Fotbal – Cupa României – finala fazei judeţene: Şoimul a răpit cupa Pui(ului)

Articolul a fost vizualizat de 895 ori

Finala ”Cupei României”- faza judeţeană (2014-2015) – a adus faţă în faţă, pe stadionul ”Victoria” din Călan, două echipe din ligi diferite; Şoimul Băiţa (liga a IV-a) şi Măgura Pui (liga a V-a), care pe parcursul celor 90 de minute de joc au oferit o partidă agreabilă, spectaculoasă, mai ales în actul ei secund, în care ambele grupări au luptat cu multă ardoare pentru câştigarea trofeului pus în joc. Aveau să se impună până la urmă cei de la Şoimul Băiţa, care au în lot câţiva jucători care au activat ani buni în divizii superioare, dacă este să ne gândim la Vişan, Pisoiu sau la antrenorul-jucător Ciprian Pepenar, care aveau să facă diferenţa.

FOTBAL BUN siteDe partea cealaltă, trebuie lăudată prestaţia celor de la Măgura Pui, care în cea mai mare parte a timpului au fost egalii adversarilor şi numai neşansa i-au privat să ducă meciul în prelungiri.

Căldură toridă, repriză ”albă”

Meciul dintre cele două combatante s-a disputat pe o căldură toridă, arbitrul întâlnirii fiind nevoit să dea la mijlocul fiecărei reprize acele pauze de ”hidratare”. Debutul finalei a fost unul destul de anost, cei 22 de jucători găsind destul de greu drumul spre poarta adversă. Abia în minutul 21 am notat prima fază cu adevărat periculoasă, când la centrarea venită de pe partea stângă, de la Pisoiu (omul jocului), Vişan a reluat spectaculos din ”foarfecă” pe spate, de la 8-9 metri, puţin peste transversală. Fotbaliştii de la Măgura au fost la rândul lor foarte aproape de deschiderea scorului cinci minute mai târziu, când, la o pasă lungă în adâncime, portarul Paşca a ieşit hazardat la 14 metri, mingea l-a depăşit, a ajuns la Daniel Creciunesc, care a trimis spre poartă, dar fundaşii centrali au reuşit să degajeze din apropierea liniei porţii. În minutul 29 tot cei de la Pui au avut o nouă oportunitate, Turcu a trimis surprinzător de la 35 de metri, iar portarul Paşca a respins cu dificultate în corner de sub transversală. Primul ”mitan” s-a încheiat cu un ”luft” din 4 metri al lui Pisoiu, care nu a putut fructifica centrarea venită de pe flancul stâng, de la Petresc.

Trei goluri şi multă ”adrenalină”

Mult mai dinamică şi spectaculoasă avea să fie repriza secundă, când aveau să vină şi golurile. Chiar dacă, la fel ca şi în prima parte, primele minute au fost ”terne”, jocul s-a ”aprins” după prima oră de la start. În minutul 59, Vişan centrează de pe partea stângă, Pepenar sare la balon cu portarul Nistoresc, care este depăşit de minge, dar Albesc salvează în extremis de pe linia porţii. Această fază a prevestit golul care avea să vină în minutul următor, când experimentatul Pisoiu a pătruns în careu pe partea stângă, talonat de mult prea ”greoiul” Căpriţă, şi a trimis pe jos în colţul lung, pentru 0-1. Bucuria celor de la Băiţa a fost însă de scurtă durată. În minutul 63, abia intrat pe teren, Pal s-a lansat pe partea dreaptă, a centrat peste întreaga defensivă şi, fără preluare, din 4 metri, Cristian Creciunesc a trimis cu sete în colţul scurt pentru 1-1. Meciul are ritm chiar şi pe această căldură sufocantă, iar experienţa lui Pepenar (37 de ani), Vişan şi Pisoiu (ambii, 36 de ani) face din nou diferenţa în minutul 70. Vişan centrează din nou de pe partea stângă, nemarcat, Pisoiu a preluat pe piept şi, din interiorul careului mic, l-a ”executat” cu lejeritate pe Nistorescu. Meciul putea fi ”închis” după alte trei minute când, la o fază trasă la ”indigo”, cu acelaşi Vişan pe post de ”servant”, autorul ”dublei” a trimis din întoarcere, de la 6 metri, peste poartă. Tot ”zvârluga” Vişan (min. 78) a fost la originea unei noi ocazii a celor de la Şoimul, când a trimis pentru antrenorul-jucător Pepenar, care a trecut de un adversar, dar şutul din 14 metri a fost scos în corner de
”goalkeeper”-ul advers. Partida se îndrepta spre acel 1-2, dar fotbaliştii de la Măgura au fost foarte aproape să dea lovitura în minutul 90 şi să trimită meciul în prelungiri. A fost o lovitură liberă directă de la 25 de metri, executată foarte bine de Cristian Creciunesc, care a trimis spre vinclu din dreapta, dar Paşca a scos miraculos în corner. Putea fi însă 1-3 în minutele de prelungire, când Jicmon, scăpat singur, a încercat un ”lob”, dar Nistorescu a reuşit să ”agaţe” balonul. Până la urmă, spre bucuria suporterilor care şi-au însoţit echipa la Călan, trofeul pus în joc a revenit pe merit celor de la Şoimul Băiţa, care au sărbătorit cu şampanie această frumoasă performanţă. O finală reuşită, desfăşurată pe un gazon foarte bun (trebuie felicitaţi cei de la Victoria Călan pentru condiţiile oferite celor două cluburi), care s-a bucurat de sprijinul logistic şi nu numai al Asociaţiei Judeţene de Fotbal Hunedoara, prezentă la acest ultim act prin preşedintele ei, profesorul Mircea Sîrbu, secretarul general, Sorin Ciotlăuş, şi preşedintele Comisiei de Competiţii, Adrian Radu.

MĂGURA PUI – ŞOIMUL BĂIŢA: 1–2 (0–0)

Au marcat: Cristian Crăciunescu (min. 63) / Pisoiu (min. 60 şi 70)
MĂGURA PUI: Nistorescu – Căpriţă (min. 62, Pal), Albesc, Mamut (min. 76, Biriş), Borbei – Băluşa, Ciolea (min. 81, Socaci), Turcu (cpt), Cr. Creciunesc – D. Creciunesc, Albu (min. 90, Stoica).
Antrenor: Ovidiu Ciolea.
ŞOIMUL BĂIŢA: Paşca – Petrescu (min. 46, Gherga), Popovici, Mâcnea, Lupulescu – Nicula (min. 46, Mateescu), Jicmon, Pepenar, Benea (min. 57, Stamatin) – Vişan, Pisoiu (cpt).
Antrenor: Ciprian Pepenar.
Arbitriu: Alexandru Bălan. Asistenţi: Cristian Petrean – Alin Saraol. Stadion: ”Victoria” – Călan. Spectatori” 300.

Tags:

About Ion Bădin