Spargeţi puşculiţele! Preţul gazului sare în aer la 1 iulie

Articolul a fost vizualizat de 1,094 ori

Preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru clienţii casnici şi producătorii de energie termică va creşte, începând cu 1 iulie, la 60 lei/MWh, de la 53,3 lei/MWh în prezent, şi ar putea ajunge la 90 lei/MWh în 2020, conform unui proiect de HG publicat recent pe site-ul Ministerului Energiei.
gaz metanConform noului calendar de liberalizare stabilit cu Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială, preţul gazelor naturale din producţia internă pentru consumatorii casnici şi producătorii de energie termică va creşte de la 1 iulie 2016 la 66 lei/MWh, de la 1 aprilie 2017 la 72 lei/MWh, 1 aprilie 2018 – 78 lei/MWh, 1 aprilie 2019 – 84 lei/MWh şi 1 aprilie 2020 – 90 lei/MWh.

Calendar de creştere anuală de preţ

Toate scenariile au fost concepute cu aplicarea unei creşteri de preţ pentru producţia internă începând cu data de 1 iulie 2015. Din acest motiv, pentru predictibilitate, s-a considerat că ar fi util, pentru piaţă în general, ca acest calendar să urmărească o singură creştere anuală a preţului producţiei interne, componentă a preţului final reglementat, odată cu stabilirea tarifelor, respectiv în luna aprilie a fiecărui an. De asemenea, alegerea perioadei aprilie an curent – martie an următor a avut în vedere şi ciclul de injecţie-extracţie, care se realizează în aceeaşi perioadă.
Reprezentanţii FMI, ai UE şi BM au solicitat ca preţul producţiei interne pentru clienţii casnici şi producătorii de energie termică să fie, începând cu data de 1 iulie 2015, de 62 lei/MWh, motivat de faptul că în calendarul agreat în anul 2012 la data de 1 iulie 2015 era prevăzută această valoare a preţului producţiei interne.
România s-a angajat în cadrul Memorandumului de Înţelegere semnat cu Comisia Europeană şi, respectiv, în Scrisoarea de Intenţie semnată la data de 14 septembrie 2011 cu Fondul Monetar Internaţional, parte integrantă a Acordului de Înţelegere de tip preventiv semnat cu FMI şi Comisia Europeană, să elimine gradual preţurile reglementate în sectorul gazelor naturale, atât pentru consumatorii non-casnici, cât şi pentru consumatorii casnici.

Tags:

About Adrian Sălăgean