Grupă acceptabilă pentru tricolori

Articolul a fost vizualizat de 1,135 ori

Încă nu s-au încheiat preliminariile pentru turneul final al Campionatului European, care va avea loc anul viitor în Franţa, şi unde România are şanse foarte mari să fie prezentă, şi, iată, s-a efectuat tragerea la sorţi pentru calificările Mondialului care se va desfăşura peste trei ani în Rusia. Sankt Petersburg a fost gazda acestei festivi­tăţi, acolo unde s-a aflat şi Răzvan Burleanu, acest ”neica nimeni”, devenit preşedintele FRF, însoţit de ”generalul” Puiu Iordănescu, tehnicianul care în 1994, în SUA, realiza cea mai bună performanţă a României la un turneu final de Campionat Mondial, calificând echipa în sferturi de finală. 

"Tata" Puiu se declară optimist, dar pare că uită că nu-i mai are  în teren pe componenţii "generaţiei de aur"

“Tata” Puiu se declară optimist, dar pare că uită că nu-i mai are
în teren pe componenţii “generaţiei de aur”

Ce vremuri şi ce lot! Hagi, Belodedici, Gheorghe Popescu, Lupescu, Dan Petrescu, Răducioiu, Ilie Dumitrescu şi ceilalţi. Şi ce avem acum, când, în distonanţă cu fotbalul de ”toată praştia” pe care ne chinuim să-l vizualizăm, Naţionala ocupă locul 8 în clasamentul FIFA, ceea ce ne-a conferit avantajul de a fi repartizaţi în prima urnă valorică, acolo unde nu au încăput Franţa, Italia sau Elveţia?! Neamţul Oliver Bierhoff a fost cel care a stabilit componenţa celor 9 grupe europene, la care vor participa 52 de echipe de pe bătrânul continent. Echipele care se vor clasa pe primul loc la finalul preliminariilor vor obţine biletele pentru Moscova, iar opt dintre cele nouă echipe clasate pe po­ziţia secundă vor disputa meciuri de ”baraj”, de unde vor rezulta încă patru ”fina­liste”, alături de Rusia, care este calificată de drept, ca ţară organizatoare.

Şanse zero pentru primul loc

Până la urmă, pot spune că am nimerit într-o grupă acceptabilă, dacă ţinem cont de nivelul mediocru în care se zbate fotbalul autohton de câţiva ani buni. Mai mult ca sigur că lupta pentru primul loc se va da între Danemarca, Polonia şi ”tricolori”, dar nu va fi de neglijat nici prestaţia celor din Muntenegru, iar Armenia şi Kazakhstan pot încurca socotelile oricăreia dintre celelalte echipe. Cu un lot în care nu are, practic, nicio vedetă, România va trebui să aibă un parcurs cât mai bun şi foarte multă şansă pentru a spera la o calificare de pe primul loc. Ceea ce îmi vine foarte greu să cred că se va realiza, mai ales că ultimul turneu final de CM la care am fost datează tocmai din 1998. Grupa cea mai tare cred că este prima, acolo unde se vor confrunta Olanda, Franţa şi Suedia, iar Bulgaria, Belarus şi Luxemburg pot doar visa la vreo minune. În grupa ”B”, favorite la primele două locuri sunt Portugalia şi Elveţia, care vor încerca să obţină cât mai mult din confruntările cu Ungaria, Feroe, Estonia şi Andorra. Campioana mondială en-titre, Germania, nu pare a avea probleme deosebite în grupa ”C”, acolo unde partenere de întrecere îi vor fi Cehia, Irlanda de Nord, Norvegia, Azerbaidjan şi San Marino.

Italia şi Spania, în aceeaşi grupă

Fără mari valori, grupa ”D” se anunţă a fi una echilibra­tă, şanse la primul loc având nu mai puţin de patru echi­pe, Irlanda, Serbia, Austria şi Ţara Galilor, Moldova şi Georgia fiind grupări fără veleităţi. Şi grupa ”F” pare a avea un favorit cert, Anglia având prima şansă în faţa vecinilor din Scoţia, dar şi în disputele cu Slovacia, Slovenia, ca să nu mai spunem de Lituania sau Malta. Ultima grupă de şase este ”G”, acolo unde Spania şi Italia vor stabili, mai mult ca sigur, ocupantele primelor două poziţii. În prima grupă de cinci echipe, Belgia, prin calitatea fotbalului şi a jucătorilor ei din ultimii ani, pare favorită în faţa Bosniei, Greciei, Estoniei şi Ciprului, iar în ultima grupă, va fi o luptă la ”baionetă” între Croaţia, Islanda, Ucraina, Turcia şi Finlanda. Preliminariile vor debuta în luna septembrie a anului viitor şi se vor încheia în toamna anului 2017, când se vor desfăşura şi cele patru meciuri de ”baraj”, tur-retur.

About Ion Bădin