Surse de finanţare pentru un start-up

Articolul a fost vizualizat de 1,069 ori

Pentru a porni o afacere avem nevoie de capital. Atragerea şi gestionarea acestuia este o sarcină delicată, mai ales când vorbim de un start-up. Înainte de a pleca pe drumul antreprenoriatului, trebuie să cunoaştem potenţialele surse de capitalizare pentru viitoarea afacere.

Bootstrapping

6848823919_c3857ccdfc_oBootstrapingul este o modalitate de a asigura capitalul pentru finanţarea unei afaceri fără a apela la resurse externe. Acesta se bazează pe folosirea cât mai eficientă a resurselor companiei. Iată câteva modalităţi de a face bootstrapping. Porneşte de acasă pentru a economisi costurile de chirie, cumpără în barter (oferă serviciile sau produsele tale în schimbul altor servicii sau produse de care ai nevoie), nu cumpăra bunuri scumpe, foloseşte voluntari, încasează cât mai multe avansuri, începe cu „munca de jos”, intră pe piaţă cât mai repede, con­centrează-te pe cash flow. Trebuie să începi într-un mod care să solicite un necesar de capital cât mai mic, să te bazezi pe vânzări frecvente şi pe termene de plată, de la clienţi, cât mai mici sau chiar pe avansuri.

Sursele personale

Banii proprii sunt cea mai ieftină sursă de finanţare. Când solicitaţi investiţia unui investitor, contribuiţi şi dumneavoastră cu o parte din suma necesară. Aşa îi demonstraţi că aveţi încredere în proiectul dumneavoastră.

Cei trei „P”: părinţi, prieteni şi alţi proşti

Dacă ne gândim să solici­tăm sprijinul persoanelor aflate în această categorie, trebuie să ţinem cont de câteva lucruri. În primul rând, nu trebuie să luăm de la persoanele care nu-şi permit să piardă aceşti bani. Nu trebuie să luăm mai mulţi bani decât avem nevoie, chiar dacă ei sunt disponibili. Trebuie să facem investitorul să înţeleagă afacerea şi să stabi­lim, împreună cu acesta, un plan de rambursare a datoriei.

Îngerii investitori

Înainte de a merge la un înger investitor, trebuie să ştim ce caută acesta la un potenţial partener. Primul lucru care contează pentru acesta este experienţa dumneavoastră în domeniul în care doriţi să începeţi activitatea. Apoi, importante sunt realizări dumnea­voastră, reputaţia pe care o aveţi, pasiunea pentru proiectul pe care vreţi să-l demaraţi şi implicarea financiară.

Băncile

Creditele bancare sunt o sursă ieftină de finanţare. Înainte de a lua un credit, calculaţi efectul de leve­rage. Dacă randamentul investiţiei este mai mare decât dobânda, este în re­gulă să luaţi un credit bancar. Dacă randamentul este mai mic decât dobânda, nu este în regulă.

Fondurile europene

Dacă vă gândiţi să apelaţi la o finanţare europeană, trebuie să porniţi de la o nevoie reală a companiei. Nu vă complicaţi cu fonduri europene pentru sume foarte mici. Când aveţi o direcţie clară de investiţii, faceţi o analiză foarte atentă cu privire la costurile totale ale proiectului european, faţă de alte soluţii pe care le puteţi pune în aplicare.

About Cristi Iuhasz