Numărul oficial al hunedorenilor jigniţi impardonabil de ex-ministrul Ioan Rus: 4.795. Cei mai mulţi sunt din municipiul Hunedoara şi din Valea Jiului

Articolul a fost vizualizat de 1,347 ori

Pentru cine nu a reţinut declaraţia făcută de ex-ministrul Ioan Rus, săptămâna trecută, într-o emisiune televizată, la oră de maximă audienţă, o reluăm aici: ”România are trei milioane de oameni, să zicem, din forţa activă, în acest moment, în Occident. Dintre care vreun milion sunt fierari betonişti, fierari şi aşa mai departe. Lucrează în construcţii, autostrăzi, prin Europa. Au poate 1.500 de euro salariu. O spun foarte direct. De banii ăştia, copiii se fac golani acasă şi nevasta curvă. De 700 de euro vin acasă jumătate”, a declarat Ioan Rus, miercuri seara, la o emisiune a postului Digi 24.

 Cel puţin 2.600 de copii din judeţul Hunedoara duc dorul părinţilor plecaţi la muncă peste hotare

Cel puţin 2.600 de copii din judeţul Hunedoara duc dorul părinţilor plecaţi la muncă peste hotare

Din cauza cui au plecat hunedorenii la muncă în străinătate? Primele valuri de căpşunari, prin 2001 – 2003, au plecat în timp ce, la Guvernare, era tot PSD. Acei primi români ajunşi în Spania sau Italia au “tras” după ei alţi români. Toţi trimit acasă, anual, miliarde de euro. Iar “recunoştinţa” actualei guvernări s-a manifestat clar în declaraţia lui Ioan Rus, nevoit să-şi dea demisia a doua zi.
REPLICA a avut curiozitatea de a afla statistica oficială a familiilor ai căror membri sunt despărţiţi de mii de kilometri distanţă. Iar cifrele sunt aproape cum ne aşteptam: cele mai multe cazuri sunt în municipiul Hunedoara şi în oraşele din Valea Jiului.

Cifre îngrijorătoare

Conform datelor Direcţiei Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara, 1978 de familii cu copii din întregul judeţ sunt în situaţia anterior amintită. În 340 de cazuri este vorba despre familii cu ambii părinţi plecaţi peste hotare, copiii fiind lăsaţi în grija rudelor. Cele mai multe situaţii, 1290 la număr, se referă la familii în care unul dintre părinţi este plecat, iar celălalt este rămas acasă, cu cei mici. Sunt însă şi 348 de cazuri înregistrate oficial în care un tată singur sau o mamă singură a fost nevoit(ă) să-şi lase copiii acasă şi să plece la muncă în Spania, Italia, Austria, Germania, Anglia, Scoţia sau Irlanda.
Numărul total al copiilor care duc dorul ambilor părinţi este de 391. 1760 de minori sunt doar cu tata sau doar cu mama acasă, pentru că celălalt părinte este plecat, iar 455 de micuţi au rămas fără prezenţa singurului părinte, care a decis să plece peste hotare pentru a câştiga o sumă cu care să-şi întreţină familia. În total este vorba, în judeţ, despre 2606 minori (1.341 băieţi şi 1265 fete) aflaţi într-una dintre situaţiile amintite. 2477 dintre ei se află în grija rudelor de până la gradul IV, iar în cazul lor inspectorii DGASPC au decis că nu e nevoie de vreo măsură de protecţie. Pentru restul au fost necesare asemenea măsuri, de la internarea în centre de plasament, până la plasament în alte familii sub supravegherea direcţiei amintite.

Hunedoara, cât Deva, OrăŞtia Şi Bradul, la un loc

Situaţia defalcată pe oraşe şi zone geografice ale judeţului arată că municipiul Hunedoara suferă cel mai mult din cauza familiilor cu copii “despărţite” de nevoia unui venit realizat în străinătate. Aici sunt înregistrate oficial 443 de cazuri. În Valea Jiului sunt mai multe, 857, însă vorbim despre o zonă cu şase oraşe (Petrila, Petroşani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni şi Uricani). 173 de familii din Deva au unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate. În Brad sunt 107 familii în această situaţie, iar în Orăştie 91.
Cifrele reale ar putea fi mult mai mari, dacă ne gândim la familiile ai căror părinţi lucrează sezonier în străinătate, sau care nu au respectat prevederile legale, neanunţându-şi plecarea la muncă peste hotare. Unul dintre motive ar putea fi birocraţia. Părinţii care decid să părăsească ţara şi să-şi lase copilul (sau copiii acasă) trebuie să anunţe acest lucru la serviciul public de asistenţă socială din localitatea de domiciliu (la primărie) cu cel puţin 40 de zile înainte de a pleca. Notificarea trebuie să conţină şi desemnarea persoanei care se ocupă de întreţinerea copilului în absenţa lor, iar acea persoană trebuie să semneze o confirmare a faptului că preia această obligaţie. Persoana în grija căreia sunt lăsaţi copiii este obligatoriu să aibă mai mult de 18 ani şi să facă parte din familia extinsă. În majoritatea situaţiilor se cere ca tutela să fie stabilită prin hotărâre judecătorească, ceea ce complică şi mai mult demersul.

About Ciprian Iancu