Şcoala de vară: proiect nou la Castelul Corvinilor

Articolul a fost vizualizat de 2,024 ori

Peste 100 de elevi din opt judeţe ale ţării participă, începând de astăzi, la un proiect inedit: şcoala de vară la Castel. Copiii invitaţi în tabără la Hunedoara de Asociaţia Pro Educaţie Istorie şi Cultură „Corvinias” provin din familii nevoiaşe, care nu ar fi avut banii necesari să achite contravaloarea unei astfel de tabere educative. 

Copiii invitaţi la Şcoala de vară de la Hunedoara la primele două ediţii ale taberei educative au participat la o serie de ateliere inovative şi au fost învăţaţi de membrii Ordinului Cavalerilor Hunedoara cum să meşterească arme medievale

Copiii invitaţi la Şcoala de vară de la Hunedoara la primele două ediţii ale taberei educative au participat la o serie de ateliere inovative şi au fost învăţaţi de membrii Ordinului Cavalerilor Hunedoara cum să meşterească arme medievale

Primul proiect al Asociaţiei, “Şcoala de vară – Istoria la Castel”, ediţia a treia, se va desfăşura începând de astăzi şi până duminică la Hunedoara. Organizatorii Şcolii de vară au pus la cale mai multe ateliere care presupun implicarea elevilor în activi­tăţi specifice disciplinei Istorie pe platforma de e-learning Moodle, dar şi în activităţi practice şi ateliere desfăşurate la Castelul Corvinilor din Hunedoara, în Parcul Naţional Retezat, în Geoparcul Dinozaurilor „Ţara Haţegului”, la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva şi la Parcul Dendrologic din Simeria. De asemenea, elevii vor participa şi la un concurs online pe platforma de e-learning a proiectului, cu tema la alegere: „Ţinutul Hunedoarei – isto­rie şi cultură” sau la un concurs de istorie naţională.

Găzduiţi de Parcul Naţional Retezat

Proiectul „Şcoala de vară – Istoria la Castel” este inclus în Calendarul Activităţilor Educative Regionale şi Interjudeţene 2015, al Ministerului Educaţiei. Şcoala de vară propune două categorii de activităţi: cu participare directă, cu activităţi practice şi pe ateliere desfăşurate în judeţul nostru: la Hunedoara, în Ţara Haţegului, dar şi la Deva şi Simeria, precum şi activităţi cu participare indirectă, respectiv un concurs online pe teme de istorie locală şi naţională. La activităţile directe, desfăşurate pe ateliere, participă elevi din judeţele Giurgiu (15 elevi) şi din judeţul Hunedoara (10 elevi) din clasele a VI-a până într-a XII-a. Copiii urmează să sosească chiar astăzi în judeţul Hunedoara, la Administraţia Parcului Naţional Retezat, care-i va găzdui pentru o noapte. În cea de-a doua zi elevii au în program drumeţii ghidate de rangeri în Parcul Naţional Retezat, o vizită la cetatea Mălăieşti şi la Biserica de la Densuş, o vizită cu o sesiune de cercetare istorică la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, precum şi activităţi la Casa Vulcanilor şi în Geoparcul Dinozaurilor din Ţara Haţegului.

Concurs online pentru 80 de elevi

Seara, elevii vor veni la Hunedoara, urmând ca sâmbătă să desfăşoare activităţi la Castelul Corvinilor din Hunedoara: vizi­tarea castelului, cercetare în
castel şi ateliere de fotografie şi de ghidaj. În aceeaşi zi între orele 10 şi 16 va fi deschis concursul online, cu participare pe platforma de e-learning Moodle a proiectului, concurs pe teme de istorie locală şi de istorie naţiona­lă, la care s-au înscris elevi din judeţele Giurgiu, Buzău, Teleorman, Olt, Prahova şi Hunedoara, în total 80 de elevi şi 15 profesori coordonatori. Duminică, elevii sunt invitaţi la ateliere practice la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, în vizită la Cetatea Devei, iar după-amiază copiii se vor relaxa în Parcul Dendrologic din Simeria, unde organizatorii au pregătit un atelier de fotografie. În seara zilei de 30 august 2015, după încheierea acti­vi­tăţilor, va avea loc o cină festi­vă, care va include premierea elevilor şi a profesorilor participanţi, dar şi vizionarea unui colaj de fotografii şi a unui film, realizate pe parcursul desfăşurării activităţilor.

„Pentru copii facem orice”

Printre activităţile Şcolii de vară – Istoria la Castel se numără  şi drumeţii la obiectivele turistice din judeţ

Printre activităţile Şcolii de vară – Istoria la Castel se numără
şi drumeţii la obiectivele turistice din judeţ

Profesorul Viorel Guţu spune că organizatorii au reuşit, într-un timp record (mai puţin de o lună), să înfiinţeze asociaţia care derulează acest proiect şi să găsească resursele parteneriale care să le asigure copiilor cazare şi masă: „În săptămâna altfel proiectele noastre de pe platforma educaţională online Moodle au avut peste 3.000 de participanţi, care au concurat la o serie întreagă de competiţii, pe diferite teme: istorie, atronomie, sănătate sau cultură generală. Astfel, am am decis să ne alegem beneficiarii taberei, împreună cu profesorii coordonatori din celelalte judeţe. Nu a fost uşor deloc, însă intrarea gratuită la muzee a fost asigurată de partenerii noştri în proiect, instituţii ale statului, cazarea va fi asigurată la liceul care este şi partener al proiectului, Colegiul Tehnic «Matei Corvin» din Hunedoara, iar pentru o parte dintre activităţi am mai pus şi noi bani din buzunarul nostru. Însă, pentru copii facem orice şi ne bucurăm că am reuşit să ducem organizarea la bun sfârşit”, mărturiseşte profesorul hunedorean, care a şi fost premiat pentru implicarea sa civică în cadrul campaniei societăţii civile hunedorene „Premianţii fără premii”. Viorel Guţu adaugă că dascălii au decis să invite anul acesta copii din judeţul Giurgiu, având în vedere că zona este una defavorizată: „Criteriul social a fost unul dintre criteriile de care am dorit să se ţină cont: am rugat doamnele profesoare din Giurgiu să trimită la Hunedoara copii de la câmpie, care nu au văzut în viaţa lor muntele, elevi care nu îşi permit nici să plece în vacanţă cu familia, nici să meargă într-o tabără plătită, împreună cu colegii lor”, mai spune Viorel Guţu.

Asociaţie pentru educaţie

Organizatorii Şcolii de vară de la Hunedoara sunt Asociaţia Pro Educaţie Istorie şi Cultură „Corvinias” şi Colegiul Tehnic „Matei Corvin” din Hunedoara, iar partenerii evenimentului sunt Castelul Corvinilor, Biblioteca Judeţeană, Parcul Naţional „Retezat”, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, socie­tatea E-learning & Software din Arad şi Asociaţia Pro Arta, Dezvoltare şi Cunoaştere, dar şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”. Prin acest parteneriat duminică, în 30 august, se vor desfăşura activităţi cu elevii în Parcul Dendrologic Simeria. Asociaţia a fost înfiinţată de un grup de profesori hunedoreni pentru a iniţia şi a susţine activităţi educaţionale, de voluntariat, culturale, civice, de promovare turistică, a patrimoniului, a tradiţiilor populare şi de asisten­ţă socială. Toate activi­tăţile asociaţiei au drept scop îmbunătăţirea şi diversificarea programelor educaţionale pentru copii, tineri şi adulţi din România şi din străinătate.
şcoli şi instituţii din judeţ.

About Ada Beraru