“Gărâna blues-ului” apare la Ghelari – Panorama

Articolul a fost vizualizat de 1,193 ori

Festivalul de jazz în aer liber organizat în comuna Gărâna din judeţul Caraş-Severin începe să aibă un corespondent în materie de blues: Panorama Blues Festival, la Ghelari, în judeţul Hunedoara. Dacă primele două ediţii au fost “mai mult o joacă”, după cum spune unul dintre organizatori, cea de-a treia, care începe pe 31 iulie şi se termină pe 2 august, va marca trecerea la profesionalism.

Panorama BluesAnul acesta, la Panorama Blues Festival Nightlosers vor fi prezenţi cu un concert aniversar 20 de ani. Lor li se va alătura Bega Blues Band din Timişoara, Mike Godoroja & Blue Spirit şi trupa care s-a născut odată cu festivalul – Steel Blues. Anul acesta invitaţi de peste hotare sunt Tom White şi trio­-ul olandez Tangled Eye, căruia i se adaugă Emi Lo, o solistă de culoare din patria blues-ului – New Orleans, SUA. “Anul acesta este o zi în plus de festival, vom avea jam-sessions, şedinţe de autografe şi, ca de obicei, sunet de cea mai bună calitate. Prietenii care doresc să vină la festival au la dispoziţie un teren de 4 hectare în jurul pensiunii Panorama pe care pot campa sau îşi pot ancora rulotele gratuit, acces la toalete, duşuri şi zonă de Internet wireless. La dispo­ziţia lor se află şi o piscină a cărei apă are temperatura perfectă pentru relaxare. Concertele încep la ora 20.00 în fiecare seară, iar costul unui bilet este de 25 de lei, în timp ce un abonament pentru toate cele trei zile costă 60 de lei”, se arată într-un comunicat al organizatorilor.

Turism şi muzică

Doi oameni au pornit “ne­bunia blues-ului în vârf de munte”, în Ţinutul Pădurenilor: Sergiu Ţenţ, patronul pensiunii Panorama şi cunoscutul Mike Godoroja. Povestea e oarecum simplă, după cum o rezumă Sergiu Ţenţ: “Eu am formaţie muzicală. Am cântat în fanfara de la Ghelari, apoi am mai cântat şi la chitară bass în Hunedoara, în fine. Ador blues-ul, iar pe acest segment muzical, în România, nu există un festival care să treacă de ediţia a patra. Eu mi-am propus acest lucru. Avem deja festivaluri de jazz cu tradiţie, la Sibiu şi-n alte părţi ale ţării. Nu avem niciunul de blues şi mi-am spus că e păcat. Nu avem pretenţia că ne-am putea compara cu festivalul de jazz de la Gărâna, dar ne dorim să ajungem cândva la acelaşi nivel: adică să avem mii de spectatori. Anul trecut am avut 300. Anul acesta sperăm să depăşim 400 şi să ajungem, poate, la 500.
Din punct de vedere muzical, din fericire, lucrurile evoluează mai rapid. Pentru ediţia din acest an am fost nevoiţi să refuzăm şapte trupe. Sunt şi două trupe de debut, care nu apar pe afiş, pentru că, pe afiş, apar doar numele care au confirmat, sau numele consacrate. Panorama Blues Festival începe să capete relevanţă regională şi, sperăm noi, cândva, nu foarte târziu, va fi un eveniment important de gen pe plan naţional”.
Sergiu Ţenţ este însă mai ambiţios decât lasă să se vadă. Are de gând să se înscrie în Federaţia Europeană de Blues ca producător de festival, iar astfel manifestarea de la Ghelari să aibă şi şansa unei mai bune deschideri pe plan internaţional.
La fel ca “Opera Nights”, Panorama Blues Festival are potenţial turistic: din Hunedoara sau din Ghelari sunt cel mult 40 până la 60 de kilometri spre toate obiectivele turistice importante din judeţ. Ziua, amatorul de blues vizitează, iar seara se relaxează cu muzi­că live de cea mai bună calitate.

About Ciprian Iancu