Principii de bază ale succesului financiar

Articolul a fost vizualizat de 1,063 ori

De succesul financiar depind, în mare parte, şi celelalte „sfere” ale vieţii noastre. O situaţie financiară bună ne poate ajuta să avem mai bine grijă de sănătatea noastră şi să petrecem mai mult timp cu persoanele dragi. Succesul financiar poate fi dobândit parcurgând, cu răbdare şi disciplină, câţiva paşi.

monedeÎnainte de a pleca la drum spre prosperitate, trebuie să ştii exact unde te afli. Există patru zone financiare şi fiecare persoană se află într-una dintre acestea. Prima zonă este cea de haos. Te afli în această zona dacă nu ştii pe ce cheltui banii, cheltui cât câştigi sau mai mult şi nu ai bani economisiţi. Următoarea zonă este cea de siguranţă. Siguranţa financiară presupune să poţi trăi timp de şase luni cu banii pe care îi ai economisiţi. A treia zonă financiară este cea de independenţă. Aici se află oamenii care au un venit pasiv mai mare decât cheltuielile lunare. Ultima zona este cea de libertate financiară. Se spune că te afli în această categorie dacă diferenţa dintre ce ai şi ce datorezi este de cel puţin un milion de dolari.

Relaţia cu banii

Pentru a ajunge prosper, din punct de vedere financiar, trebuie să ai o relaţie corectă cu banii. Dacă ai obiceiuri proaste, dobândirea mai multor bani nu te va scăpa de zona de haos financiar, ci te va afunda şi mai tare în această zonă. Prima regulă pentru a avea succes este să nu-ţi faci rău singur. Nu cheltui mai mult decât câştigi şi nu te îndatora inutil. Trebuie să-ţi controlezi cheltuielile. Poţi realiza acest lucru cu ajutorul unui buget de venituri şi cheltuieli şi al unui jurnal în care să-ţi notezi fiecare plată. După ce ţi-ai bugetat cheltuielile şi ai luat decizia de a folosi un jurnal pentru a afla exact unde se duc banii tăi, trebuie să-şi creezi un circuit financiar. Acesta trebuie respectat cu stricteţe. Fiecare sumă pe care o vei câştiga va trece prin acest circuit. Pentru a avea succes trebuie să economiseşti o parte din ce câştigi, minim 10%. De fiecare dată când câştigi bani, plăteşte-te pe tine primul. Pune cei 10% deoparte înainte să faci alte cheltuieli. Banii economisiţi îi vei folosi doar pentru a crea mai mulţi bani.

Distinge activele de pasive

Trebuie să distingeţi dife­renţa dintre active şi pasive şi să cumpăraţi active. Activele sunt cele care îţi aduc bani. Pasivele sunt cele care îţi scot bani din buzunar. Să luăm ca exmplu achiziţia unui autoturism. Dacă îl închiriem sau îl folosim într-o activitate care ne aduce venit, acesta este un activ. Dacă îl folosim în scopuri care nu ne aduc niciun venit, autoturismul este un pasiv. Averea este măsura circui­tului banilor din coloana activelor în comparaţie cu coloana cheltuielilo­­r. Dacă circuitul financiar al activelor îţi aduce într-o lună venituri care să-ţi acopere cheltuielile din luna respectivă, ai o avere.

Îmbunătăţeşte-ţi abilitatea de a câştiga

Diferenţa dintre oamenii bogaţi si cei sărăci este făcută de obiceiurile acestora. În fiecare zi facem alegeri. Alegem cum să ne petrecem timpul şi cum să ne cheltuim banii. Alege să investeşti în educaţia ta şi să înveţi. Mintea este cel mai puternic activ al tău. Dacă nu câştigi suficient, trebuie să schimbi formula după care faci bani. Găseşte o formulă, disciplinează-te s-o foloseşti, stăpâneşte-o şi apoi caută alte formule. Autodisciplina este extrem de importantă atât în privinţa muncii, timpului, cât şi în privinţa ba­nilor. Pe lângă disciplină, mai ai nevoie de cunoştinţe despre managementul circuitului financiar, managementul oamenilor şi ma­nagementul timpului personal.­

About Cristi Iuhasz