Acţiune de salvare a orhideelor

Articolul a fost vizualizat de 1,275 ori

Turiştii de week-end, care urcă cu maşinile până la Gura Bucurei, s-au plâns, în ultimii ani, de starea drumului de pe valea Lăpuşnicului Mare. Drumul este curăţat în primăvara fiecărui an de personalul de la Ocolul Silvic Retezat de grămezile de pământ, crengi şi bolovani aduse pe carosabil de pâraie şi torenţi, pentru că altfel toată lumea ar trebui să străbată pe jos cei 19 km până la Poiana Pelegii. Acum, însă, drumul va fi reabilitat de Direcţia Silvică Hunedoara, cea care plăteşte, de altfel, toate lucrările de reparaţii. 

Orhideele rare din Retezat au fost salvate de rangerii voluntari, atenţi la orice „mişcare” făcută de lucrătorii cu utilaje în Parcul Naţional

Orhideele rare din Retezat au fost salvate de rangerii voluntari, atenţi la orice „mişcare” făcută de lucrătorii cu utilaje în Parcul Naţional

Vestea bună pentru turişti e că lucrările au început deja, chiar în această săptămână. Vestea rea e că utilajele drumarilor pot distru­ge orhideele care cresc în câteva locuri, pe marginea drumului. Acest lucru l-a îngrijorat şi pe botanistul Sretko Milanovic, numit şi ”regele orhideelor”, biolog la Muzeul Banatului şi membru al Consiliului Ştiinţific al Parcului Naţional Rete­zat (PNR). “Populaţia de orhidee de pe Valea Lăpuşnicul Mare este una dintre cele mai reprezentative din partea de vest a României, reprezentând totodată şi cea mai importantă resursă genetică şi, practic, cel mai important nucleu de bază”, afirmă Sretko Milanovic.

Orhideele simbiotice fac casă cu ciupercile

În urma vizitei pe teren rangerii spun că cea mai bună cale de salvare a orhideelor este mutarea lor. ”Sunt locuri în care orhideele cresc chiar pe marginea drumului şi n-au cum să fie ocolite de către utilajele drumarilor, mai ales că, pentru a nu stagna apa pe carosabil, pe unele porţiuni este necesară şi decolmatarea şanţurilor de gardă. Singura soluţie viabilă este să mutăm orhideele în zone unde nu vor fi distru­se” precizează Zoran Acimov, directorul PNR. ”Bulbii trebuie scoşi cu multă atenţie, având grijă să fie luaţi împreună cu ciupercile din pământ, cu care trăiesc în simbioză. În caz contrar, orhideele nu vor supravieţui în noua lor casă”, ne lămureşte Claudia Danău, membră în Consiliul Ştiinţific al Parcului. Mai mulţi rangeri voluntari, instruiţi de Asociaţia Rangerilor din România (ARR), au vrut să ajute la salvarea orhideelor de pe Lăpuşnic. Astfel, ieri, un grup de şapte persoane (angajaţi la APNR şi voluntari ai ARR) a mers în Retezat, să mute orhideele într-un loc prielnic.

Drum în reparaţii: două săptămâni

Reparaţiile la drumul dintre Subrotunda şi Gura Bucurei (Poiana Pelegii) au început luni, iar directorul Direcţiei Silvice Hunedoara, Radu Crişan, spune că acestea se vor încheia la începutul lunii august. Accesul spre Poiana Pelegii este permis în continuare, dar se va desfăşura cu unele întreruperi pe parcursul fiecărei zile, cauzate de lucrările de reparaţii şi de utilajele folosite. Turiştii care vin în Retezat sunt rugaţi să dea dovadă de înţelegere şi să ia în calcul aceste întârzieri, atunci când îşi planifică călătoria. Traseul Subrotunda – Gura Bucurei este un drum forestier, aflat în proprietatea Direcţiei Silvice Hunedoara, cea care se ocupă de întreţinerea şi repararea lui. Potrivit coordonatorului de proiecte de la Asociaţia Rangerilor din România, Florin Crişan, reparaţiile din această lună, care sunt de mai mare anvergură şi vor cuprinde inclusiv decolmatarea şanţurilor de gardă de pe marginea drumului, completează lucrările obişnuite din fiecare primăvară. Şeful Direcţiei Silvice Hunedoara, Radu Crişan, spune că lucrările de reabilitare a drumului se fac în urma sesizărilor venite de la turişti către instituţia pe care o conduce şi vor costa în jur de 80.000 de lei. „Din 2012, de când sunt eu director, nu ştiu să se mai fi făcut astfel de reparaţii. Ele sunt, într-adevăr, necesare, pentru că drumul este deteriorat şi sperăm ca după ce acesta va fi reamenajat turiştii să se convingă cu proprii ochi referitor la zvonurile legate de eventuale defrişări sau tăieri de arbori în Retezat”, susţine şeful Direcţiei Silvice Hunedoara.

About Ada Beraru