Oraşul Hunedoara îşi confirmă statutul de “motor turistic al judeţului”

Articolul a fost vizualizat de 1,457 ori

Primăria municipiului Hunedoara a emis ieri ordinul de începere a lucrărilor pentru construirea unui Centru de Informare şi Promovare Turistică. Proiectul are o valoare de aproximativ 115.000 de euro şi este finanţat din fonduri europene, contribuţia locală fiind mai mică de 10 la sută. Centrul va promova principalele obiective turistice de pe o rază de 60 de kilometri, dar şi posibilităţile locale de cazare şi masă.

La centrul de informare turistică din Hunedoara, turiştii vor găsi pliante şi filme de prezentare, hărţi şi alte materiale care le vor fi de ajutor

La centrul de informare turistică din Hunedoara, turiştii vor găsi pliante şi filme de prezentare, hărţi şi alte materiale care le vor fi de ajutor

“Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică” din munici­piul Hunedoara va fi amplasat în zona fostului chioşc de ziare de la intersecţia bulevardelor Republicii şi Libertăţii (în zona fostei cantine-restaurant). Acesta va fi construit pe un singur nivel, va avea o suprafaţă totală de 200 de metri pătraţi şi va fi dispus într-o structură cilindrică. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 500.000 de lei, din care contribuţia Primăriei este de 44.000 de lei. Suma este alocată atât pentru construirea structurii cât şi pentru dotarea centrului cu toate cele necesare funcţionării. Primăria va fi cea care urmează să angajeze aici două persoane cu calificări în domeniul turistic. “Programul va fi de 10 ore pe zi, inclusiv sâmbăta şi duminica. Pe lângă Castelul Corvinilor, vor fi promovate şi celelalte obiective turistice şi culturale din zonă, precum şi posibilităţile de petrecere a timpului liber din oraş, dar şi de pe o rază de 50 – 60 de kilometri, nu mai mare, astfel încât turistul care înnoptează la Hunedoara să nu aibă probleme foarte mari în a ajunge la acele destinaţii şi a se întoarce”, spune Vasile Borşi, director executiv în cadrul Primăriei Hunedoara. Pe lista obiectivelor care vor fi promovate cu prioritate se numără grădina zoologică din Hunedoara, bazinul de înot, Lacul Cinciş, Ţinutul Pădurenilor, Ţara Haţegului, Sarmizegetusa Regia, Ulpia Traiana Sarmizegetusa, cetatea Orăştiei, dar şi festivalu­rile care au început să aducă faimă atât oraşului cât şi judeţului: “Opera Nights”, “Dac fest” sau Festivalul Medieval de la Castelul Corvinilor. După cum mai spune Vasile Borşi, o prioritate a centrului de informare o va reprezenta şi prezentarea ofertelor de cazare şi masă din oraş: “Toţi operatorii unor asemenea servicii sunt bine­veniţi să îşi prezinte oferta la vii­torul centru”.

Proiect întârziat de formalităţi

Lucrările la Centrul de Informare Turistică ar fi putut începe încă din iunie, însă procedurile care trebuie urmate în relaţia cu furnizorii de utilităţi durează. În acest caz, de exemplu, după cum spun reprezentanţii Primăriei Hunedoara, ENEL a declarat iniţial că deţine patru cabluri subterane de energie electrică. În urma verificărilor din teren şi a întocmirii proiectului tehnic s-a constatat că, de fapt, e vorba de două cabluri electrice care trebuie devia­te. Până să se obţină însă toate aprobările necesare şi să fie executată devierea, astfel încât alimentarea cu energie electrică a imobilelor din zonă să nu fie afectată, au trecut două luni. “Furnizorii de utilităţi au procedurile lor de avizare a diferitelor cereri. Comisiile lor tehnice se întrunesc într-o singură zi pe lună şi, dacă ai ratat acea dată, trebuie să aştepţi cu cererea încă o lună. Sunt proceduri care nu depind de noi, dar cărora suntem nevoiţi să ne conformăm”, mai spune Vasile Borşi.

About Ciprian Iancu