Eveniment de marcă pentru pecarii români: între 26 şi 28 iunie, şase invitaţi de marcă din lume, unii dintre cei mai importanţi teoreticieni în materie de fly casting vin în Retezat, alături instructori de cel mai înalt nivel din Europa şi reprezentanţi ai producătorilor de echipament. “Muscărici Fly casting Day” este un event important dedicat tehnicii de lansare cu musca artificială şi care va avea loc pe Râul Mare.
Organizatorii – Clubul Muscăricilor Timişoara – aduc în faţa pasionaţilor de pescuit un eveniment pentru cei care să se inţieze sau să îşi desăvârşeasca tehnica în Fly Casting, adică în tehnicile de lansare cu echipament pentru pescuit la musca artificială. Timp de trei zile, se fac informări teoretice şi lansări pe uscat cu diferite tipuri de echipamente pentru mai multe soiuri de peşte. La toate, se adaugă un concurs national de casting. “Este un sport accesibil care poate deveni foarte costisitor în funcţie de gradul de echipare, unele lansete ajung la mii de euro, iar cele de început pleacă de la 30 de euro. La acestea, se adaugă firele şi tot felul de accesorii. În Retezat, se va lucra pe trei secţiuni: de începători, de avansaţi şi, în premieră, la nivel naţional, există o secţiune pentru echipament de două mâini”, explică Tudor Vreme, preşedinte la Clubul Muscăricilor Timişoara şi vicepreşedinte al Federaţiei Române de Pescuit la Muscă Artificială (FRPMA).
Ediţia a opta a “Muscărici Fly Casting Day”, are loc de vineri, 26 iunie, ora 15.00, până duminică, 28 iunie 2015, ora 14.00, la Pensiunea Dumbrăviţa de pe Râul Mare Retezat, dar, probabil, cei mai mulţi dintre participanţi vor rămâne câteva zile pentru a ieşi şi pe râu, mai ales că sezonul este deschis pe apele de munte. Unul dintre participanţii hunedoreni, Alexandru Cristian Sztrîmbely spune că acest tip de pescuit cere extrem de mult antrenament: “Ai o singură şansă să lansezi bine, dacă greşeşti, «partenerul» din apă îţi spune: «ne vedem peste câteva ore». E nevoie de foarte mult antrenament”. Unul dintre instructorii din eveniment, Paul Arden chiar spune: “Dacă te gândeşti să faci ceva, fă în exces”, iar Dan Almăşan crede că acest sport „îţi dezvoltă creativitatea şi îndemânarea construirii muştelor artificiale, iar secţiunea de pescuit la astfel de momeală este cea de eleganţă a pescuitului”. Ei sunt doar o parte dintre pasionaţii de pescuit la muscă artificială care îşi spun “muscărici”.
Work shop-uri şi demonstraţii
La evenimentul din Retezat iau parte instructori acrediaţi internaţional care oferă participanţilor cunoştinte, tehnici şi antrenament la cel mai înalt nivel, spune Tudor Vreme: “Folosim beţe speciale pentru a învăţa şi repeta tehnicile de repetare în interior, acasă sau la birou. Beţele de Fly fishing se caracterizează prin faptul că întotdeauna mulineta este în spatele mânerului, e un fir gros din pvc, iar firul duce musca cu care pescuim acolo unde dorim – la doi metri sau la 20-30 de metri. Esenţa fly fishingului stă în tehnica de control, de aruncare a acelui fir în aer. Sunt competiţii internaţionale, europene, naţionale de casting cu probe foarte clar speficicate, cu cercuri. Se dă la ţintă, se face casting de distanţă. O să avem la eveniment un invitat special Lasse Karlsson, din Danemarca, care e multicampion mondial şi european, instructor de cel mai înalt nivel, un om din boardul Federaţiei Internaţionale de Fly Fishers, care va coordona competiţia de casting”. Alături de el, Paul Arden, fondatorul Sexyloops, este unul dintre cei mai activi teoreticieni în materie de casting de peste 15 ani. El va aduce noutăţile în domeniu: lansete şi renumitele fire luminiscente pentru casting şi pescuit nocturn “Lumiline”. Potrivit organizatorilor, este cel mai amplu eveniment de casting organizat în Romania ultimilor 30 de ani, onorat de instructori de primă mână la nivel internaţional, cu participare internaţională aşa că va fi unul din cele mai importante evenimente de Fly Fishing la nivelul Europei de Est.
Trusoul de muşte
Sunt înscrişi zeci de participanţi din România, Republica Moldova, Serbia şi chiar Singapore. Organizatorii au plasat acest eveniment în proximitatea Parcului Naţional Retezat pentru promovarea frumuseţilor naturale din Masivul Retezat, dar şi a moştenirii culturale a aşezărilor din Ţara Haţegului, cu Sarmizegetusa Romană şi Dacică şi bisericile de secol XIII. De fapt, cei de la Clubul Muscărilor din Timişoara îşi doresc să formeze o şcoală de casting în România, ca suport pentru competiţiile europene şi mondiale. Fiecate pasionat are propriul său “trusou de muşte artificiale”, spune Tudor Vreme, trusou la care se lucrează în serile de iarnă: “O muscă pentru păstrăv are o greutate infimă, de zecimi de gram, iar această “momeală” se duce, cu ajutorul firului, la zeci de metri şi trebuie să cadă exact unde trebuie şi să se mişte ca o muscă reală pe suprafaţa apei. Ca să îţi legi muştele trebuie să fii atent la ce insecte sunt pe apă, când eclozează, la ce oră, ce culoare şi dimensiuni au. E nevoie de tehnică, antrenament, coordonarea mişcării. În România, faţă de râurile de munte din alte ţări, populaţia de peşte este mică aşa că pescuitul este extrem de tehnic. Acolo ai o singură şansă”.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.