Cum pot recupera mai nou şoferii taxa de mediu

Articolul a fost vizualizat de 1,063 ori

Cine a achitat taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementărilor legale în vigoare la momentul înmatriculării, poate solicita taxa pe mediurestituirea acesteia pe cale administrativă, direct la ANAF, nu prin acţiune în instanţă, potrivit unei ordonanţe a Guvernului.
În vederea punerii în aplicare a acestor prevederi ale Ordonanţei de Guvern, va fi elaborată o procedură care va fi aprobată prin ordin comun al ministrului Mediului şi al preşe­dintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală în termen de 45 de zile de la publicarea Ordonanţei de Guvern în Monitorul Oficial.
ANAF roagă astfel contribuabilii interesaţi să solicite restituirea sumelor, după adoptarea procedurii de restituire.
Cererile se soluţionează în 45 de zile de la înregistrare, prin decizie care se comunică persoanei interesate în maximum 10 zile de la emitere.
Dacă problema nu se rezolvă în termenul legal, persoana interesată poate face contestaţie în termen de 30 de zile, care se soluţionează în 45 de zile de la înregistrare. Iar ultima posibilitate: plângerea în instanţă.
Sumele ce reprezintă taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, cea pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule, precum şi dobânzile datorate, actualizate cu indicele preţurilor de consum de pe INS, se restituie pe parcursul a cinci ani calendaristici, prin plata în fiecare an a 20% din valoarea acestora.
Procedura de efectuare a plăţii va fi stabilită prin ordin al mi­nistrului mediului şi celui al finanţelor publice.
O altă prevedere aprobată se referă la obligaţia de plată a timbrului de mediu cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat, în situaţia celor pentru care s-a emis decizie de restituire a taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante prove­nite de la autovehicule.
Un al treilea aspect are în vedere stimularea achiziţionării de vehicule noi, nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic.
Astfel, se majorează de la 12.000 de lei la 20.000 de lei valoarea ecotichetului de care beneficiază persoanele fizice, persoanele juridice, unităţile administrativ-teritoriale şi instituţiile publice la achiziţionarea unui autovehicul pur electric.
Se acordă, de asemenea, şi ecotichetul în cuantum de 5.000 de lei de care beneficiază persoanele fizice, persoanele juridice, unităţile administrativ-teritoriale şi instituţiile publice la cumpărarea unei maşini noi electrice hibrid cu sursa de alimentare externă, care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50g/km.

About Administrator