Judeţul Hunedoara ocupă locul trei în regiunea Vest a României îla indicatorul de arată numărul de salariaţi care lucrează pentru o companie din afara ţării. Cifra este relevantă pentru că dă o dimensiune a gradului de pătrundere a capitalului străin în regiune.
Zeciuiala globalizării
Potrivit datelor publicate de site-ul econtext.ro, în judeţul Hunedoara lucrează pentru companii străine un număr de 10.862 de persoane. Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Naţional de Statistică, aferente anului 2013, la noi în judeţ au statutul de salariat 106.384 persoane. După 2014 cifra este susceptibilă să fi scăzut undeva la 100.000 de persoane. Prin urmare, capitalul străin în judeţul Hunedoara are ca aport în locuri de muncă circa 10 la sută din totalul joburilor ocupate.
Ce joburi oferă străinii?
Este vorba despre hunedorenii care lucrează în bănci străine, în firme de prelucrare a lemnului, siderurgie, în hypermarket-uri, mai toate afacerile mari, din sectoarele economice dominate de companii străine.
Harta investiţiilor străine
Cele mai avantajate judeţe în materie de investiţii străine sunt cele de graniţă, cu precădere cele care sunt pe frontiera de Vest a ţării. Fenomenul este oglindit clar de numărul de români care lucrează în aceste judeţe pentru angajatori străini. Astfel, 38.384 de români lucrează pentru firme străine în Timiş, 32.714 în Arad şi aproape 25.000 în Bihor. Paradoxal, deşi este judeţ de graniţă cu Serbia, Caraş-Severin ocupă ultimul loc în regiunea de Vest la numărul de salariaţi la companii străine, cu doar 5249 persoane.
Bucureştiul, polul investiţiilor străine
Aşa cum era de aşteptat, Capitala conduce în topul investiţiilor străine şi a numărului de angajaţi la companii din afara graniţelor. Statistica econtext.ro relevă că numărul românilor care lucrează pentru firme străine este maxim în Bucureşti, şi anume 122.568. La polul opus, cel mai „sărac” judeţ din această perspectivă este Vaslui, puţin peste o mie de români sunt încadraţi în companii cu capital străin.
Trend pozitiv
Peste jumătate de milion de români lucrează la companii străine ce activează în ţara noastră. Mai precis, în anul 2013, 537.471 români munceau pentru companiile străine care activează la noi. Un număr destul de impresionant şi care a avansat extrem de puternic. Spre comparaţie, în 2004, numărul acestora era la jumătate (249.727, mai precis).
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.