Sport: De la sublim, la ridicol

Articolul a fost vizualizat de 820 ori

Doar o săptămână le-a trebuit jucătorilor de la FC Hunedoara pentru a se “metamorfoza”. Dacă îi lăudam după ce făcuseră spectacol pe “Michael Klein”, îngropându-i pe bănăţenii de la Flacăra Făget după un sec 5-0 (aceiaşi care îi învingeau pe petroşăneni la ei acasă cu 1-0), nu acelaşi lucru putem spune după partida din Vale, în eternul “derby” judeţean.

Se ştie că întotdeauna confruntările dintre cele două grupări au fost însoţite de mari orgolii, indiferent de liga în care s-au desfăşurat. Această rivalitate a fost dusă la cote maxime de cele mai multe ori, atât pe terenul de joc, dar mai ales în tribune, de suporterii pătimaşi a celor două echipe. Pentru mine a fost primul meci din actuala stagiune în care i-am văzut pe elevii lui Aurel Şunda evoluând pe un alt terten decât propriul fief. Şi, sincer să fiu, mă aşteptam ca, după meciul din etapa trecută, să văd o echipă hunedoreană capabilă să ţină ritmul, să se exprime şi în deplasare la fel ca acasă, să dea dovadă de motivaţie şi să demonstreze că jocul ei este unul în creştere. Am văzut, din păcate, o cu totul altă faţă a grupării de pe Cerna. Una a neputinţei, a lipsei de idei şi a unei exprimări în teren mult sub nivelul a ceea ce aşteaptă fanii de la FC Hunedoara.

Golul din penalty încasat la Petroşani a fost cel care le-a turnat şi mai mult plumb în ghete echipierilor de la FC Hunedoara

Nu este însă cazul să dramatizăm acest eşec, sau să începem să ne îndoim de capacitatea profesională a lui Şunda (al cărui CV este unul bogat în rezultate pozitive), dar este momentul să începem să “sedimentăm” în ceea ce se doreşte cu adevărat la acest club. Iar dacă se doreşte cu adevărat performanţă şi o promovare imediată, atunci, fără îndoială, în pauza de iarnă “curăţenia” începută cu puţin timp în urmă va trebui să continue. Vor trebui aduşi câţiva fotbalişti de valoare, readuşi cei tineri de pe unde au fost “aruncaţi” şi format un nucleu cu adevărat performant. În caz contrar, cu actualul lot pe care îl are la dispoziţie, Şunda nu va putea să facă ceea ce ne dorim cu toţii. Oricât de bun antrenor ai fi tu, nu poţi să faci din nimic bici şi să şi pocnească. Iar acest lucru s-a văzut şi la Petroşani, unde valoarea unei echipe este dată în primul rând de constanţa în joc. Element care elevilor lui Şunda le lipseşte în acest moment.

Joc mediocru, victorie facilă

Nici băieţii lui Tudorache nu au rupt gura târgului, dar au profitat de “noncombatul” oaspeţilor şi şi-au trecut în cont încă trei puncte, ajungând la al şaselea meci consecutiv fără înfrângere.
Meciul a început în nota de dominare a oaspeţilor, care au fost foarte aproape de a deschide scorul încă din debut. Era minutul 8 când singurul fotbalist hunedorean care a arătat că se pricepe la acest sport, Todea, a şutat senzaţional de la 23 de metri, dar Hotoboc a fost salvat de transversală. A fost singura acţiune periculoasă a “alb-albaştrilor” din tot meciul, ceea ce spune aproape tot despre modul de exprimare în teren. Petroşănenii au avut prima oportunitate la poarta lui Anton în minutul 16, când Şerban a trimis din întoarcere, de la 14 metri, peste. Şase minute mai târziu, Hardău a executat o lovitură liberă de la 22 de metri pe lângă zid, dar Anton s-a întins şi a scos în corner. Tempoul a fost unul lent, cu multe greşeli de ambele părţi, singurul lucru remarcat fiind “trivialităţile” pe care şi le-au adresat în tribune cele două galerii rivale.

Avea să vină şi golul, unul neaşteptat dacă ne gândim la tipicul fazei. Era minutul 34, petroşănenii beneficiind de o lovitură liberă de undeva de la 40 de metri lateral stânga. A trimis înalt în careu Hardău, Şerban s-a desprins dintr-un grup de jucători şi a reluat cu capul în plasă pentru 1-0.

Debutul celui de-al doilea mitan avea să clarifice definitiv soarta acestei partide. În minutul 51, Moldovan a fost împiedicat în suprafaţa de pedeapsă de Cuciula, iar Drida a transformat cu siguranţă penaltyul acordat de arbitrul Eugen Georghioiu. Şi pentru că nimic nu se întrezărea pozitiv în evoluţia hunedorenilor, Şunda i-a aruncat în luptă, pentru a se căli, pe juniorii Tiric şi Muntean. Cu toate că finalul a aparţinut oaspeţilor, tabela de marcaj a rămas înţepenită la 2-0, o diferenţă conformă cu modul în care s-au desfăşurat ostilităţile pe terenul de joc. Asta chiar dacă în ultimele şase minute “minerii” au evoluat în inferioritate numerică, Tau nestând pe suprafaţa de joc decât şapte minute, perioadă în care s-a ales cu două cartonaşe “galbene” şi, implicit, cu cel “roşu”.

Jiul Petroşani – FC Hunedoara 2-0 (1-0)

Au marcat: Şerban (min. 34), Drida (min. 51 – 11 m)
JIUL PETROŞANI: Hotoboc – Bertea, Matei, Albert, Cruceru – Filipescu, Drăgoescu (min. 46, Filip, min. 77, Tau), Moldovan (min. 71, Cărăvan), Drida – Hardău, Şerban (min. 46, Izzeldin).
Antrenor: Marin Tudorache.
FC HUNEDOARA: Anton – Samoilă, Creţu, Cuciula, Şandor – Păcurar (min. 65, Tiric), Dimcea (min. 64, Negru), Todea, Trăşcan (min. 78, Muntean) – O. Popesc (min. 53, Magdaş), Şandru.
Antrenor: Aurel Şunda.
Eliminat: Tau (min. 84 – pentru cumul de cartonaşe).
Arbitru: Eugen Gheorghioiu.
Asistenţi: Andrada Aloman – Cristian Drăguţ (toţi trei din Timişoara)
Stadion: “Jiul”.
Spectatori: 600.

About Ion Bădin