Primăria Hunedoara a deschis, săptămâna aceasta, Centrul Interactiv pentru Educaţie Nonformală şi Voluntariat, un proiect în valoare de peste 200.000 de euro. Proiectul iniţial are peste 250 de beneficiari, copii, tineri, dar şi părinţii lor, cu toţii familii nevoiaşe, aflate în situaţie de risc. Copiii vor desfăşura activităţi de interior, dar şi activităţi în aer liber, vor învăţa să mănânce sănătos, iar proiectul le va oferi zilnic gustări şi sucuri naturale.
Proiectul, al cărui contract a fost semnat de Primăria Hunedoara în luna martie, urmează să fie implementat pe durata a 14 luni, până în mai 2016 şi este finanţat de EEA Grants – granturile oferite de Norvegia, Liechtenstein şi Islanda, prin intermediul FRDS (Fondul Român de Dezvoltare Socială). Potrivit lui Andrei Bold, managerul de proiect, după implementarea propriu-zisă a proiectului, care se desfăşoară în incinta Grădinii Zoologice, Primăria Hunedoara va continua să susţină Centrul Interactiv pentru Educaţie Nonformală şi Voluntariat vreme de încă cinci ani. „Am iniţiat acest proiect după ce, timp de zece ani, din 2005 şi până acum, am lucrat eu însumi în domeniul asistenţei sociale şi am văzut o mulţime de hunedoreni, marea majoritate din familii rrome, care stăteau pe străzi, nu mâncau sănătos, îşi pierdeau vremea sau aveau diferite vicii. Aşa a apărut ideea acestui proiect. Am vrut să fac ceva pentru ei, am găsit oamenii potriviţi, am găsit banii necesari şi ne-am apucat de treabă”, explică Andrei Bold. Acesta adaugă că din numărul total de beneficiari (204), aproape trei sferturi (154) sunt de etnie rromă. Beneficiarii direcţi sunt copiii şi tinerii din Hunedoara, proveniţi din familii nevoiaşe, aflaţi în risc de abandon şcolar şi ratare personală pe viaţă. De asemenea, indirect, vor beneficia şi părinţii copiilor, care vor fi evaluaţi de psihologi, li se va oferi asistenţa socială de care au nevoie pentru a-şi rezolva diferite situaţii personale, dar şi asistenţă juridică, acolo unde este nevoie pentru clarificarea unor aspecte legale.
Teatru-labirint şi teatru-forum la Hunedoara
Specialiştii au gândit proiectul în ideea de a-i determina pe copii să aibă o atitudine sănătoasă faţă de viaţă, de a reduce abandonul şcolar şi de a-i învăţa să se adapteze cu uşurinţă la diferite situaţii de viaţă. Astfel, centrul pentru educaţie nonformală va avea trei module distincte: unul pentru activităţi de interior, unul de activităţi în aer liber şi unul de hrănire sănătoasă. Primul modul, cel în care activităţile se vor desfăşura într-una dintre clădirile reabilitate de la Grădina Zoologică, îi va aduce pe copii faţă în faţă cu jocuri pentru viaţă, de care foarte puţini hunedoreni au auzit: teatru-labirint, teatru -forum, photo-voice, jonglerii, circ adaptat şi alte activităţi specifice pentru animaţia socio-educativă. Teatrul-labirint, spre exemplu, presupune parcurgerea unui traseu cu stimuli senzoriali bazându-se pe încrederea acordată unui partener. Teatrul forum este, şi el, o metodă de învăţare participativă: câţiva voluntari pun în scenă o situaţie dramatică de viaţă (chiul, consum de droguri, prostituţie), iar orice „spectator” (dintre beneficiari), poate interveni în orice clipă în piesă, pentru a schimba în bine cursul acesteia.
Firul tirolienei şi poteca vulpii
Activităţile în aer liber se anunţă, şi ele, cel puţin la fel de interesante: Centrul pentru Educaţie Nonformală şi Voluntariat va desfăşura activităţi de team-building (consolidare a echipei), în care va fi promovată nu doar forţa fizică, ci şi inteligenţa, pentru rezolvarea unor situaţii de viaţă provocatoare. Copiii vor avea de străbătut poteci, vor avea de urcat pe „plase” uriaşe, asemănătoare plaselor de paianjen, vor face tiroliană şi vor străbate trasee care îi vor învăţa cum să depăşească dificultăţile în viaţă: poteca vulpii şi poteca bunicului. Beneficiarii vor fi aşteptaţi pe grupe la centru în fiecare zi, dar vor fi invitaţi în unele sfârşituri de săptămână în excursii, vor merge cu cortul, la pescuit sau vor parcurge împreună unele dintre cele mai frumoase trasee de biciclete. Voluntari în proiect sunt invitaţi toţi hunedorenii, iar coordonatorul centrului, Andrei Bold, precizează că, în uma a 200 de ore de formare şi voluntariat propriu-zis, participanţii vor primi diplome atestate chiar de Primăria Hunedoara, valabile şi recunoscute oriunde în lume: „Ţin foarte mult la programul de formare al voluntarilor: în timpul său participanţii învaţă ce înseamnă managementul unui proiect, cum se face recrutarea, dar şi o mulţime de aspecte care ţin de animaţia socio-educativă. Avem o echipă de formatori de voluntari, iar aceştia participă la stagii în ţară, dar şi în străinătate”, explică hunedoreanul. El adaugă că identificarea beneficiarilor s-a făcut cu ajutorul Asociaţiei En-Hacore, prin accesarea bazelor de date cu asistaţii sociali înregistraţi la Primărie, dar şi cu sprijinul unor asistenţi sociali cu experienţă, care cunosc bine cartierele cele mai sărace ale oraşului.
Hrană sănătoasă şi câini voluntari
Cei peste 200 de beneficiari iniţiali ai proiectului finanţat prin FRDS au vârsta cuprinsă între 6 şi 26 de ani şi, în cel de-al treilea modul, vor învăţa de la un nutriţionist ce înseamnă o alimentaţie şi o viaţă sănătoasă. Ei au la dispoziţie o bucătărie complet utilată, unde vor fi învăţaţi cum să prepare salate şi sucuri naturale, pe care apoi le vor servi ca gustări în fiecare zi. Copiii vor derula zilnic câte o oră în cele două module (de interior şi al activităţilor în aer liber), cu o pauză de masă între ele. Fiecare zi a săptămânii va fi dedicată unui aspect. Astfel, luni va fi ziua carierei, iar copiii vor învăţa, de la specialişti din cele mai diverse domenii, ce înseamnă o anumită profesie sau alta, ce înseamnă să îţi cauţi un serviciu, cum o poţi face, cum trebuie scris un CV şi ce înseamnă să fii angajat. Marţi va fi ziua voluntariatului, iar tinerii vor fi implicaţi în activităţi în care vor învăţa cum şi de ce trebuie să fie responsabili pentru ei, dar şi pentru ceilalţi, miercuri va fi ziua culturii, iar joi ziua sportului, când personalul centrului va pune accent pe mişcare în „parcul de sfori”. Aceasta va fi cea mai nouă atracţie a oraşului şi, potrivit lui Andrei Bold, va fi gata în luna septembrie, urmând să fie construit în zona Grădinii Zoologice. Parcul va include „poteci” aeriene, „vizuine”, tiroliene şi „plase” de păianjăn, toate urmând să fie puse la dispoziţia celor mai săraci copii ai oraşului, care au nevoie de susţinere pentru un start bun în viaţa de adult. De asemenea, specialiştii implicaţi în proiect vor aduce la centru câini dresaţi, care vor face şi ei voluntariat, pentru a-i scoate din impas pe copii, dar şi pe tinerii aflaţi în
situaţie de risc.
1. Este admirabila initiativa. Bravo, Hunedoara!
2. Alegerea titlului este cel putin nefericita. Nu exista “copil sarac”. Poate exista copil provenit dintr-o familie nevoiasa, dar este doar un copil. Da, un copil ca toti ceilalti… Copiii sunt chiar foarte bogati. Ei ofera din tot sufletul lor pana si o pietricica. Copiii nu stiu ca ei sunt saraci, bogati, nevoiasti, de o anumita etnie, rasa, etc. Ei stiu ca sunt doar niste copii. Sper ca vi s-au imprimat pe retina aceste randuri.
3. Ar fi interesanta o scuza jurnalistica sub forma unui articol prin care descrieti bucuria pe care o traiesc acesti copii la Centrul Interactiv pentru Educaţie Nonformală şi Voluntariat.