Nou calendar de liberalizare a preţului gazelor

Articolul a fost vizualizat de 1,099 ori

Guvernul a convenit cu Comisia Europeană (CE) un nou calendar de libera­lizare a preţului gazelor pentru consumatorii casnici, care prevede majorări anuale, nu trimestriale ca până în prezent, cu câte 6 lei pe MWh. România s-a angajat faţă de Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional să elimine preţurile reglementate în sectorul gazelor şi energiei electrică.

Cum se vor scumpi gazele

gazeConform acestui calendar, avizat de Executiv, preţurile la gazele pentru consumatorii casnici vor creşte de la 53 lei/MWh la 60 lei/MWh, din iulie acest an, apoi la 66 lei/MWh în 2016, la 72 lei/MWh lei în 2017 şi la 78 lei/MWh în 2018. Piaţa de gaze a fost liberalizată pentru companii în 1 ianuarie 2014, astfel că în prezent doar populaţia mai primeşte gaze la preţuri reglementate.
Potrivit Guvernului, calendarul de liberalizare a preţului la gaze naturale din producţia internă pentru perioada iulie 2015 – iunie 2021 a luat în calcul mai mulţi factori. În primul rând, se constată o scădere constantă a consumului de gaze naturale, din cauza declinului consumului industrial, precum şi datorită programelor de eficienţă energetică aplicate de către ambele categorii de consumatori, casnici şi non-casnici.
Apoi, a fost înregistrată o scădere a cererii de gaze naturale a producătorilor de energie electrică, pe fondul intrării pe piaţă a capaci­tăţilor de producţie din surse regenerabile (la nivelul lunii iunie 2015 se prevede un excedent de gaze naturale de cca. 40% din producţia internă faţă de consumul prognozat (conform datelor furnizate de către SNTGN Transgaz Dispeceratul Naţional de gaze), ceea ce va pune o presiune importantă pe preţurile cu care producătorii vor comercializa gazele naturale în perioada de vară.
În ceea ce priveşte importul de gaze naturale, cererea a evoluat în termeni descrescători, conform scăderii consumului în ge­neral, de la un procent de 15% în anul 2013, la aproxi­mativ 7% în anul 2014, cu o perspectivă de menţinere a acestui procent sau chiar de scădere, pe termen mediu.

Ce prevedea vechiul calendar de libera­lizare

Conform calendarului convenit de Guvern în 2011 cu FMI şi CE, preţul gazelor pentru consumatorii casnici ar fi trebuit să crească, de la 53,3 lei MW/h în iulie 2014, la 54,6 lei în octombrie 2014, la 56,1 lei în ianuarie 2015, la 58,9 lei în aprilie 2015 şi la 62 lei în iulie 2015. Creşterea preţului a fost însă amânată de Guvern, care doreşte prelungirea calendarului de eliminare a preţurilor reglementate cu trei ani, până la 30 iunie 2021.

About Adrian Sălăgean