Tineri din Reunion, în voluntariat la Hunedoara

Articolul a fost vizualizat de 1,342 ori

Un grup de tineri voluntari din Reunion au venit zilele trecute la Hunedoara pentru  dezvolta parteneriate şi strategii de educaţie non-formală cu tinerii hunedoreni. Evenimentul a fost susţinut de Primăria Hunedoara în parteneriat cu Castelul Corvinilor, Grădina Zoologică, Centrul pentru Educaţie non formală şi Voluntariat Hunedoara, care au fost gazdele delegaţiei de tineri voluntari din Oceanul Indian.

Tinerii din Oceanul Indian i-au încântat pe copiii hunedoreni de la Centrul  „Lumină şi Speranţă” cu jocurile şi cântecele lor.

Tinerii din Oceanul Indian i-au încântat pe copiii hunedoreni de la Centrul
„Lumină şi Speranţă” cu jocurile şi cântecele lor.

Tineri voluntari, lucratori de tineret, reprezentanţi ai ONG, dar şi ai instituţiilor publice locale din cele două ţări au lucrat dezvoltarea strategiilor de implementare a proiectelor viitoare în contextul învăţării non-formale şi a voluntariatului, proiecte finanţate prin programul Erasmus Plus. „Proiectul se desfăşoară pe durata a două luni şi implică un schimb de experienţă valoroasă între participanţii români şi reunionezi. Activităţile principale sunt promovarea educaţiei nonformale în rândul tinerilor, dezvoltarea de proiecte internaţionale, dezvoltarea de parteneriate şi schimbul de experienţă”, explică Andrei Bold, coordonator al proiectului Centrul pentru Educaţie non formală şi Voluntariat Hunedoara. Hunedoreanul a vizitat, la rându-i, insula Reunion şi spune că a descoperit acolo un sistem ONG foarte bine pus la punct, însă adaugă că şi tinerii din apropierea insulei celebrei insule Madagascar au ce să înveţe de la români.

Reunion: vulcani, corali şi peşti

„Insula a fost colonizată în timpul marilor expediţii europene, au început să aducă sclavi, militari, dar şi persoane mai puţin dorite în Franţa, iar oamenii care au ajuns acolo şi nativii au format o cultură comună. Cei mai speciali acolo sunt oamenii, deoarece consideră că lumea se rezumă la insula lor. Ei au două repere acolo: partea de jos şi partea de sus, pentru că diferenţa de nivel este de 3.000 de metri. Vorbim despre o insulă vulcanică înconjurată de un recif de corali cu peşti, care m-a impresionat foarte mult. Există peste 200 de microclimate pe insulă şi au vulcani activi: unul dintre vulcani a erupt chiar acum, în luna mai. Plantele sunt foarte diferite, iar oamenii fac parte dintr-o multitudine de etnii şi… nu au şomaj! În ceea ce priveşte organizaţiile, ele sunt foarte bine organizate: specialiştii lor lucrează foarte mult în centre de vacanţă, însă au avut de învăţat de la noi scrierea de proiecte pentru parteneriate internaţionale, pentru ca să poată pleca din insulă către alte ţări, iar noi să putem merge la ei”, adaugă Andrei Bold.

Parteneriat prin Erasmus Plus

Cristian Băbuţău, preşedintele asociaţiei EIVA din Arad, specialist în formare pentru educaţia non-formală şi dezvoltarea mediului ONG, şi coordonatorul activităţilor tinerilor reunionezi în România spune că această colaborare dintre cele două ţări a presupus mai întâi o vizită a specialiştilor români în Reunion, iar reprezentanţii a şapte organizaţii din ţară au mers până dincolo de Madagascar pentru a avea un schimb de experienţă cu lucrătorii de tineret ai micii insule din Oceanul Indian. „E o Franţă total aparte de Franţa metropolitană, insulă pe care noi am văzut-o în tipul a 14 zile de studiu. Suntem implicaţi mai ales în ceea ce înseamnă start-up ONG, asta ne interesează şi ajutăm organizaţii noi să se dezvolte sau sprijinim organizaţii care nu au neapărat o activitate sustenabilă, să găsească parteneri, să se dezvolte, să găsească pateneri şi să aibă acces la mai multe resurse”, spune Cristian Băbuţău.

La Grădina Zoologică se deschide Parcul de Sfori

Gael este unul dintre tinerii lucrători pentru tineret din Reunion, care a vizitat Hunedoara. A înfiinţat o trupă, Creolocoz, cântă muzică creolă, specifică insulei din Oceanul Indian, şi a călătorit deja destul de mult prin partea vestică a Europei. Despre România nu ştia mare lucru: mai mult veşti rele, zice el. De la televizor, venite pe filieră franceză. A ajuns aici şi a descoperit însă oameni mai mult decât cumsecade, un relief interesant şi mâncare gustoasă, aşa că s-a hotărât să nu mai aibă niciodată nici prejudecăţi, nici încredere în televiziune. „Un proiect de genul ăsta ne e de mare ajutor. Te învaţă să ai mereu mintea deschisă şi să fii convins că de la oricine ai ceva bun de învăţat. Din cauza reliefului noi trăim izolaţi pe insula noastră. Ne face bine să ştim că e o lume mare deschisă, dincolo de ea, şi că fiecare dintre noi poate avea ocazia s-o cunoască şi s-o înţeleagă mai bine”, mărturiseşte Gael. În urma vizitei pe care oaspeţii din Oceanul Indian au făcut-o la Grădina Zoologică, hunedoreanul Andrei Blod a anunţat că Primăria Hunedoara, în parteneriat cu asociaţia EN-Hacore va deschide luna viitoare aici Centrul Interactiv pentru Educaţie non-formală şi Voluntariat. Centrul a fost amenajat în baza unui proiect finanţat prin Fondul Român pentru Dezvoltare Socială, din fonduri norvegiene şi ale Uniunii Economice Europene, cu suma de 206.000 de euro. În baza proiectului, peste 200 de copii şi tineri din familii nevoiaşe sau aflaţi în situaţii de risc vor beneficia de activităţi de educaţie non-formală şi voluntariat: copiii vor participa la activităţi de team-building, vor fi învăţaţi cum să mănânce sănătos şi vor face mişcare în… parcul de sfori, noul parc de aventură al oraşului.

About Ada Beraru