TAXA PE “VICIU”
7,7%. Produsele alimentare şi băuturile nealcoolice reprezentau, în medie, 40% din consumul gospodăriilor, în 2014, iar cheltuielile pentru băuturi alcoolice şi tutun 7,7%, se arată într-o publicaţie a Institutului Naţional de Statistică (INS). Potrivit instituţiei, cheltuielile implicate de dotarea şi întreţinerea locuinţei au o pondere mult mai scăzută, respectiv de 4%.
UTILITĂŢI SUPRATAXATE
Unitatea de energie creată din electricitate este de patru ori scumpă decât cea produsă din gaze, pentru că energia electrică este suprataxată. Plătim în factură 1 MWh de gaz, în medie, cu 110 lei, fără TVA, în timp ce 1 MWh de energie electrică este circa 430 de lei, fără TVA. Preţul mărfii energie electrică este, pentru piaţa reglementată, de 135 de lei/MWh, în timp ce marfa gaz costă, de la 1 iulie, 60 de lei/MWh. Rezultă nu numai că energia este, ca produs finit, de două ori mai scumpă ca gazul, dar şi că marfa propriu-zisă contează în proporţie de 54% la formarea preţului final la gaze şi doar 32% la curent.
SALARIZARE ÎN JOS
Salariile angajaţilor români au avut o pondere de doar 31% în PIB anul trecut, în timp ce media la nivelul statelor din Uniunea Europeană (UE) a fost de circa 48%. Astfel, importanţa masei salariale din România la formarea PIB a ajuns în 2014 la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu, după un declin puternic înregistrat după anul 2008, de opt puncte procentuale. Această înrăutăţire a distribuţiei veniturilor are ca şi cauze reducerea numărului de angajaţi în economie în anii de criză, scăderea salariilor, diminuarea investiţiilor din sectorul privat şi creşterea eficienţei costurilor firmelor.
METALURGIE
Cheltuielile totale de investiţii în sectorul metalurgic au însumat peste 200,9 milioane lei, în 2014, în creştere, în termeni nominali, cu 56,3% faţă de 2013, se arată într-o publicaţie a Institutului Naţional de Statistică (INS). Potrivit documentului, anul trecut s-a observat o scădere a capacităţilor de producţie în aproape toate sectoarele metalurgice. Cele mai mari scăderi s-au înregistrat pentru pregătirea şarjei (-26,3%), pentru produse obţinute din produse laminate la cald (-12,8%), pentru produse plate laminate la cald (-11,6%). Sectoarele metalurgice în care s-au înregistrat creşteri ale capacităţilor de producţie au fost cele pentru oţel utilizat pentru turnarea continuă (7,3%) şi pentru fontă şi feroaliaje (2,5%).
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.