Salariile mici lasă neocupate posturile din asistenţa socială

Articolul a fost vizualizat de 2,915 ori

Mai multe instituţii, printre care şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara, au anunţat aproape 20 de posturi vacante, însă din totalul acestora nu s-au ocupat nici măcar o treime. Motivul? Specialiştii cu experienţă „fug” de salariile de numai 1.000-1.500 de lei în mediul privat, iar persoanele fără studii superioare nu fac faţă greutăţilor şi cheltuielilor din familie cu un salariu minim pe economie. 

Serviciile de asistenţă socială găsesc cu greu specialiştii de care au nevoie, din cauza salariilor demotivante, aşa că sunt nevoiţi să delege temporar dintre experţii existenţi, în centrele unde e mai multă nevoie

Serviciile de asistenţă socială găsesc cu greu specialiştii de care au nevoie, din cauza salariilor demotivante, aşa că sunt nevoiţi să delege temporar dintre experţii existenţi, în centrele unde e mai multă nevoie

Un post pentru un inspector de specialitate la Com­partimentul tehnic, patrimoniu şi administrativ, un post ca şofer la biroul Apro­vizionare, unul ca asistent medical la Serviciul recupe­rare pentru copiii şi adulţii cu handicap din Deva, unul de instructor în educaţie la Reţeaua de tip familial din Valea Jiului, un post pentru un asistent medical debutant, unul pentru un instructor pentru ergoterapie şi unul pentru un mecanic la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Geoagiu, un post de magazioner, un pedagog de recuperare şi un tâmplar la centrele de asistenţă şi îngrijire din Păclişa. În total zece posturi scoase la concurs de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara (DGASPC) în 17 iulie, probele scrise şi de interviu fiind susţinute în 5, respectiv 10 august. Reprezentanta Direcţiei, Mihaela Botici, inspector în cadrul Serviciului Resurse Umane şi Salarizare, spune că, din păcate, din totalul posturilor anunţate drept vacante, doar trei au fost ocupate.

Remuneraţii prea mici pentru un trai decent

Dezinteresul hunedorenilor pentru a ocupa aceste posturi nu este o situaţie de moment şi vine ca urmare a salarizării foarte scăzute, adaugă Mihaela Botici, care spune că eventualii salariaţi abia ar putea să supravieţuiască de la o lună la alta cu un salariu minim pe economie, mai ales dacă mai au şi copii în întreţinere. „Acesta ar trebui să fie, pa­ra­­doxal, un caz fericit pentru că, spre deosebire de celelalte domenii, în asistenţa socială s-au putut face angajări încă din 2013, în raport de unul la unul şi nu unul la şapte, aşa cum se întâmpla în alte sectoare ale administraţiei publice. „Noi, în asistenţa socială, mergem pe linia de angajare a unui salariat la fiecare angajat plecat din instituţie, însă doar cu avizul ordonatorului principal de credite, adică al Consiliului Judeţean. Noi trimitem toate posturile care se vacantează prin pensio­nare, demisie şi alte situaţii, iar apoi, cu avizul Consiliului, le scoatem la concurs. Angajări în plus peste graficul aprobat nu putem face, pentru că bugetul este gândit doar pentru posturile existente. Suntem condiţionaţi mereu de faimoasa replică a necesităţii de a ne încadra în buget”.
Delegări de personal şi posturi pentru debutanţi
Reprezentanţii Direcţiei spun că specialiştii de care au nevoie acoperă „la limită” necesarul de personal şi adaugă că ar mai avea nevoie de colegi la multe dintre centrele din judeţ. Acolo unde este o situaţie stringentă, aceasta se rezolvă temporar prin delegări de personal. „Uneori am apelat la măsura modificării cerinţelor prin transformarea posturilor, astfel încât, după ce vreme îndelungată ele au rămas neocupate, să îşi găsească, în sfârşit, specialiştii de care avem nevoie. Astfel, în cazul unor posturi care cereau experienţă, după mai multe încercări de ocupare nereuşite, am renunţat la cerinţa celor patru ani de experienţă, spre exemplu, asfel încât postul să fie ocupat de un debutant, singurul care ar fi acceptat salariul minim pe economie”, explică Mihaela Botici, inspectorul din cadrul Serviciului Resurse Umane şi Salarizare.

Încă două sesiuni de angajări

După sesiunea de angajări lansată în luna iulie, DGASPC a reluat procedurile anunţând 10 posturi vacante în 12 august şi alte şapte două zile mai târziu. Hunedorenii interesaţi au timp până în 25, respectiv 27 august să-şi depună dosarele de candidatură, iar autorităţile speră că vor găsi doritori, pentru a face faţă nevoilor din centre şi pentru a echilibra necesarul de personal. „Este foarte demotivant: înveţi atât, te chinui să termini o facultate, iar apoi ai un salariu la fel cu femeia de serviciu. Jumătate dintre angajaţii direcţiei sunt plătiţi cu aproximativ 1.000 de lei, în ciuda faptului că e foarte mult de muncă şi au o mulţime de responsabilităţi. De asemenea, un medic din sistem nu câştigă decât undeva la 1.500 de lei, aşa că foarte puţini specialişti sunt interesaţi să ocupe aceste posturi”, adaugă inspectorul de resurse uma­ne. Bugetarii mai spun că trăiesc cu speranţa ca gri­lele de salarizare să se modifice pe parcrsul lunilor următoare, astfel încât sectorul să nu-şi piardă cei mai buni specialişti, în favoarea me­diului privat, unde, în ciuda riscurilor mai mari, salariile sunt pe măsură. Guvernul României a lansat în 2013 portalul posturi.gov.ro. Acesta prezintă, într-o singură pagină de Internet, informaţii detaliate privind posturile vacante din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice din România. Dacă sunteţi interesaţi, puteţi să verificaţi în orice moment care sunt posturile disponibile în judeţul nostru şi, dacă îndepliniţi condiţiile, pentru a participa la concurs. Printre angajatorii de pe portal se numără Consiliul Judeţean, Direcţia de Sănătate Publică, Primăria Simeria, Primăria Petroşani, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret, Serviciul Public de Întreţinere şi Gospodărire Municipală şi Cantina din Deva, Primăria Comunei Baru, Şcoala Gimnazială din Vaţa de Jos şi alte câteva şcoli şi instituţii din judeţ.

About Ada Beraru