Fondată în 2002, ca o alternativă la echipa ”fanion” de atunci, Remin, dar şi ca o ambiție personală a lui Marian Muntean, Cetate Deva se vede retrogradată pentru a două oară din Liga Națională, în decurs de doar trei ani. Prima contraperformanţă se produsese la finalul sezonului 2011-2012, dar revenirea a fost foarte rapidă, devencele petrecând doar un an competițional în liga secundă. La a doua revenire în liga de elită, principalul finanțator a promis că va face tot ce este posibil pentru a-şi îndeplini visul, acela de a termina pe un loc de cupă europeană. L-a adus antrenor pe Cornel Bădulescu, cel care în 2002 câştigase, în premieră cu Remin, ”Challenge Cup”, dar tehnicianul nu a apucat să înceapă sezonul oficial, acuzând probleme de sănătate. Lotul a fost întărit serios, prin revenirea pe Mureş a internaționalei Valentina Ardean-Elisei, a golgeterei Carmen Cartaş, dar şi prin transferarea câtorva ”straniere”, Krnic, Miskovic, Tasic. Chiar şi aşa, parcursul nu a fost cel aşteptat, Cetate încheind campionatul regulat pe locul 8, iar după desfăşurarea meciurilor din ”play-out” a mai picat o poziție.
Aceeaşi dorinţă, final dezastruos
Şi în campionatul care a urmat, Deva țintea ocuparea unuia dintre primele opt locuri, ceea ce era sinonim cu accederea în ”play-off”, pentru ca mai apoi să se caute din nou ocuparea unui loc de cupe europene. Din păcate, şi de data aceasta, socotelile de acasă nu s-au potrivit cu cele de pe teren, iar la finalul campionatului regulat, Cetate avea să ocupe doar locul 10, ratând, din nou, obiectivul asumat. Acest lucru s-a întâmplat datorită evoluțiilor oscilante ale jucătoarelor pe parcursul celor 26 de etape, meciurile foarte bune alternând cu eşecuri mai puțin scontate. O altă cauză a acestor rezultate a fost produsă de schimbările dese care au survenit pe banca tehnică, un prost obicei a lui Marian Muntean, care avea să se răsfrângă negativ asupra parcursului echipei. Mai rămăsese de salvat ce se putea, rămânerea în Liga Națională după disputarea celor 10 meciuri din ”play-out”, unde gruparea deveană pornea cu cel mai bun punctaj dintre cele şase echipe. Tg. Mureş era deja retrogradată, locul 5 ducea şi el direct în liga secundă, în timp ce ocupantele pozițiilor 3 şi 4 urmau să mai aibă o şansă în meciurile de baraj. Din păcate, cu Cosmin Hendrea pe banca tehnică (care a dovedit că nu este ceea ce se dorea) hanbalistele din Deva au continuat să surprindă neplăcut, cedând puncte importante pe propriul teren şi, din favorite la ocuparea primului loc, au terminat doar pe 4, mergând spre turneul de baraj. Aici s-au făcut de ruşine, fiind învinse în primul joc de Textila Cisnădie, grupare care ocupase doar locul al treilea în una dintre seriile diviziei ”A”.
Ce urmează?
Vizibil marcat de această contraperformanță neaşteptată, Marian Muntean le-a acuzat pe câteva jucătoare de non-combat. Nu ştiu dacă a fost aşa sau nu. Cert este că am asistat la un nou sezon nereuşit, în care vina aparține deopotrivă jucătoarelor din lot, antrenorilor care s-au perindat pe la club, dar în special lui Marian Muntean, care a dat din nou dovadă de inconsecvență, prin desele demiteri ale tehnicienilor. Viitorul echipei nu este însă prea clar. Se va continua probabil în liga secundă, dar este clar că va fi un lot complet remaniat, deoarece majoritatea handbalistelor au plecat, fiind la final de contract, iar altele, chiar dacă mai sunt sub contract, doresc să plece. În aceste condiții nu ştiu cât va fi de uşor să încropeşti un lot cu care să ataci o nouă promovare. Este clar însă că dacă nu se va stabili o strategie pe un termen măcar mediu, la Cetate nu se va putea face nicicând performanță.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.