Pe fondul unor pierderi importante anunţate pentru această vară în agricultura hunedoreană, unde aproape o treime dintre cele mai multe culturi au fost compromise de secetă, PNDR vine cu două veşti bune: de acum, programul va aloca bani şi pentru utilajele agricole cumpărate în leasing, dar va da „mână liberă” şi primarilor gospodari.
Prin intermediul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, primarii vor avea la dispoziţie două noi linii de finanţare pentru modernizarea infrastructurii de bază la scara mică, dar şi pentru protejarea patrimoniului cultural. Prin submăsura 7.2 PNDR va finanţa lucrări de infrastructură rutieră de interes local, de alimentare cu apă şi de canalizare. De asemenea, vor putea fi depuse proiecte privind înfiinţarea, modernizarea şi dotarea grădiniţelor, a creşelor şi a infrastructurii de tip after-school, însă numai a celor din afara incintei şcolilor din mediul rural, ca şi extinderea şi modernizarea instituţiilor de învătământ secundar superior (clase de liceu), filiera tehnologică, profil de resurse naturale şi protecţia mediului şi a şcolilor profesionale în domeniul agricol. Prin submăsura 7.6 primarii din comunele hunedorene vor putea accesa fonduri pentru investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural. Astfel, PNDR va susţine restaurarea, conservarea şi dotarea monumentelor istorice de clasa B, modernizarea drumurilor de acces spre acestea, restaurarea, conservarea şi dotarea aşezămintelor monahale de clasa B, dar şi modernizarea, renovarea şi dotarea căminelor culturale.
Bani pentru utilaje agricole
Beneficiarii proiectelor din PNDR 2014-2020 vor putea cumpăra utilaje în leasing, aceste cheltuieli fiind considerate eligibile. Până acum achiziţiile de utilaje agricole în leasing nu puteau fi făcute prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, noua măsură de susţinere a fermierilor hunedoreni fiind o premieră. Totuşi, cei care vor cumpăra utilaje în leasing sunt obligaţi ca, la sfârşitul perioadei de monitorizare (cinci ani), să devină proprietarii bunului achiziţionat în leasing. Cerinţa impusă de finanţator vine în condiţiile în care un proiect are o durată de trei ani pentru finalizarea implementării şi cinci ani pentru monitorizare. Obligativitatea este valabilă pentru toate măsurile care implică achiziţia de echipamente. În vechiul PNDR, din cauza unor probleme despre care autorităţile spun că ar fi fost legate de regimul proprietăţii, achiziţiile în leasing nu erau considerate cheltuieli eligibile.
An prost pentru culturi, dar bun pentru apicultură
Noile măsuri vin pe fondul unui an nefast pentru agricultura din judeţul Hunedoara, la fel ca pentru întreaga agricultură din România. În afara recoltei de fân, care asigură hrana necesară pentru animalele din gospodării şi ferme, aproximativ o treime din restul culturilor par a fi compromise, afectate fiind atât culturile prăşitoare, cerealele, cât şi cartoful. 2015 a fost bun, în schimb, pentru apicultori: după ce anul trecut crescătorii de albine au înregistrat un adevărat dezastru, din cauza ploilor care nu le-a permis albinelor să iasă la cules şi a atacurilor parazitului varroa, în această toamnă apicultorii speră să tragă linie cu plus. Lucrătoarele au reuşit să culeagă, în medie, între 10 şi 20 de kilograme de miere pe familie, în comparaţie cu anul trecut, când mulţi apicultori au fost nevoiţi să amplaseze hrană în stupi, pentru ca albinele, nepregătite pentru sezonul rece, să nu moară de foame.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.