Devoratorul de cuvinte. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,218 ori

A mai trecut o săptămână distractivă. Pesemne că temperaturile extreme de la începutul lunii au persistat în redacţii, în ciuda zilelor ceva mai răcoroase din cea de-a doua parte a săptămânii trecute. S-a văzut şi-n unele texte pe care le-am citit. Şi când mă gândesc că vara e abia la-nceput…

“În fiecare vineri, în Glasul Hunedoarei, găsim recomandări pentru petrecerea finalului de săptămână. Ne sunt prezentate şi câteva filme. Cum să nu îţi doreşti să vezi filmul în care „Cadavrul misteriosul domn Ratchett este găsit mort în cabină”? Sincer, m-aş uita numai să vă dacă e sigur, sigur mort cadavrul. Dar, Poirot va rezolva misterul, deoarece „… începe să dezvolte o teorie unică a acţiuni, cu toată lumea la bord”. De neratat!

01
Nu putem rata nici dezacordurile de pe prima pagină a cotidianului Servus Hunedoara: „Patru persoane, din municipiile Vulcan şi Lupeni, suspecţi de furt calificat au fost reţinuţi în urma unor percheziţii efectuate de către poliţişti”.

02
În Gazeta de Dimineaţă, un jurnalist care uită să se semneze, dar este profund marcat de ceea ce scrie (doar aşa se explică numeroasele greşeli de toate tipurile), ne informează că: „Ministerul Energiei a solicitat, oficial, în scris, joi – 18 inie 2015, întrunirea AGA şi CA a Complexul Energetic Hunedoara, pentru ziua de vineri”, „… una va prelua separat activitatea minieră din minele Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni, una va prelua activitatea electorcentralei Paroşeni”, „A fost convocată AGA privind demarare procedurii de divizare”, „Înmormânatrea va avea loc în anul 2018. Guvernul Ponta Dovedeşte astfel că foloseşte un dublu limbaj”, „… dar şi plata energiei elecrtirce produsă…”. Cuvintele astea noi chiar sună mai simpatic decât variantele lor corecte: electorcentralei (în loc de electrocentralei), înmormânatrea (în loc de înmormântarea), elecrtirce (în loc de electrice). Pe de altă parte, chiar dacă e vorba de primul-ministru, cuvântul de după numele acestuia nu se scrie cu literă mare.

03a

03b

03c

03d

03e

“În Mesagerul Hunedorean, citim despre „O situaţie despre care pare să nu se fi preocupat nimeni, din moment ce munţii de moloz au crescut şi s-au înmulţit de la o zi la alta”. Şi eu cred că nimeni nu s-a preocupat de recitirea / corectarea acestui text, altfel ar fi fost formulat în limba română.

04

Am observat că Adriana Năstase (de la Mesagerul Hunedorean) şi Claudiu Sav (de la Glasul Hunedoarei) au un stil foarte asemănător de a scrie. În texte apărute în ziarele amintite, sub semnătura Adrianei Năstase, respectiv a lui Claudiu Sav, găsim fraze chiar identice (sau aproape): „Vizitatorii se vor putea bucura de acces la bowling, biliard, cazino, o zonă de distracţie pentru copii, precum şi un food court cu bucătării pentru toate gusturile (…winking”, „Mall-ul judeţului Hunedoara / Centrul Comercial va aduce, în premieră, branduri de îmbrăcăminte şi încălţăminte de renume internaţional, precum H&M, C&A sau Deichmann, va suplimenta zona de servicii (…)”. În şapoul din Mesagerul Hunedorean ar putea fi găsită explicaţia:”Potrivit unui comunicat al Fondului de investiţii NEPI, (…winking în toamna acestui an, mall-ul Deva Shopping City va fi finalizat.” Şi de ce să punem comunicatul între ghilimele, când se poate lăsa impresia că jurnaliştii s-au informat, au creat textele? Desigur, se mai schimbă ordinea frazelor, se mai înlocuieşte câte un cuvânt şi textul se semnează de „autor”.

05a

05b

05c

“În Mesagerul Hunedorean, Adriana Năstase, referindu-se la cinematograful proiectat în viitorul Deva Shopping City ne (dez)informează că acesta ar fi „singurul cinematograf cu tehnologie 3D din judeţul Hunedoara”. Era suficient să se ducă la arhiva cotidianului unde scrie, să caute articole din martie 2014, pentru a afla că la Vulcan funcţionează de mai bine de un an un cinematograf 3D (titlul articolului se numeşte: „Cadou de Mărţişor pentru locuitorii din Vulcan: un cinematograf 3D”).

06

Mihaela Tămaş, în Servus Hunedoara, ne relatează despre „Dorel din Ţărăţel”: „Întreaga întâmplare s-a produs miercuri, în jurul ora 16:40, când poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la faptul că pe marginea DN 74, mai mulţi stâlpi de energie electrică sunt căzuţi la pământ. <În urma verificările efectuate, poliţiştii au stabilit că un bărbat de 44 de ani (…winking>”, „Unul dintre stâlpi a căzut pe casa unui localnic şi a distrul scoperişul pe o suprafaţă de un metru.” Pe lângă literele care sar cum vor ele, dezacorduri, vreau să mai zic că eu ştiam că suprafaţa se măsoară în metri pătraţi; cât o fi suprafaţa de un metru?

07a

07b

Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei sunt în atenţia jurnaliştilor hunedoreni de ani de zile. Era de aşteptat ca în prezent să ştie, deja, care sunt, pe lângă Sarmizegetusa Regia, cetăţile aflate pe Lista Patrimonului Mondial UNESCO. Claudiu Sav, în Glasul Hunedoarei, demonstrează că nu este aşa: „Membrii Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO au promis, la Deva, în urmă cu o lună că vor face, împreună cu parlamentarii hunedoreni, lobby în Parlament pentru ca fortificaţiile de la Costeşti-Cetăţuie, Costeşti-Blidaru, Luncani şi Piatra Roşie să intre în administrarea Consiliului Judeţean, pentru o mai bună gestionare şi punere în valoare a acestora.” Lipseşte una dintre cetăţi – cea de la Băniţa (se află lângă Petroşani). La număr au ieşit, deoarece ziaristul a mai inventat o cetate în zona Luncani – Piatra Roşie.

08

Diana Mitrache, în Servus Hunedoara, relatează despre controalele efectuate la unităţile de alimentaţie publică din Valea Jiului: „Inspectorii sanitar-veterinari spun că au dat deja amenzi la Vulcan, Lupeni şi Uricani, în urma controalelor şi că acum vizaţi sunt comenrcianţii din Estul Văii Jiului. (…winking Potrivit celor care au făcut controlul, comercianţii care ne vând mâncare preparată sau nu, nu o depozitează în condiţii corespunzătoare.” Iar este criză de virgule prin unele redacţii, corect era: „Inspectorii sanitar-veterinari spun că au dat deja amenzi la Vulcan, Lupeni şi Uricani, în urma controalelor, şi că acum vizaţi sunt comercianţii din Estul Văii Jiului. (…winking Potrivit celor care au făcut controlul, comercianţii care ne vând mâncare, preparată sau nu, nu o depozitează în condiţii corespunzătoare.”

09
Să corectaţi bine!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'