Săptămâna economică Nr. 657

Articolul a fost vizualizat de 633 ori

CONSTRUCŢIILE SE RELANSEAZĂ.

Volumul total de producţie în construcţii a crescut pe primele cinci luni din 2015 cu o rată medie lunară de 11% faţă de anul trecut, în vreme ce media în UE este 0%”, potri­vit unei analize a casei de brokeraj BT Securities. România face diferenţa faţă de UE la construcţiile de clădiri, capitol la care media creşterii din România este de peste 14%, iar în UE creşterea este negativă. La capitolul „lucrări de geniu civil” (adică inclusiv autostrăzile) România este, desigur, mult în urma UE.

TAXĂ NOUĂ.

Fiecare produs (pesticid) folosit pentru a proteja culturile ar putea fi impozitat suplimentar cu 2%, potrivit unei ordonanţe a Ministerului Mediului. Taxa ar trebui plătită de companiile producătoare de pesticide, însă şi fermierii vor fi afectaţi, pentru că vor cumpăra la rândul lor produse mai scumpe. Iar acest lucru înseamnă că cerealele şi legumele recoltate ar putea costa mai mult. În total, valoarea pieţei de pesticide se ridică la 318 milioane de euro. Ordonanţa Ministerului Mediului mai prevede o taxă de 80 de lei pentru fiecare tonă de deşeuri produsă în fermă.

COPY-PASTE.

Bancnota de 100 de lei a fost anul trecut cea mai falsificată din România, cu 1725 de falsuri, dintre care 195 capturate de poliţie. Pe locul doi s-a aflat cea de 50 lei, cu 673 falsuri, dintre care doar trei găsite de poliţie, urmată de bancnota de 200 lei, cu un număr de 187 de falsuri, potrivit celui mai nou raport al BNR.

PIERDERI.

Banca centrală a Elveţiei a raportat o pier­dere record de 50,1 miliarde de franci elveţieni (51,8 mi­liarde de dolari) în primul semestru, ca urmare a deciziei de a renunţa în luna ianuarie la plafonul de 1,2 franci/euro. Francul elveţian s-a apreciat semnificativ imediat după decizia din 15 ia­nuarie şi a determinat erodarea rezervelor păstrate în euro de către Banca Elveţiei. Comparativ, în primele şase luni ale anului trecut, Banca Elveţiei a obţinut un profit de 16 miliarde de franci.

About Administrator