Cercetătorii americani sunt uimiţi de descoperirile făcute în România. O echipă de antropologi din Las Vegas, de la Universitatea Nevada, lucrează de câteva săptămâni pe un şantier arheologic, la Măgura Uroiului. Aici, la nici 20 de kilometri de Deva, împreună cu arheologii români au făcut o descoperire unicat în ţară: o necropolă din sec 8 î.Ch., unde sunt îngropaţi doar copii între 6 şi 10 ani şi femei adulte. Specialiştii americani nu îşi dau seama de ce lipsesc total… bărbaţii.
După ce au săpat mai bine de doi metri, arheologii au găsit limita între epoca bronzului şi începutul epocii fierului. Aici au dat peste necropola acoperită cu un strat de zeci de centimetri de piatră. Odată îndepărtată platforma de bolovani, au găsit şi osemintele din secolul 8 î.Ch. „La Măgura Uroiului, cercetările au început de ani buni şi în fiecare an avem câte o surpriză. În acest an săpăm o necropolă de prima epocă a fierului, avem nişte înmormântări mai ciudate, mult diferite faţă de ce cunoaştem noi astăzi. Practic, morţii erau lăsaţi la descărnat şi apoi erau aşezaţi într-o groapă lată de cinci metri şi lungă de câteva zeci – nici nu am găsit capetele. Erau acoperiţi cu o platformă de piatră, groasă de vreo 80 de centimetri. A fost o muncă susţinută ca să faci aceste morminte”, spune arheologul Marius Barbu, de la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva. Ineditul a apărut însă imediat ce antropologii americani au început să cerceteze situl.
“Deci, habar nu avem unde sunt bărbaţii! Chiar am vrea foarte mult să aflăm unde sunt îngropaţi toţi bărbaţii, dar asta nu ştim încă. Tot ce putem spune este că aici sunt îngropaţi femei şi copii”, spune dr. Anna Osterholtz, de la Universitatea din Nevada. Arheologii români ştiau că este vorba de descoperiri importante, dar de-abia când au ajuns antropologii americani şi-au dat seama că au dat peste un loc unic. Specialiştii trebuie să se întoarcă spre arhive pentru a verifica dacă s-au mai făcut asemenea descoperiri în Europa, explică Marius Barbu: „Deocamdată această descoperire rămâne unică pentru spaţiul românesc, avem o situaţie asemănătoare în Serbia, dar, în România, pentru prima epocă a fierului, este unicat. Când este vorba de felul în care îţi îngropi morţii, omul este cel mai conservator. Este latura cea mai plină de ritualuri şi subînţelesuri. Încercăm să săpăm cu grijă, să surprindem fiecare detaliu, iar cu ajutorul colegilor antropologi din Statele Unite aflăm sexul, vârsta la care au murit indivizii, dacă au suferit de unele boli… Sunt o grămadă de informaţii utile”.
Colaborare internaţională
Arheologii români au găsit până acum peste zece indivizi în această necropolă. Antropologilor americani le-au fost de-ajuns câteva zile ca să îşi dea seama că necropola adăposteşte doar oseminte de copii şi femei: „Ceea ce am descoperit e că osemintele umane de jos sunt de la femei adulte şi copii între 6 şi 10 ani. Ceea ce e neaşteptat de la o populaţie îngropată normal. Asta înseamnă că avem ceva foarte special aici. Ceea ce observăm este tendinţa ca osemintele umane să fie dedesubtul acestei platforme de piatră, iar cele de animale sunt amestecate cu pietrele”, explică antropologul american. Cercetătorii din Statele Unite spun că şi ritualul de înmormântare este deosebit de interesant. Datorită programului Archeotec, universitarii din Nevada au venit împreună cu studenţii străini, sosiţi de la mii de kilometri. Lucrează ore întregi şi scot sute de kilograme de pământ pentru a aduce la lumină frânturi din istoria antică a meleagurilor noastre. Fiecare descoperire e importantă. Osemintele umane şi oasele de animale găsite – inclusiv de şacal – în sit sunt scoase şi duse în laborator. Rezultatele vor fi trimise arheologilor români. Chiar şi fără datele de laborator, antropologii au emis deja o teorie: „Ceea ce am descoperit aici ne arată că, atunci când au construit monumentul funerar, au aşezat oamenii înăuntru şi au clădit monumentul deasupra. Apoi, avem semne ale unei celebrări sau ale unei altfel de sărbători în care oasele de animale au fost aruncate peste platformă şi ele s-au strecurat printre pietrele din monument. Aşa că le-am găsit la diferite niveluri. Acesta este cu siguranţă un ansamblu care are multiple înţelesuri şi a fost foarte important pentru comunitate”, explică profesoara Anna Osterholtz, care îndrumă un grup de studenţi din Statele Unite, Canada şi Australia. “Este o onoare pentru noi să cercetăm un asemenea sit care aparţine istoriei vechi a lumii. E o adevărată comoară aici. Eu locuiesc în Las Vegas şi vă pot spune că nu avem nimic în America care să se asemene cu ceea ce este aici. Este cu adevărat unic”, spune dr. Osterholtz. Ea spune că osemintele aparţin unor indivizi care au murit din cauze naturale. Arheologul Marius Barcu speră ca aceste cercetări să continue şi în anii următori: “Nu ştim deocamdată unde sunt bărbaţii, de asta este şi foarte interesant că sunt aici doar femei şi copii. Fie sunt îngropaţi în alt loc, fie este vorba de un anumit ritual, ori pentru bărbaţi este un alt mod de îngropare. Noi, arheologii, spunem când nu ştim destule: „Taci şi sapă!”.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.