La firul ierbii: Debut sub semnul remizelor

Articolul a fost vizualizat de 859 ori

Nici nu s-a terminat bine ediţia 2014-2015 şi Liga Naţională s-a pus din nou în mişcare, de data aceasta într-un format nou, care se crede că va revitaliza fotbalul autohton, cel puţin la nivelul primei divizii. Dar, după cum s-a desfăşurat prima etapă, s-ar putea să avem “aceeaşi Mărie dar cu o altă pălărie”. 

dan petrescuDe fapt, debutul acestei noi ediţii ”reformate” de campio­nat l-a făcut meciul din ”Supercupa României” desfă­şurat pe Litoral, acolo unde s-au întâlnit norocoasa campioană a României, Steaua, cu marea perdantă, ASA Tg. Mureş, care şi-a dat cu stângul în dreptul în chiar ultima etapă de campionat, oferindu-le titlu pe tavă bucureştenilor. Mureşenii, care îi învinseseră pe ”roş-albaştri” de două ori în ediţia trecută, le-au mai administrat încă o înfrângere, adjudecându-şi acest trofeu. A fost primul şi ulti­mul meci oficial pe banca tehnică a ardelenilor pentru Dan Petrescu, care a dat curs unei oferte tentante venite din China. Cam acolo a ajuns nivelul fotbalului românesc, care nu mai ”exportă” jucători în cam­pionatele puternice ale Europei, aşa cum se întâmpla în urmă cu vreo 10-15 ani. Acum, aceştia iau calea ţărilor arabe sau, mai nou, a Chinei, aşa cum se întâmplă de puţin timp şi cu antrenorii. Revenind la prima etapă a actualei ediţii de campionat, să spunem că cele şapte partide disputate ne-au oferit fotbal cu ”pipeta”, spectacolul fiind trecut în plan secund, locul lui fiind luat de lupta oarbă din teren pentru punctele puse în joc. Am urmărit secvenţial meciurile acestei runde inaugurale şi am rămas cu un gust amar, plictiseala fiind una extrem de mare. Fotbal fără orizont, fără veleităţi tehnico-tactice, de un nivel mai mult decât modest, care ne arată clar că avem puţine şanse să ne menţinem la un nivel competitiv în întrecerile internaţionale, atât la nivelul cluburilor cât şi al echipei naţionale. Şi pentru că a venit vorba de Naţionala de seniori, te apucă râsul când vezi ultimul clasament dat publicităţii de FIFA, în care echipa păstorită de ”tata” Puiu ocupă un neverosimil loc 8, înaintea unor forţe ale fotbalului mondial. Ai impresia că s-a întors lumea cu susul în jos, ţinând cont de modul cum se exprimă în teren ”tricolorii” sau de calitatea campionatului intern.

Meciuri anoste

Uitându-mă la Steaua de azi, este diferenţă mare între lotul care a terminat stagiunea trecută şi cel cu care a început actuala întrecere. Ca să nu mai spun de diferenţa de loturi de acum câţiva ani. Tare mi-e frică că, avându-l pe bancă pe neexperimentatul Mirel Rădoi şi cu ce are pe teren, Steaua va avea mari proble­me în tururile preliminare din ”Champions League”. Mai ales că în primele două meciuri oficiale steliştii au arătat ca o echipă oarecare, nefiind în stare să marcheze vreun gol în cele 180 de minute. Despre celelalte echipe ce să spun? După nu mai puţin de şase me­ciuri ”nule” (la propriu şi la figurat), în ultimul joc al etapei, Pandurii Tg. Jiu a învins în deplasare pe nou promovata ACS Poli Timişoara, devenind liderul de conjunctură al unui campionat care se anunţă a fi unul anost. Cealaltă nou promovată, FC Voluntari (vă daţi seama ce cluburi evoluează pe prima scenă), a scos până la urmă un 1-1 chinuit în faţa moldovenilor din Copou. Viitorul lui Hagi s-a mutat “mai acasă”, inaugurând stadionul de la Ovidiu, cu un 2-2 smuls celor de la CFR Cluj, dar ajutorul a venit şi din partea centralului Sebastian Colţescu, care a dictat două lovituri de pedeapsă ce au ridicat mari semne de întrebare. Astra, care ne va reprezenta în Europa League, a trebuit să se mulţumească şi ea cu un 2-2 la Giurgiu, cu modesta Concordia Chiajna, în timp ce Botoşaniul, care a trecut de primul tur preliminar din ”Europa League”, a ”remi­zat” fără gol în Bănie. Rămaşi fără Dan Petrescu, dar cu Miriuţă pe banca tehnică, mureşenii nu au putut trece de Dinamo, care îl are pe banca tehnică pe Mircea Rednic, iar preşedinte de club pe Dinu ”Vamă” Gheorghe. Fotbal sărac, speranţe deşarte. Dar a fost doar debutul.

About Ion Bădin