că nu ar oferi niciun fel de temere în ceea ce priveşte siguranţa acestor copii. Conform legii, la finalul acestei perioade de intervenţie în colaborare (Direcţia, primăria, şcoala), cazul rămâne în monitorizare la nivel local. Bănuiesc că şi colegii din cadrul primăriei au efectuat intervenţia specifică lor, însă în domeniul social acum poate să fie bine, iar peste două ore poate să fie rău. Eu am rugat în toate colaborările cu mass-media, în presa scrisă şi la TV: noi, în calitate de cetăţeni, trebuie să punem mâna pe telefon şi să sunăm, pentru că, de multe ori, în teren, oamenii se eschivează şi, uneori, este foarte dificil să afli care este realitatea”, adaugă Ionela Lazăr. Hunedorenii care au cunoştinţă despre cazuri de abuz, violenţă sau maltratare a copiilor sunt încurajaţi de autorităţi să sune la numărul 0800.110.203, să anunţe situaţiile respective şi să ofere detalii despre acestea.

Denunţătorul poate rămâne anonim

Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia copilului adaugă că, în cazul în care denuţătorul doreşte să rămână anonim, responsabilul de la centrala telefonică îi va respecta această dorinţă, interesul fiind axat pe informaţiile furnizate şi potenţialul acestora şi nu pe sursa de unde vin acestea. „De fiecare dată, am verificat orice sesizare. De asta, din numărul total de sesizări, doar o parte se confirmă, potrivit statisticilor la faţa locului. Sunt şi sesizări care nu se dovedesc a fi reale. Iar dacă sesizarea este făcută duminica, chiar dacă la faţa locului nu se va deplasa un angajat al Direcţiei, responsabilul ar fi apelat la autorităţile locale, la un asistent social, pentru că noi interacţionăm permanent cu personalul centrelor noastre din judeţ, cu poliţia şi cu asistenţii sociali de la direcţiile de asistenţă socială din cadrul primăriilor. Practic, dacă avem o situaţie de urgenţă, apelăm atât la angajaţii din aparatul propriu, cât şi la ceilalţi specialişti din instituţiile colaboratoare sau chiar la Poliţie, dacă este cazul. Astfel, dacă cineva ar fi sunat duminică la Telefonul Verde al Copilului situaţia nu ar fi rămas pentru a doua zi”, adaugă Ionela Lazăr, ea însăşi mamă, nu doar specialist în psihologie şi asistenţă socială. În 2013, hunedorenii au făcut la Tel Verde peste 390 de sesizări, dintre care confirmate peste 220. Din totalul cazurilor confirmate sunt situaţii unde s-a dispus măsură de protecţie la rude, la asistenţi maternali, în centre şi în ONG, iar pentru peste 80 de copii s-a oferit consiliere şi sprijin în localităţile lor de domiciliu. În 2014 numărul sesizărilor a scăzut la 370, dintre care confirmate au fost puţin peste 200. În acest an, până la începutul lunii iunie, au fost înregistrate deja aproape 250 de sesizări, dintre care aproape 150 au fost confirmate.

7 minute pentru intervenţia pompierilor

Cât priveşte acuzaţiile localnicilor, care au declarat că pompierii au intervenit abia după o oră de la momentul anunţării incendiului, adjunctul şefulului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă infirmă afirmaţiile. Maiorul Claudiu Achim susţine că mai mulţi cetăţeni turmentaţi au dat declaraţii unei televiziuni, dar adaugă că este imposibil ca o maşină de pompieri să plece la o intervenţie fără apă. Potrivit acestuia, apelul la 112 a fost făcut la ora 1.38, la 1.39 două autospeciale au plecat de la Lupeni şi au parcurs cei 9 kilometri în 7 minute, ajungând la faţa locului la ora 1.46. Ulterior, pe lângă cele două autospeciale, dată fiind amploarea incendiului au fost chemate în ajutor alte trei autospeciale, plus o autoscară care nu are rezervor de apă. „Este foarte probabil ca vreun cetăţean turmentat, aflat într-un colţ al blocului să fi văzut autoscara şi să creadă că pompierii au venit fără apă. Însă acest lucru este o aberaţie şi, pur şi simplu, imposibil”, susţine maiorul Claudiu Achim. El adaugă că maşinile de pompieri de la Petroşani au ajuns la locul incendiului la ora 2.30, având nevoie de 50 de minute pentru a parcurge cei 38 de kilometri dintre localităţile Petroşani şi Uricani. Până la închiderea ediţiei, reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Uricani nu au putut fi contactaţi pentru a-şi spune, şi ei, punctul de vedere şi pentru a explica incapacitatea lor de a proteja viaţa a cinci copii nevinovaţi, pe care intervenţia promptă a autorităţilor, la momentul oportun, i-ar fi putut salva.

Tags: ,

About Ada Beraru