Săptămâna economică Nr. 655

Articolul a fost vizualizat de 617 ori

INVESTIŢIILE ÎN PICAJ.

Institutul Naţional de Statistică utilizează mai mulţi indicatori care arată cât s-a investit în România. În primul rând, datele privind investiţiile în economia naţio­nală arată un minim istoric înregistrat în 2014: 65,5 mi­liarde de lei, în scădere cu 3,1% faţă de 2013. Pentru comparaţie, în 2008 investi­ţiile în economia naţională se ridicau la 90 de miliarde de lei, în creştere cu 17,1% faţă de 2007. În al doilea rând, datele privind formarea brută de capital arată că şi aici suntem tot la un minim istoric: 153,4 miliarde de lei în 2014 faţă de 158,2 miliarde de lei în 2008. Pentru a înţelege de ce sunt importante investiţiile publice, e suficient să amintim că acestea au un grad ridicat de multiplicare, adică un euro investit într-un proiect de mare anvergură angrenează 3-5 euro în industriile adiacente.

STRATEGIE ENERGETICĂ.

Importurile de gaze naturale ale României vor rămâne constante în următorii trei ani, în timp ce producţia va creşte cu 1,1%-2,8%, conform Prognozei echilibrului energetic, publicată de Comisia Naţională de Prognoză. Importurile de gaze se vor menţine la nivelul de 150.000 tep (tonă echivalent petrol), după o scădere de 66,4% estimată pentru acest an.

TELEFONIE MOBILĂ.

Un numări de trei companii domină piaţa telecom din România, cu 80% din totalul veniturilor, pe lângă Orange şi Vodafone regăsindu-se în top şi compania autohtonă RCS&RDS, potrivit unei ana­lize realizate de către RisCo.ro, care notează că grupul Telekom nu a depus situaţiile financiare.

PETROM & ŢIŢEI.

OMV Petrom continuă investiţiile pentru producţia de hidrocarburi în România. În judeţul Galaţi, investiţiile se concentrează pe redezvoltarea zăcământului de ţiţei Independenţa (FRD Independenţa Faza 1). Proiectul presupune investiţii de circa 42 milioane euro în perioada 2012-2016. În urma acestei investiţii se deblochează rezerve suplimentare de ţiţei. Independenţa este un zăcământ matur de ţiţei, a cărui producţie a început în 1959. Acesta este unul dintre cele mai importante zăcăminte din portofoliul OMV Petrom, asigurând în 2014 circa 7% din producţia de ţiţei a OMV Petrom în România.

About Administrator